Dags att ge upp?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #845
  AvatarFranke
  Deltagare

  Jag började med stenhård LCHF omkring oktober 2009, åt extremt lite kolhydrater. Detta höll ett tag, men efter ett par veckor började jag få enorma socker cravings. Sen dess har jag ätit hyfsat strikt lchfmat, fuskat nångång i månaden i snitt, MEN det har blivit godis på tok för ofta. LCHFmat ökar helt enkelt mitt sötsug tusenfallt. Folk säger att det ska gå bort efter ett tag, men även om jag tvingar mig att inte äta något godis på flera veckor så sitter det i. En vanlig dag ser ut såhär:

  10:00 vaknar.
  13.00 bacon & ägg frukost
  19:00 rejäl middag, gryta med kött/kyckling + grädde + bacon + svamp och lite annat gott i
  19:30 sötsuget sätter in, trots att jag är ”mätt” och släpper inte fören jag äter något eller går och lägger mig.

  Börjar acceptera att jag inte kommer få bort sötsuget, så frågan är om man kan äta lchfmat ändå eller om man blir smällfet då…. lite svårt att släppa fet mat när man vant sig vid den :). Funkar det tro, att äta lchf även om man äter godis 2 ggr i veckan? Lär inte gå ned i vikt, men kanske inte öka iallfall..

  #12828
  AvatarBerZerK
  Deltagare

  Jag har oxå extremt sötsug och när det sätter in MÅSTE jag åtgärda det men jag har haft disciplinen att leta alternativ och hålla mig till dom och det har hjälpt men det är ändå förbannat svårt. Nu har jag nyss börjat med LCHF så jag vet inte om det kommer bli värre men mitt råd är att leta alternativ till tv-snacks o.dyl.
  Jag började med naturgodis (yoghurtdragéerade cashewnötter) och har trappat ner till Makadamianötter men jag har alltid gillat nötter så det var ett bra alternativ för mig, jag tror det är mycket individuellt. Jag ska lägga ner nötterna när sötsuget minskat.
  Jag tror att ju fortare du lägger ner godis och sockerrika produkter desto fortare blir du av med suget men man får det lätt tillbaka när man slarvar.

  //BerZerK

  #12830
  Avatarpastorn
  Deltagare

  Sötsug kan vara lite knepigt att handskas med, men för den som tidigare varit van att äta godis och andra ¨belöningsmedel¨ tar det ett tag innan suget försvinner. Suget i sig kan sägas bero på att vissa receptorer i hjärnan är vana att få svar när de ¨skriker¨, och när inget svar kommer skriker de lite högre. Det här är på sätt och vis jämförbart med det sug som en narkotikamissbrukare känner efter sin drog, bara med skillnaden att sötsuget ger med sig jämförelsevis ganska snabbt när man inte tillåter sig att tysta receptorerna. Jag kan dra en paralell med snus och cigaretter. För 19 år sedan slutade jag tvärt med både snus och rökning. Jag hade då snusat i >20 år, och rökt i ett 15-tal. ¨Rökreceptorerna¨ gav med sig på några veckor, alltmedan ¨snusreceptorerna¨ fortfarande skriker, om ändå inte lika högt. För ett par år sedan gick jag så en utbildning för drogtestare, och förstod då att mina receptorer var förstörda på samma vis som ofta en heroinists. Nu är det bara att gilla läget och kämpa på, och det närmaste snus jag tillåter mig att komma är när jag luktar i nån kamrats dosa emellanåt. Man får ställa sig frågan ¨ska jag styra drogen (oavsett om det är snus, socker eller annat) eller ska drogen styra mig¨. Sen finns det också medel som kan hjälpa på vägen när det gäller sött och det är kanske främst de kosttillskott som är vanliga mot sötsug som krom, zink, järn, multivitaminer och äppelcidervinäger. Här är det bara att prova sig fram, men jag skulle nog börja med att testa krom eller zink… Lycka till och minns att underskatta sig själv är som att köra bil med handbromsen åtdragen.

  Allt gott

  #12826
  AvatarFranke
  Deltagare

  Kan tillägga att jag hade i princip aldrig sötsug innan jag började med LCHF. Har inte druckit söta drycker på åratal och åt sällan godis. Notera även att jag faktiskt bråkat med detta över att halvår nu :/.

