Diabetiker och nybörjare

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #233
  Avatarjenny_u
  Deltagare

  Hejsan. Jag är nybörjare på LCHF, har inte tagit steget fullt ut riktigt än. Jag har ätit enligt Aftonbladets viktklubb ganska länge och lagar mycket mat därifrån. Oftast tar jag inte så mycket av kolhydraterna i de recepten utan fyller tallriken med grönsallad och proteindelen. Detta känns som väldigt närbesläktat med LCHF, min egen lilla metod med andra ord. Men så snubblade jag över LCHF på nätet plus att man ju läst om för och emot till denna metod så min nyfikenhet är väckt. Mitt mål är att tappa drygt 7 kilo (efter graviditeter) plus stabilisera mitt blodsocker. Jag har ett par orosmoln som jag måste reda ut först.
  Om jag får lågt blodsocker tar jag upp detta med kolhydrater idag, jag äter oftast Dextrosol och en macka. Finns det LCHF-alternativ?
  Sen så tränar jag ganska mycket (gym och löpning) och laddar alltid med kolhydrater för att orka ett helt pass. Hur ska jag orka igenom ett helt pass utan kolhydratsladdning?
  Vidare undrar jag hur jag liksom kommer igång? Vart kan jag lära mig om hur jag ska laga mat (trivial fråga?!? 😉 ) ? Frukost består idag av gröt, jag kan bara inte äta föregående dags middag till frukost, finns det alternativ tex?

  Alla tips tas tacksamt emot!

  /Jenny

  #7767
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Meningen med att äta LCHF är att man inte ska råka ut för några blodsockersvängningar. Dessutom att man ska orka träna utan att ladda batterierna med kolhydrater. Så det är inte lätt att rakt av svara på dina frågor. Vilken typ av diabetes har du? Är du insulinbehandlad?
  Har du ingen diabetesläkare/sköterska som kan råda dig vad du ska äta vid plötslig blodsockersänkning (är inte Dextrosol lite för häftigt?) Den verkar ju allvarligare än din träning, den får du ju anpassa efter vad du orkar.
  Frukostrecept kan du nog få i massor här 😀

  #7770
  AvatarClash
  Deltagare

  Bästa sättet att försöka undvika lågt blodsocker är att mäta noga före och efter måltiderna, på så sätt så kommer du mer och mer veta hur man undviker lågt blodsocker, om det är insulin du tar så kommer man snabbt till insikt vilken nivå av mängden insulin man behöver ta.

  Om du råkar ut för lågt blodsocker så tycker jag du absolut skall ta en dextrosol, är ingen höjdare med den känslan som kommer med lågt blodsocker. Men jag är ganska säker att med tiden och med mätningar så kommer du inte att behöva ta dextrosol alls, utan få blodsockervärden som ”normala”.

  #7768
  Avatarjenny_u
  Deltagare

  Jag är pumpbehandlad typ 1a sedan 1982, jag är väldigt välinställd, men tyvärr kommer låga blodsocker nästan alltid för en typ 1a då och då oavsett hur bra inställd man än är! Jag testar bs idag 5 – 8 gånger per dag.

  Behöver man mer eller mindre hälla i sig fett för att använda sig av LCHF? Jag har svårt för synligt fett och grädde kan jag inte äta alls om det inte är tillsatt i mat förstås (kväljer). Räcker det inte att undvika lightprodukter och kolhydrater? Måste man specialdesigna allt annat så att det innehåller extra mycket fett?

  #7766
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Du kan ju prova dig fram, funkar det så funkar det. Gör som du föreslår; undvik lightprodukter o kolhydrater. Sen kan du välja saker som är feta men egentligen inte har något synligt fett. Välj fett kött; fläskkarré, kotletter o kassler, inga fileér. Välj hel kyckling eller klubbor med skinn, inga kycklingfiléer (mumsa på stekta kycklingvingar) Välj ostar med hög fetthalt, gärna lagrade så känns dom inte så feta. Lax, makrill o strömming i stället för vit fisk (typ torsk) Använd smör eller Bregott till smörgås o stekning. Creme fraiche kan kännas mindre fett än vispgrädde men finns i den feta varianten Yoplait 41%
  Börja på det viset o se hur det går. Du kan kanske öka på fettet efterhand om du kan/behöver.

