Dålig ork

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #874
  Avatarpastorn
  Deltagare

  Funderar litegrann över orken. Tidigare har jag inte haft några som helst problem med att cykla några mil etc. men efter snart tre månader med LCHF märker jag att orken inte är densamma. Naturligtvis förstår jag att glykogennivåerna i musklerna inte är desamma, och att kroppen arbetar mer med fettreserven nu, men det är ändå lite irriterande när man är van att orken räcker till. Märker också att återhämtningstiden efter träning har blivit betydligt längre än tidigare.

  Undrar om någon har tips om hur man komma förbi det här problemet, som vet om det finns något man kan stoppa i sig som fungerar, men ändå inte är någon sockerbomb?

  #13031
  AvatarAdde
  Deltagare

  Vad jag har fått till svar av SSS så vänjer kroppen sig till att hämta energi ur en fettrik kost, men att det kan ta sin tid. Han hänvisar till en som sprang maraton på elinivå (rätta mig om jag har fel) helt utan högkolhydratmat som drivmedel.

  Upplevde detta själv när jag hade kört hårt i tre månader förut i mitt innebandyspelande (på motionsnivå) där jag hade en grymt dålig ork när jag åt lchf tills en dag då det började kännas lättare och lättare.

  Så i teorin så ska man inte behöva ”ladda” innnan man idrottar för att orka lika mycket som förut, det gäller bara att kämpa på så kommer orken att komma.

  #13032
  AvatarSanoJ
  Deltagare

  Beroende på hur strikt du kör dieten och på vilken nivå du tränar kan det kanske vara värt att ladda upp med en del kolhydrater. Visst vänjer sig kroppen en hel del precis som skrivs, men fettförbränningen kan aldrig ske i riktigt samma intensitet som när musklerna arbetar med kolhydrater. Kör du över amatörnivå och vill nå resultat är mitt råd att ändå äta en något högre andel (långsamma!) kolhydrater. Om ”ganska bra” räcker för dig kan du nog fortsätta äta som du gör nu utan problem.

  #13033
  AvatarEliSah
  Deltagare

  Mitt råd: låt bli kolhydraterna!!
  Om du tränat med samma frekvens och intensitet sen du la om kosten är det inte konstigt att du blir trött: kroppen har ännu inte anpassat sig! Ta en månad ledigt från intensiv träning möjligen med en och annan lugn promenad. Börja sedan att trappa upp långsamt – ffa håll pulsen under 70%. Du kommer att märka efter hand som kroppen anpassat sig att du kommer kunna hålla högre och högre tempo med lägre puls än innan. En del behöver lite längr euppvärmning än vanligt dock.

  Jag gjorde själv misstaget att träna på som vanligt och först när en skada tvingade mig att hålla mig stila en månad skedde omställningen rätt så snabbt och sen dess har jag kunnat träna på hur bra som helst, bla sprungit en halvmara otränad (pga skada) med ägg i magen 7h innan start (1h41min), kan träna boxning i 1,5 timmar utan problem också, vilket är högintensiv intervallträning.
  Sammanfattning: ät fett, var snäll mot kroppen och hav tålamod!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.