Dolda kolhydrater..?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1339
  AvatarFridah
  Deltagare

  Har sett på flera ställen nu att folk skriver om dolda kolhydrater…. är det någon som kan ge mig några exempel på vart dom finns? 🙂

  #18751
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag brukar använda det begreppet ganska mycket och med det menar jag ganska mycket… Egentligen alla kolhydrater som inte kommer från de ”klassiskt förbjudna livsmedlen som bröd, pasta, ris, potatis etc. Sen kanske andra lägger andra saker i ”dolda kolhydrater”.

  Om man tex tittar på mejeriprodukter som mjölk, yoghurt eller fil så lurar man sig ibland och tittar på näringsvärdena per 100g och då kan det ju vara ok. Problemet är att det väl inte finns någon som bara dricker 1dl mjölk eller äter 1dl yoghurt. Det blir lätt både 2 och 3 dl och då drar kolhydraterna iväg.

  Även grädde kan hamna här då jag ibland ser recept där man använder grädde till desserter i tron om att man får äta hur mycket som helst. Nu är grädde ganska fett så man orkar inte äta hur mycket som helst, men 2 dl vispad grädde kanske man kan trycka i sig och då har man faktiskt fått i sig en del kolhydrater tillsammans med fettet.

  Sen kan det vara så att man i charkuterier och färdiglagad mat ofta har i någon form av socker för smak och då kan det dra iväg där också. Även här kan det se lite ut på pappret, men äter man tex 250g korv så kan det bli en del kolhydrater även om man tror att man bara äter protein och fett.

  Även en del grönsaker faller in här för mig. Tomat och paprika är tex ibland ”teoretiskt” ok, men problemet med tomater är att man ju väldigt sällan äter mindre än 75-100g och redan då är du uppe i ganska mycket kolhydrater. Paprikan kan man kanske äta mindre av utan att det känns konstigt, men det kan dra iväg där också.

  Nu äter inte alla lika ”strikt” som jag, men som jag skrivit tidigare flera gånger så tror jag det är bra att ha strikta mål och sedan inte riktigt följa dem jämfört med att ha ”generösa” mål och inte riktigt följa dem. Att gå från 10 till 15g per dag är ingen fara för de allra flesta, men från 20 till 25-30g så börjar man hamna i riskzonen till att släcka fettbrasan. Detta är naturligtvis helt individuellt, men det är som sagt mina tankar om det i alla fall.

  #18763
  AvatarFridah
  Deltagare

  Okej, tack så mycket för svaret 🙂 Det där har jag koll på jag tänkte bara på om det fanns ännu mer dolda kolhydrater nånstans 😛

  #18757
  AvatarButirka
  Deltagare

  Svamp och sniglar innehåller en del kolhydrater vilket man kanske inte alltid tänker på.

  #18759
  AvatarAnettan
  Deltagare

  Jag åt svampsås igår. Hemmagjord av mannen och den var såååå god. På ren grädde men aj aj aj när jag kollae upp det trodde jag atta jga skulle dö. Blev så ledsen och är rädd att det är kört denna vecka.. Vägning på onsdag.

  #18752
  AvatarKarla
  Deltagare

  Dumheter! Svamp innehåller inga mängder kolhydrater! Svampsås på ren grädde är helt enligt LCHF och förstör ingenting. Om du inte satte i dig mängder, förstås, och då är det grädden som kan sabba. OBS att jag sa KAN sabba, det beror på hur mycket du har ätit och hur mycket kolhydrater du i övrigt har ätit under samma dag. Men inte 17 ska du tro att en portion svampsås förstör hela viktnedgången! 8)

  http://www.giviktkoll.se/default.aspx?id=9275

  #18758
  AvatarAnettan
  Deltagare

  😀 Så glad jag blev nu. Har ätit en del kohydrater eller rättare sagt kaffe med mjölk. HAr svårt för grädden men det går ibland.

  #18750
  Avataragnetasch
  Deltagare

  2,7 – 2,9 g kolhydrater/100 g i champinjoner alt kantareller (färska eller konserverade) Det är väl inget att bryta ihop över?
  I sniglar är det 2,2 kh/100 g Det är väl bara dom som ”nollar” som inte kan äta såna?

  #18756
  AvatarButirka
  Deltagare

  Det är ganska så få kolhydrater, men äter man mycket så blir det ju en del. Dock så finns det ju andra skäl att vara försiktig med champinjoner.

  #18762
  AvatarFridah
  Deltagare

  Både champinjoner och kantareller väger ju rätt lite så det är nog ingen fara med kolhydraterna där!
  Men vad är det för fler anledningar att vara försiktig med champinjoner? Nu blev jag nyfiken 😛

  #18755
  AvatarButirka
  Deltagare
  #18761
  AvatarFridah
  Deltagare

  Tack för länken 🙂

  Dock så tar inte jag sånt där på så stort allvar för skulle man göra det så skulle det ju inte finnas något man kan äta tillslut utan risker 😛 Cancer finns det ju risk att få av i stort sett allt man äter nuförtiden. Äter man i måttliga mängder så är det nog ingen fara tror jag!

  #18754
  AvatarButirka
  Deltagare

  Varsågod.

  Nja, jag vet inte riktigt om det är så klokt att tänka så i längden. Cancer samt olika vällevnadssjukdomar går att undvika i mångt och mycket genom att undvika eller minska produkter som innebär risker.
  Men när det gäller champinjoner så är det just måttliga mängder som gäller. Likaså kanel, muskot m.m.

  #18760
  AvatarFridah
  Deltagare

  Det går säkert att undvika men det finns ju inte direkt några bevis på att forskningen är sann heller. Det stog ju på den där sidan också att det endast fanns begränsad hållpunkt. Och så är det nog med mycket.

  Om man ska gå runt å vara orolig för att man kan få cancer om man äter vissa livsmedel så kommer man nog inte kunna leva livet fullt ut. Det är ju inte ens säkert man lever så länge att man hinner få det 🙂 Ta dagen som den kommer och ta itu med problemen när och om kommer!

  Hoppas inte du eller någon annan tar illa upp av det där men jag menar bara att man inte ska oroa sig för mycket!

  #18753
  AvatarButirka
  Deltagare

  Självklart ska man inte oroa sig för mycket. Jag gör det inte. Cancer är jag inte nämnvärt rädd att få. Hade jag varit det skulle jag kanske slutat att avnjuta mina cigarrer, men icke sa Nicke.
  Men när flera forskningsresultat säger samma sak när det gäller kost m.m så bör man kanske ta sig en funderare.

  Jag tror hur som helst på en varierad kost. Sedan finns det ju födoämnen som tycks skydda mot cancer samt hjärt och kärlsjukdomar.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.