Är detta bra att äta?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1314
  Avatarmariamaria
  Deltagare

  Hej!
  Kan man äta vilka sorters ostar som helst? Tex. färskost,fet hårdost,brie, ädelost etc.
  Vad räknas som ”normalportion” så fall?
  Kan jag klicka på lite majonnäs på tex tomat o sallad?
  Keso?
  Ska jag undvika 3% mjölk helt?
  Är det ok med olika sorters rent köttpålägg, till tex mellanmål/frukost?
  Paranötter är väl ok?
  Har boken LCHF-Husmanskost o Smörstekt. Men blir inte riktigt klok på vad som är ok att äta förutom recepten.
  mariamaria

  #18496
  Avatartoru
  Deltagare

  Beroende på vilken ”nivå” man ligger på tycker jag att några kokböcker är väl liberala med kolhydraterna. Dessutom tycker jag att det är konstigt att det idag släpps böcker som är uttalade LCHF där det inte redovisas hur många kolhydrater en portion innehåller. Kokböckerna är bra som inspiration och siktar man på att ligga under 20-30g kolhydrater per dag så funkar de flesta recepten. Om målet är under 5-10g blir det lite tuffare att använda recepten.

  Vad det gäller ostar så är min grundregel att aldrig köpa ”lätta” ostar. Hårdostar bör ha minst 24% fett gärna 28 eller 31%. Färskostar som tex philadelphia är i smalaste laget men de slinker ner ändå. ”Desertostar” som bre etc är ofta ok om man håller sig borta från lågfettsalternativen. Baby bel är riktigt bra.

  Det som är bra med ostar är att de mättar sjukt bra (i alla fall för mig). Är jag lite sugen (inte hungrig) och inte ätit på 10 timmar (jag äter bara ”ordentlig” mat en gång per dag) så räcker 2-3 baby bel för att jag ska stå mig ett tag till. Brie mättar mig väldigt bra också och jag kan helt enkelt inte trycka i mig mer än kanske 40-60g åt gången.

  Jag undviker mjölk helt. alldeles för mycket kolhydrater i förhållande till mängden. Ett glas mjölk är ju i princip aldrig mindre än 3 dl och då drar det iväg direkt. Detsamma gäller fil och yougurt. På en normalportion får jag i mig minst mitt dubbla dagsintag. Och att bara äta 0,5 dl fil till frukost känns som det kan kvitta…

  Du kan (eller bör) absolut försöka få i dig så mycket majonnäs du kan om du äter sallad eller tomater.

  Keso är väl sådär… Jag har läst att det finns de som sköljer keson och blandar själva ”osten” med vispad grädde eller majonnäs men har inte testat själv…

  När det gäller ”rent” köttpålägg så går det att äta ganska mycket. Tänk dock på att läsa innehållsförteckningarna. Det smyger sig in ganska mycket socker i de stora billiga märkena. Men hittar man skinka och sånt med 0-1g så funkar ju det. Tänk dock på att det ofta är ganska magra produkter (det är ju det ”folk” vill ha) så du får tillföra lite fett (ost, majonnäs eller smör).

  Nötter är jag dålig på så det får någon annan kommentera.

  #18497
  Avatarmariamaria
  Deltagare

  Tack för ditt svar.
  Mycket tänkvärt. Är ju väldigt osäker så här i början o vill ju inte sabotera de två kilo jag blivit av med på denna vecka. Tvärtom blir man ju taggad. Jag bakade oops häromdagen, vilken succé! provade även att byta ut lite av färskosten mot keso. Tänker nu att det var dumt kanske. Hade även i lite hackade oliver, kanske ännu dummare…
  Stekte ägg o lade ovanpå. Kaffedrickendet har kommit av sig lite. Har alltid haft i hemesetas sötningsmedel o mjölk.
  Smakar jättedåligt utan. Skulle gärna vilja ha en lista över vad som är lämpligt att äta. Finns det att hämta någonstans?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.