En gammal bantare

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #939
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Jag är 65 år och har jojobantat i hela mitt liv.
  I princip alla mina tidigare försök har gått ut på att jag har svultit en tid. Sedan har jag återgått till tidigare matvanor.
  Visst har det fungerat, jag har gått ner i vikt men hela tiden gått upp igen.
  Nu har jag hittat den här metoden och jag är inte hungrig. Jag är inne på min 5.e vecka och har gått ner 1,1 kg.
  Det kan tyckas lite men de två första veckorna åt jag alldeles för mycket grönsaker även om alla växte över jord. Jag vågade inte lägga av med grönsaker efter ett helt liv med indoktrinering. Sedan gick jag och köpte en burk KvinnaPlus eller vad de hette.
  Jag undrar:
  Är det svårare att gå ner när man är äldre.
  Jag har motioncyklat varje morgon i fyra år. Det var inte jobbigt men nu är orken mycket sämre och jag får verkligen ta till hela min övertalningsförmåga för att komma upp på cykeln. Hur länge kommer den minskade orken finnas kvar.
  Har det med åldern att göra?
  Jag får inte ihop det med att fettet som kroppen inte använder skulle komma ut med det stora. Varför har det int gjort det tidigare? Jag skulle vilja ha en förklaring på detta.

  #13523
  AvatarEwalena
  Deltagare

  En sak till. Jag vill kunna smaksätta pannbiffar på ett läckert sätt. En god sak är Smokey Hickory. När jag läser på förpackningen innehåller den socker och sirap. Jag undrar hur mycket och hur stor inverkan det har på kosten i övrigt. Jag äter ju grönsaker och de innehåller ju även dem kolhydrater som omvandlas till glukos i kroppen. Är det någon som vet.

  #13515
  Avatarrosiefromsweden
  Deltagare

  Jag är långs ifrån någon expert och jag har inte hållit på med LCHF mycket längre än du har,
  men såvitt jag förstår har åldern (tack och lov) ingen betydelse. Däremot har det betydelse
  hur mycket protein du äter och att du äter så lite kolhydrater att det nästan är obefintligt.
  Socker och sirap är livsfarligt, så du skulle kanske hitta andra smakförstärkare. Blanda i riven
  ost i dem, stoppa in en bit fetaost, ha i örtkryddor, pressad vitlök, grillad paprika m m. Kött-
  färs är något av det mest tacksamma man kan äta.

  #13513
  AvatarKarla
  Deltagare

  Smaksätt pannbiffarna med grovt hackad – eller smulad – ädelost. När osten sedan smälter ut i pannan, häller du på lite – eller mycket – vispgrädde och låter det koka ihop till en UNDERBAR sås! 😉

  #13522
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Det är jag igen.
  Jag började den 3:e maj. Min starvikt var 84,1, Midejmåttet var 88 cm. 10:e maj 83,5, 17:e maj 84,2, 24:e maj 83,1, 31 maj 83,0 och idag den 6:e juni 83,4. Midjemåttet imorse var 82 cm. Jag har alltså hållit på i 5 veckor och har i princip inte gått ner något i vikt. Jag äter inga grönsaker alls förrän till middag då jag äter ca 250 gr som växer över jord. Jag cyklar på min motinscykel varannan dag ca 45 minuter. Hur kommer det sig att det går så långsamt.
  Eftersom jag aldrig tidigare har ätit så god mat så vill jag inte ge upp.
  Jag började på ett BMI på 28 och vill i alla fall nå normalvikt.
  Finns det någon därute som kan peppa mig.

  #13524
  AvatarZiNa
  Deltagare

  Finns en rökig essens att köpa. Den heter Liquid Smoke Concentrate. Liten glasflaska på 147 ml. Vit kork. 2,59 gr kolisar per 100 gr Innehåll: vatten, kondens från hickoryrök. En pytteskvätt räcker och smaksätter det mesta! Finns bla på Maxi.

  #13521
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Tack den ska jag prova. Jag tror att den kan bli utmärkt när jag ska grilla. Jag måste berätta om min fläskfilegryta. Fläskfile, champinjoner, en liten morot, en liten bit riven ingefära, stekt i smör och kokad i grädde. Tillägg, några buketter broccoli. Det var så underbart gott att vi slickade i oss såsen med sked.
  Grytan räckte till två måltider för två personer.

  #13510
  Avatarmazen
  Deltagare

  Har man jojobantat och gått ner och upp så är det nog musklerna som fått släppa till fettet, med LCHF repareras musklerna och energin börjar tas från fettdepåerna. Tänk på att muskler väger mer än fett. Ställ undan vågen och mät eller prova kläder man vuxit ur. Själv väger jag mej en gång/år (startdatum)
  När det gäller orken så varierar det nog när man kommit över omställningar men 5 veckor är en kort tid

  #13520
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Tack Mazen för din peppning. Jag har haft hela livet på mig att bli indoktrinerad på tallriksmodellen. Jag har läst allt jag kommit över och haft tid om LCHF. Men många människor i min omgivning har inte gjort det och talar om för mig vilken idiot jag är som tror på metoden. Ett annat stort problem är min make. Han har ingen lust och tro på metoden och det är svårt att laga två sorters middag. När maten i LCHF också är så god så äter han av den. Men att Becelen i huset blivit utbytt mot smör och lättprodukter blivit utbytta mot helprodukter, mjölken gammeldags och massor av ägg inköpts gör att han som inte vill avstå från bröd och potatis är han rädd att hans midjemått kommer att jäsa och han kommer att gå upp i vikt. Hur gör andra människor i min situation.

