Avföring och detox

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3934
  Avatarts-rex
  Deltagare

  Avföring…. föga spännande ämne kanske…. Har läst igenom några av trådarna jag fann när sökte på vokabuläret ifråga men fann inte vad jag sökte.

  Vad jag förstår kan magen/tarmarna lagra diverse skräp, plack och allt vad det kallas, som kan medfölja parasiter, bakterier etc och orsaka diverse åkommor som IBS och annat. Såg en siffra som sade att det kan finnas allt mellan 3-13 kg lagrat ”skit” i tarmarna.

  Detta är ju nu inget som en frisk tarm, antar jag, har att göra med. Undrar nu om LCHF tar hand om detta och att det kommer ut utan att behöva köra någon s.k. Detox-kur?

  Frågar då jag märkt att det är ”saker” i avföringen som inte går att koppla samman med vad jag ätit sedan började med LCHF igen. Har ätit strikt LCHF i en och en halv vecka nu.

  Om man behöver, eller vill, påskynda tarmrensningen vad rekommenderas?

  Linfrön vet jag hjälper till att s.a.s. föra ut. Men undrar nu om det är onödigt, eller även skadligt, att föra till diverse andra örter som skall ha parasitdödande, bakteridödande, eller andra effekter?

  Jag tänker mig att ingefära, kanel, vitlök, gurkmeja, enbär och timjan (som rekommenderas) är OK, alltså att de inte stör LCHF-andet. Kokos var en annan rekommendation, det brukar jag äta till frukost med grädde ibland.

  Nå, ni förstår nog vad jag är ute efter. Fem frågor egentligen:

   [li]Ngn som upplevt/upplever detsamma, att det ser lite konstigt ut ibland?
   Är detta konstiga just ”tarmrens”?
   Tar LCHF hand om detta självt? Eller
   Kan man/bör man, eller inte, köra ngn form av detox?
   Om detox är ok, några tips[/li]
   [li][/li]

  Allt gott!

  #61390
  Avataroeuf
  Deltagare

  Hej!

  Du har blivit felinformerad, tyvärr. Dina tarmar behöver inte (och kan inte) detoxas, det finns inga plack där, inte kilovis med skräp och tarmparasiter är väldigt ovanliga i vår världsdel (och skulle du ha en tarmparasit skulle du märka av det!). Mag-tarmkanalen mår bäst av att bli lämnad ifred. De örter du nämner är helt ofarliga och visst kan du äta av dem. De kommer varken skada eller läka din mag-tarmkanal.

  #61393
  Avatarts-rex
  Deltagare

  Tack för svar oeuf!

  Har iofs inte blivit felinformerad, har snarare hittat fel info. Blev mäkta förbryllad över de där 13 kg, det låter helt sjukt.

  Tror inte heller att behöver detoxas eftersom, om man äter naturligt, så borde magen vara i bästa möjliga skick. Således torde LCHF reda ut problemet. Min tanke vara snarare man kunde ge det hela en extra skjuts. Läste nyss följande tråd (http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d7161bab9cb4622390721a2-bajsslem) vilket just verkar visa på ”skräp”, dvs plack, kommer ut i form av slem med LCHF-kost. Antar att det är just vad jag erfar.

  Frågan är ju också om man nu skulle köra någon blandning av de ofarliga örterna/kryddorna om man skulle få tillbringa en stund på toan med magknip, buk-ras alltså? Magknip och dylikt klarar man ju sig utan, det har man haft nog av.

  Nå, nog med skitsnack 😉 och tack igen för svaret!

  Allt gott!

  #61389
  Avataroeuf
  Deltagare

  Hej!

  Har läst tråden du länkade till. Det finns ingenting som heter tarmplack, företeelsen existerar inte. Det är något som har hittats på av människor som vill tjäna pengar på tarmsköljning mm. Tarmarna mår som sagt bäst av att få sköta sitt jobb ifred. Att rensa dem genom lavemang eller olika detoxkurer gör dem stressade. De kan då reagera med att bilda slem för att försvara sig mot vad de utsätts för. Då kan man luras att tro att slemmet etc. som kommer ut har funnits där hela tiden.

  Att din mage inte uppför sig som du är van vid för tillfället kan bero på att du lagt om kosten. Dina tarmar och din bakterieflora är van vid att serveras en viss typ av näring, och nu får de andra molekyler att jobba med, vilket kan medföra lite bekymmer under en övergångsperiod, men det är inget som behöver åtgärdas om du inte drabbas av förstoppning.

  #61392
  Avatarts-rex
  Deltagare

  Man lär så länge man lever! Tack igen.

  Ja, plack det får man ju på tänderna…. 😉

  #61388
  Avataroeuf
  Deltagare

  Det var så lite så 🙂

  #61391
  Avatarts-rex
  Deltagare

  Sökte upp detta med plack på Netdoktor (http://www.netdoktor.se/mage-tarm/?Tab=Questions&Question=23752)

  Quote:
  ”När vi undersöker tjocktarmen med ett koloskop (en slang försedd med kamera vilket möjliggör visualisering av slemhinnan på en TV-skärm) ser vi inte några tarmplack. Inga av våra vanliga tarmsjukdomar har sin förklaring i så kallade tarmplack inom den medicinska gastroenterologin. Det som kommer ut vid ”tarmreningar” och som man kan se på fotografier på internet kan eventuellt vara delar av det pulver som personen stoppar i sig vid en dylik tarmrengöring.”

  Varför kollade jag inte där direkt…? ???

  Hittade sedan följande intressant fakta som får en att förstå att tarmarna skall man vara rädd om. OK, visste innan att man skall vara det men detta var intressant:

  Quote:
  Tarmarna – ett av kroppens mest försummade organ
  Det senaste decenniet har det kommit allt mer kunskap om tarmslemhinnans oerhört stora betydelse. Detta gäller inte endast för lokala processer i mage/tarm utan även för systemprocesser i hela kroppen. Tarmslemhinnan har en yta på 250-400 kvadratmeter, vilket motsvarar en tennisplan. Den utsätts varje dag för 1-2 kilo föda vilket motsvarar cirka 60 ton under ett liv.
  En stor del av kroppens lymfsystem är beläget i tarmen (GALT; Gut Associated Lymphoid Tissue). Negativ påverkan på tarmslemhinnans immunsystem kan påverka immunförsvaret i hela kroppen och medverka till uppkomst av immunologiska/inflammatoriska sjukdomar som astma, allergi och ledgångsreumatism (RA; reumatoid artrit).
  Omsättningen av slemhinnecellerna i tarmslemhinnan är mycket hög. Varje dag förloras 0,22 kg slemhinneceller vilket innebär att cirka 55 miljoner tarmceller förnyas varje minut. Mag/tarmslemhinnan ersätts helt inom 3-4 dagar. Kroppens blodförsörjning är oförmögen att själv klara hela näringen till tarmslemhinnan. Detta sker därför delvis med hjälp av kortkedjiga fettsyror, aminosyror, polyaminer, tillväxtfaktorer och vitaminer bildade av tarmbakterierna.”

  Länken: http://www.doktorn.com/story.asp?storyID=1734

  Man kan där ladda ner en bok varur uttdraget är ifrån (http://www.doktorn.com/folder.asp?folderID=121)

  Mag-iskt! 😉

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.