  #12829
  Avatarpastorn
  Deltagare

  Då har dieten tydligen triggat igång något, och då är det nog lite knepigt. Tror att problemet övergår min i ämnet ganska ringa kompetens, men att det säkert finns någon annan som kan svara bättre. Önskar dig lycka till i alla fall.

  Allt gott

  #12818
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  13.00 bacon & ägg frukost
  19:00 rejäl middag, gryta med kött/kyckling + grädde + bacon + svamp och lite annat gott i

  Åt du lika sällan innan du började med LCHF? Om du bara äter två gånger om dagen är det inte konstigt att du blir sugen mellan varven. ”Sötsug” behöver ju inte vara just krav på socker; det kan också vara blodsockerfall, törst eller tuggbehov.
  Har du provat att lägga in fler LCHF-måltider?

  #12825
  AvatarFranke
  Deltagare

  Jag äter nåt litet sent på kvällen också ibland, men min frukost gör mig helt enkelt inte hungrig förren framemot 18. Jag dricker mycket vatten och sockersuget kommer nästan DIREKT efter jag ätit middag, oavsett hur mkt jag ätit så jag tror inte det har med tuggbehov att göra heller. Det lustiga är att det känns som min middag i sig skapar sötsuget, snarare än att det är bristen på kolhydrater som spökar. Jag har inget sötsug alls i princip om jag istället käkar tex en pizza.

  #12819
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Menar du att en pizza är så god att du inte blir godissugen efter den? Det betyder att du inte äter tillräckligt god LCHF-mat. Du kanske ska förbättra dina recept?

  #12815
  AvatarKarinSch
  Deltagare

  Jag känner igen det här, åt nästan aldrig godis förr, eller efterrätter, men numera är jag otroligt sugen just efter maten. Testa med en halv frukt eller en bit mörk choklad, jag mår mycket bättre då. Tror att alla fungerar olika och behöver olioka saker. Jag blir otroligt deppig om jag ligger på 20 gr. kolhhydrater, och då skriker kroppen efter socker. Nu, när jag äter 50-80 gr. kolisar går jag ner i vikt och mår mycket bättre.

  #12824
  AvatarFranke
  Deltagare
  Quote:
  Menar du att en pizza är så god att du inte blir godissugen efter den? Det betyder att du inte äter tillräckligt god LCHF-mat. Du kanske ska förbättra dina recept?

  Att vilja ha nåt som smakar bra och sötsug är två helt olika saker.

  #12817
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Nu förstår jag dig inte. Varför blir du inte sockersugen efter en pizza då?

  #12821
  AvatarNubi
  Deltagare
  Quote:
  Nu förstår jag dig inte. Varför blir du inte sockersugen efter en pizza då?

  Blir man sötsugen efter att ha ätit en pizza? O_O Blir jag aldrig, däremot illamående.

  #12820
  AvatarNubi
  Deltagare

  Franke .Jag är ingen expert på lchf, men jag märkte att jag vart sugen på sötsaker så fort jag hoppade över en måltid. Dvs åt kanske 2 ggr om dagen istället för 4 ggr.

  Det kan vara så att du inte äter ordentligt och då sätter kroppen igång och suktar efter något sött.
  Testa med frukost, lunch, mellanmål och middag, avsluta kvällen med en kopp te. Det har hjälpt mig en hel del.

  #12823
  AvatarFranke
  Deltagare

  Jag tror inte det handlar om mängd mat, suget kommer ofta direkt efter jag ätit jättemycket och är proppmätt.

  #12827
  Avatarbarbarella
  Deltagare

  Jag tycker att förklaringen till ditt sötsug är helt solklar!!! 1. Du äter alltför sällan, försök äta 3 mål mat om dagen, stoppa in 2 mellanmål. Om du nu inte är hungrig på morgonen så vad är det som säger att du inte kan ”flytta fram” dygnet något? Jag äter inte heller förrän framåt 10 men inrättar då dygnet med att försöka få i mig någontong var tredje-fjärde timme.
  2. Om du nu äter produkter med kolhydrater så jälvklart blir du inte av med suget,, det är som att säga att man ska sluta röka men ”jag röker bara lite” som du märker faller det på sin egen rimlighet. Här vill jag definitivt varna för alla lightprodukter. i mitt fall räcker det med att jag tar ett glas lightsaft så är det kört, jag vandrar omkring som en osalig ande.
  Alltså mitt råd: Ge dig själv 5 dagar med många måltider och INGET sött, light eller ej!
  Lycka till!
  Mvh barb

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.