Andra fetter än kokosfett?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2340
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Det finns ju flertalet olika produker som säljs under namnet ”smör”; kakaosmör, sheasmör, avocadosmör och mangosmör är väl de vanligaste. Dessa går oftast under samma kategori som kokosfett hos hudvårdstillverkare och jag funderar nu på på om dessa är likvärdiga med kokosfettet? Kakaosmör finns ju både med och utan doft och det kanske vore gott med en lätt smak av kakao i kaffet?

  Jag har googlat men hittar ingen information om dessa fetter (förutom kakaofettet) är bra, ätbara och inget om deras kh-innehåll. Eftersom jag har kakaosmör hemma (pysslar ibland med att göra hudvårdsprodukter ;)) så droppade jag en liten bit i kaffet och nu ska vi se hur det smakar… Skumt, men inte illa.. Frågan är ju om fettet är bra eller dåligt?!

  #37230
  Avatargoamarie
  Deltagare

  hur är den tillverkad då? vaD ÄR DET FÖR SMÖR I BASEN?

  sorry för capslock 😮

  #37237
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Jag kan ju bara svara för kakaosmöret som jag har hemma och det är ekologist och så här skriver leverantören om produkten:

  Kakaoträdet (Theobroma cacao L) är ett tropiskt, städsegrönt träd som blir 5-12 m högt. Det är ett av världens viktigaste kulturväxter och odlas i tropiska delar av Sydamerika och Afrika. Blomman sitter direkt på stammen. Från den utvecklas de upp till 25 cm långa och gurkliknande frukterna, som är gulbruna i färgen.
  I frukternas inre finns 20-40 st platta frön gömda – kakaobönorna. Man jäser dessa för att avlägsna den bittra smaken. Därefter rostas de och mals. Genom varmpressning 60°C får man fram kakaosmöret vilket är ca 45% av kakaobönan.
  Kakaosmöret innehåller mest enkelomättade och mättade fettsyror och har en mycket god hållbarhet. Det är ett gult och fast fett, som smälter vid 32-35°C (hudens egen temperatur). Fettet används som konsistensmedel i salvor, läppstift, cerat, crèmer o s v. Man kan använda det tillsammans med eller istället för bivax.
  Kakaosmör är ett milt fett som de flesta människor tål bra. Det är speciellt bra vid torr hud, då det ger näring till, mjukar upp, lugnar och skyddar huden.
  Det ger en smältande känsla på huden och läpparna. Tillsätts för mycket kan ceratet se torrt ut.
  Kakaosmör är annars en viktig ingrediens som konsistensmedel i bra choklad, där den ger just den härligt smältande känslan när chokladen kommer i kontakt med vår varma mun.

  Är en ren produkt, verkar det som, inget tillsatt.

  #37233
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  skriv till dom och fråga om kh… ?? Låter ju bra annars…

  #37236
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Tror inte dom vet, eftersom de säljer det för att göra hudvårdsproduker av, men jag ska höra med dom. Blir förmodligen årets skummaste fråga 😛

  #37232
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  hihi, men det används i choklad (som ofta har hög kh) och det är inte så stor skillnad på hudvårdsprodukter och mat idag;)

  #37235
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Jag har mailat till leverantören och frågat om alla deras fetter; ätbarhet och kh-innehåll. Ska bli spännande att se om jag får något svar…

  #37229
  Avatargoamarie
  Deltagare

  frågar man ingenting så får man ingenting veta 🙂

  men kakao har ju 11% kh i sig så det bör väl ligga däromkring , lite lägre iom det är så mkt fett.
  kokosfett är ju 100% 🙂

  #37231
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Kul, skriv när du vet=)

  #37234
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Absolut!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.