  #13514
  Avatarrosiefromsweden
  Deltagare

  Som jag precis skrev i ett annat inlägg, så sa min läkare häromdagen att han tror på LCHF. Han trodde också att det gick att kombinera med LCHF.

  När det gäller att introducera kosten i familjen, så har jag inte haft några problem. Min sambo är nästan normalviktig, men har diabetes och äter piller för det. Kylskåpet är fullt av smör, Bregott, vispgrädde, ägg och bacon. Hon tror på att kosten fungerar bra för alla, och har därför dragit ner sitt kolhydratintag till ett minimum. Ibland blir hon sugen på ris eller sötpotatis, och eftersom hon jobbar på ett franskt bageri äter hon ibland croissants och surdegsbröd. Istället för att gå upp i vikt av sina kolhydrater har hon gått ner i vikt och har nu dessutom normala sockervärden, vilket fått diabetessköterska att tappa hakan. Jag klarar av att ha ris och sötpotatis hemma utan att äta det, men bröd förekommer inte, och heller inget annat med kolhydrater. Hon säger att det inte känns som en uppoffring om det hjälper mig.

  Jag tycker att din man borde ta sig en funderare på att göra detsamma, om inte annat så för att vara lojal. Det är möjligt att du i ett senare skede kommer att klara av att vara omgiven av kolhydrater, men för de flesta av oss är det bättre att ha ett fettfyllt kylskåp där frestelserna är färre. Han kan äta potatis och bröd på jobbet. Involvera honom i matlagningen så kanske han t o m kommer att tycka att det är en rolig utmaning att laga nyttig mat. Om det inte går att övertala honom att vara lojal, så har du nog inget annat val än att bita ihop och låta bli det som finns i kylen. Din man kan då laga sin egen mat 😀 Säg till honom att de flesta stjärnkockarna i Sverige är män…

  Vad andra i omgivningen tycker är egentligen totalt ointressant. De har inte tillräcklig information och väljer att tro på det de redan kan. Många av mina bekanta är också skeptiska, men ”who cares”?. Vad som är viktigt är att jag tror och ser att det fungerar. Det låter kaxigt, men det går inte att tänka på andra hela tiden, utan det är bättre att lägga energin på annat.

  #13519
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Idag är det lördag och två dagar till nästa vägning. Jag har hållit kosten denna vecka men försökt att dra ner på grönsakerna. Jag är lite nervös över att jag kanske inte gått ner någonting eller ännu värre gått upp. Jag har hållit på sex veckor och nästan inte gått ner något alls.
  Jag börjar att känna mig bekväm med kosten nu och det känns naturligt att äta lchf. Jag mår utmärkt och har hyfsad energi. Men som sagt, vad kommer vågen att visa på måndag morgon.

  #13518
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Två saker som jag vill tala om:
  1: Jag tittade mig i spegeln häromdagen och såg plötsligt att mina rynkor verkade ha blivit grundare. Även kalkonhalsen verkade ha blivit slätare. Jag vet inte om jag inbillade mig men det kändes ändå bra. Jag har inget emot mina rynkor, man får det med åren om man inte använder strykjärn.
  2: Toaletten. Jag har börjat använda Laktulos Recip för att få det lättare på toaletten. Innan fick jag ta med mig korsord på toaletten och sitta en halvtimme innan jag var klar. Jag har all tid i världen eftersom jag är pancho men vi har torrtoa och ibland är vädren högst obehagliga. Är det någon som vet något om detta.

  #13512
  AvatarFranke
  Deltagare

  Blir du trög i magen kan du få igång den med frön, du kan tex baka lchfbröd med linfrön i eller strö det i fil/yoghurt utan tillsatt socker.

  Ang. att det går segt; är det inte ändå rätt skönt att kunna äta hur mycket du vill av extremt god mat och samtidigt gå ned i vikt? (hur långtsamt det nu än går) Beror lite på hur mycket man saknar kolhydrater antar jag. Varför ha bråttom :).

  #13517
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Det går segt. Jag har ätit enligt lchf i 6 veckor och endast gått ner 1,2 kg. Men samtidigt är jag glad att jag nästan aldrig är hungrig. Antagligen är det trögt pga att jag inte har så fruktansvärt mycket övervikt. Det sitter rätt mycket på låren och det är svårt att få kroppen att använda det fettet.
  Jag antar att tålamod är rätta medicinen och att det är dags att skaffa sig vanor som varar livet ut. Mindre portioner kanske är det rätta men det tar tid att vänja sig.

  #13511
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  Ta linfrö en eller två matskedar och skölj ner med vatten det tar en par dagar men det är bra för magen. Är du lös så tar det ihop och är du trög så får det igång magen.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.