Det mest effektivaste lchf…

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3735
  Hampe92
  Deltagare

  Om man tänker sig utifrån människo-kroppen nu, vad tror ni den är mest anpassad till? Ska man anpassa den? eller ska vi anpassa oss efter kroppen? Ska man göra det man känner för mest eller lära kroppen efter vad som skulle passa till exempel ens arbete, eller livsstil? Förstår ni vad jag menar?

  Vad jag är intreserad av, vi säger att det inte finns några rätt eller fel, det kanske inte ens gör det faktiskt men det jag undrar över :

  Vad tror ni passar kroppen bäst när det gäller mängden mat, tider på dygnet, och hur ofta man äter?
  Ska man äta:

  2 stora mål om dagen? Vilka tillfällen? Morgon – kväll?
  8 st små små mål om dagen? Morgon, lunch osv osv?
  1 stort mål om dagen? Mitt på natten?

  Hur många timmar ska det gå imellan?
  2 timmar?
  5 timmar?
  12 timmar?

  Varför inte äta väldigt små mängder flera gånger i timmen? Någon som har testat? en liten köttbit då och då?

  Eller ska man följa hungern? ibland kan jag känna småhunger hela dagen, ska jag äta hela dagen då? Eller fortsätta gå hungrig även om energin finns där till 100%?

  Vad har ni själv upptäckt känns bra? Eller ska man helt enkel bara gå efter kroppens signaler?
  När är man igentligen hungrig? När energin är slut? eller när man känner sig lite sugen?
  Bara intreserad över vad ni tycker och tänker! 🙂

  #57327
  Franke
  Deltagare

  Jag går helt enkelt efter Paleotänket (grottmänniskokost) när jag ställer mig såna frågor. Ät som vi gjort i hundratusentals år så är ju risken rätt liten att man gör fel. Tänker man på hur man levde förr i tiden (över 10000 år sen) så kan man oftast gissa sig fram till något lämpligt. Där hittar vi saker som:

  * Oregelbundna måltider
  * ibland jätteportioner (när man lyckats få ett byte)
  * periodisk fasta (ibland har man otur och hittar inte mat på ett dygn)

  Utifrån detta tycker jag max 2 mål mat om dan passar mig, funderar ev. på att prova fasta då och då något dygn (ska tydligen ha en hel del positiva effekter på kroppen). Har vänner som styrketränar och äter 1 mål mat om dagen på typ 4000 kcal, verkar fungera för honom.

  Är det rent vetenskapligt och ur viktnedgångssynpunkt du vill se frågan så finns det undersökningar som visar att ju oftare man äter, desto mer total energi äter man. Vilket är lite tvärt emot medias vanliga ”tips” att man ska äta pretty much hela tiden. Huger är till stor del en vana, och om man äter väldigt ofta så… blir man hungrig väldigt ofta och man äter sig aldrig riktigt mätt med en sån rutin.

  That said så tror jag kroppen anpassar sig extremt väl till sådana frågor, tror man kan vänja sig och må bra och få viktnedgång med allt från 1 mål mat varannan dag till 3 mål mat om dagen. 2 Mål mat om dagen känns som ”lagom” utan att vara extrem på något vis. Då kör jag en sen kombinerad frukost/lunch, sen en middag. Inga mellanmål och energin ungefär lika fördelad mellan lunch och middag.

  Det var lite av mina ”ramblings”, hoppas du får ut något vettigt av det :).

  #57328
  Aily
  Deltagare

  Jag äter när jag är hungrig. Ibland är det tre gånger per dag, ibland inte någon.

  #57329
  mctrollet
  Deltagare

  jag äter oxå när jag är hungrig… tills jag är mätt… mest kött o smör… 😉

  #57332
  Hampe92
  Deltagare

  Idag blev jag sugen på att testa hur kroppen är när man äter väldigt lite, eller iaf lite för att vara mig. Det blev sammalagt 3 ägg, ett halv paket bacon och kanske 1 dl grädde i kaffe på hela dagen. Jobbade från 9 till 20 och det gick hur bra som helst, hungern fanns där men energin med så det var inte jobbigt alls. Lite roligt ändå att se hur bra kroppen klarar sig utan en stor mängd mat varje dag, kanske tecken på att det är byggt för lite småsvält ibland 😉

  Förresten, tror ni man kommer snabbare in i ketos om man bara äter 100% fett, eller ingenting alls? Kanske olika från person till person?

  #57326
  Franke
  Deltagare

  Man kommer in i ketos när kroppen inte har tillräckligt med kolhydrater för att driva den ”vanliga” metabola cykeln. Så ja det går snabbare, men det handlar ändå bara om ett fåtal dagar för att komma in i ketos, kolhydrater lagras inte någon längre tid!

  #57331
  evise
  Deltagare

  Så där fungerar det för mig också nu för tiden, jag blir hungrig men behöver inte äta. Jag klarar av att göra allt jag vill utan att äta och så var det verkligen inte då jag åt massor av kolhydrater….då tvärdog hela jag om jag inte fick mat ca 30 minuter efter att jag börjat känna hunger 🙂

  #57330
  Gohper
  Deltagare

  Din måltid är inte så liten egentligen, bortåt 850 kCal.

  Kroppen anpassar sig, om än i bland trögt. Det är viktigt att det funkar med det övriga livet.
  Sedan beror det ju lite på syftet, tex 8-10 måltider under en tid kan vara befogat om man vill krympa magsäcken.

  Det viktigaste är att få allt att harmonera på ett bra sätt.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.