Etik – massa frågor

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5283
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Är det någon som vet hur reglerna ser ut för vårdgivare som är positiva till LCHF. Får de råda patienterna till LCHF?
  För de måste väl enligt lag följa de etiska riktlinjerna som socialstyrelsen m. fl. ger?
  Men Annika Dahlqvist och många fler råder ju trots det mot dessa riktlinjer, och det verkar inte ha blivit några följder av detta.
  Hur kan det komma sig? Kan man säga att LCHF följer evidensbaserad vård numera?

  #81861
  AvatarLasseL
  Deltagare

  Socialstyrelsen har fastslagit att lågkolhydratskost är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läs mer hos kostdoktorn, http://www.kostdoktorn.se/socialstyrelsen-godkanner-lagkolhydratskost/

  #81862
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Tydligen bara 30-40 E% om dagen, och de säger inte att man kan öka fettet.
  Så om en vårdgivare gör just det, råder en patient att öka fett och minska mindre än 30-40 E% om dagen, bryter hon/han mot sina etiska förpliktelser då?

  #81865
  Avatarkrysopras
  Deltagare

  De etiska förpliktelserna en läkare har är att bota, om inte det går lindra och trösta. Man ska ge råd i enlighet med aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet, men ingenting hindrar en läkare från att föreslå patienter att ta t ex vanliga förekommande godkända kosttillskott – dock får hen givetvis inte påstå att det kommer att bota patienten. Men en läkare kan t ex säga att ”senare tids forskning indikerar att vitamin b12 fungerar bra emot blablabla, du kan ju prova med det och se om du får någon effekt. Få läkare skulle väl idag våga rekommendera kraftigt ökat fettintag – men det finns nog undantag, t ex de läkare som själva provat och fått goda resultat. Då har de i af inte rekommenderat något som de inte själva utsatt sig för först.

  Att forskare själv provar kontroversiella metoder med goda resultat illustreras bra av nobelpristagaren som kom på att magsår orsakas av helicobacter pylori (bakterie) – det bevisade han genom att själv infektera sig med bakterierna och därefter bota magsåret han fick med antibiotika. Sen fick han nobelpriset. =)

  #81863
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Tusen tack för svaret, det var tänkvärt 🙂

  #81866
  Avatarkrysopras
  Deltagare

  http://www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1624942/Ratt-fett-bra-for-levern.html

  Hittade detta åt dig, ser ut som om det skulle kunna komma nya rekommendationer om fett åtm vad gäller vegetabiliskt fett.

  #81864
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Oj, undrar om´man inte får för mycket omega 6 om man som LCHF:are byter ut de mättade fetterna mot oljor istället..
  Men bra att det forskas, och tack för artikeln 🙂

  #81867
  Avatarkrysopras
  Deltagare

  Jo, det blir nog fel om man kolkar i sig solrosolja, men det är ändå ett litet stapplande steg i riktningen mot att man kanske inte faller död ner om man är så lusfräck att man äter fett =)

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.