  #7772
  Avatargrethel
  Deltagare

  Hej
  Jag har diabetes typ 2, är insulinbehandlad sedan många år och har haft mycket problem med för höga sockervärden. Lider av kraftig övervikt och det är som en ond spiral med insulin = viktökning = högre blodsockervärden = mera insulin osv.
  Under dessa omständigheter är det svårt att gå ner i vikt, diabetes är ju en ämnesomsättningssjukdom och jag har kämpat med detta i alla år. Alltnog: innan jag började med denna kost tog jag 35 enheter insulin på morgonen och samma inför middag/kvällsmaten. Och ändå var blodsockret ibland skyhögt.
  Jag började med LCHF i slutet av Juli och första dagen fick jag insulinkänning. Jag har satt ner insulinen succesivt till bara hälften, tog kontakt med vårdcentralen och fick veta att dom inte kunde rekommendera denna kost…. men att jag under ansvar kunde sätta ner insulinet. Vikten har gått ner minst 5 kg (hade ingen våg från början) måttbandet blir bara längre och längre. Målet är att kunna bli helt fri från diabetesen.
  mvh Grethel

  #7765
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Men vad roligt att höra! 😀
  Jag förstår att VC inte kunde rekommendera LCHF, det får dom ju inte. Men, vem vet, den tiden kanske kommer?
  Hur fungera det här med insulinmängden? På c:a 2 månader har du halverat mängden. Kommer du om 2 månader till att vara insulinfri eller vad tror du?

  #7769
  AvatarClash
  Deltagare

  Sedan jag började med denna livsstil (1/6) så har jag gått ifrån att ta 40E (E = enheter) långtidsverkande insulin till 16E, och mitt måltidsinsulin från 22E till runt 4-8E, det är en rejäl sänkning! Och bonus att på den tiden ha tappat fram till idag 13,9 kg 😀

  Nu återstår det bara 25-30 kilo att tappa ;D

  Besökte min diabetessköterska idag så var mycket imponerad och inte ett dugg avigt inställd till LCHF, mer nyfiken på vad jag åt för något. Också fick jag veta att mitt HbA1c värde var 5,5. Från att ha legat över 7 i det värdet förut. För att nämna så är referensen icke diabetiker och de ligger mellan 3,6-5,0 när det gäller HbA1c, trodde först att siffrorna gällde mig när jag såg dem och att jag skulle ligga mellan de värdena. Men det fick jag under inga omständigheter göra 8)

  Om man vill veta mera om vad HbA1c är för något så är här en länk:
  http://www.alltomdiabetes.se/WebSite/Content/Living-With-Diabetes/For-Dig-med-typ-1/Din_behandling/Vad%20ar%20HBa1c.aspx

  #7764
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Nu återstår det bara 25-30 kilo att tappa

  Med den takten du håller blir det väl lagom till baddräktssäsongen 2010 😉
  Tack för länken om HbA1c, jag har undrat över detta.

  #7771
  Avatargrethel
  Deltagare
  Quote:
  Jag förstår att VC inte kunde rekommendera LCHF, det får dom ju inte. Men, vem vet, den tiden kanske kommer?
  Hur fungera det här med insulinmängden? På c:a 2 månader har du halverat mängden. Kommer du om 2 månader till att vara insulinfri eller vad tror du?

  Mitt mål är naturligtvis att bli insulinfri, det får ta den tid det tar. Jag har byggt upp den här övervikten med åtföljande diabetes under lång tid, LCHF har visat sej fungera hittills. Och min fasta förvissning och övertygelse är att om jag kan reducera insulinet till ett intet, kommer vikten också lättare att rätta till sej.

  #7763
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Det är så roligt att höra hur ni lyckas både gå ner i vikt o dra ner på insulinet. Det är nog många med mig som har överviktens hotande följdsjukdomar hängande över sig. Då är det skönt att se att man kan bekämpa i alla fall en eventuell diabetes. Det vore jättekul om ni ville fortsätta rapportera om era framgångar; det är väldigt nyttigt att få lära sig lite om de olika proverna o om var värdena ska ligga. Lycka till!

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.