Faror med LCHF

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #639
  AvatarSara
  Deltagare

  Hur vet du, LCHF-användare, att LCHF inte leder till ökade blodfetter, cancer, hjärt-/kärlsjukdomar om 30 år? Tänk om det kommer att gå en våg av sjukdomar bland dem som inte intagit kolhydrater under 30 års tid?
  Hur ser du på den hypotesen?

  #10906
  Avatarcathrine
  Deltagare

  Det är ju saker man inte vet egentligen, lite som friska unga mellanålders människor får blodpropp mm. Man lever som man tror bäst på 🙂

  #10905
  Avatarmazen
  Deltagare

  Det vi vet är att de som ätit fettsnålt-kolhydratrikt de sista 30 åren enligt Livsfarliga Verkets normer lider av de sjukdomar du nämner och vi kan även lägga till SOCKERsjuk med fler. Under 100 000tals år har människan ätit liknande LCHF så varför skulle det plötsligt bli farligt. Sara skulle mättat fett vara farligt fanns den inte i bröstmjölk och vi utrotade

  #10911
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Tänk om det kommer att gå en våg av sjukdomar bland dem som inte intagit kolhydrater under 30 års tid?

  Varför skulle man få cancer eller hjärtsjukdomar av att undvika kolhydrater? Hur förklarar du din hypotes här?

  #10914
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Jag vet inte hur Sara tänker men kanske ska det vara den ökade fettmängden som är risken? Fast den funderingen finns ju redan i en annan tråd, och visst finns det både för- och nackdelar med allt.. Svårt att väga övervikt mot fett.. (hmm, blev ju fint formulerat 🙂 ) för att se vilket som är värst…

  #10910
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Jag vet inte hur Sara tänker men kanske ska det vara den ökade fettmängden som är risken?

  Det kanske hon menar. Ska man tolka det som om det är en underförstådd hypotes du sätter upp Sara?

  #10919
  AvatarSara
  Deltagare

  Hej
  Ursäkta att jag inte svarat tidigare.
  Jag påstår ingenting, jag bara undrar hur ni som lever enligt LCHF-dieten resonerar?
  Den ökade fettmängden kanske är hälsofarlig på sikt?

  #10913
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Jag kan inte tala för andra men för mig själv så.. Ja, det kanske den är.. Men det kanske är farligt att ha den fettmängden på magen/buken etc också? Jag vet inte. Det kanske är farligt att slita på hjärtat genom att träna? Det kanske är farligt att försöka gå ner i vikt genom att inte äta?
  Jag tror att det finns väldigt många saker som vi inte vet tillräckligt mycket om, för att veta om de är bra för oss eller inte i framtiden. (vem vet vilka konsekvensker svininfluensvaccineringen kan föra med sig?) Det som verkar finnas på forumet är många människor som är missnöjda med sin vikt, som tappar vikt utan att må dåligt, som blir glada över minskad vikt. Ett skratt kanske förlänger livet?
  Är man orolig ska man ju självklart gå till doktorn och mäta olika värden, men ibland måste man ju chansa och göra val i livet. Så har i alla fall jag tänkt, och så länge jag mår bra av att ÄTA fett känns det mindre riskabelt än att SPARA det.

  #10909
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Jag tror inte man kan dra alla LCHF-ätare över en kam, alla resonerar nog inte likadant.
  -En del är ”frälsta” o är helt övertygade om att LCHF-förespråkarna har rätt när dom säger att mycket fett (o i detta fall mättat fett) inte alls är farligt utan istället är nyttigt. I den här gruppen finns de som inte är ängsliga för höga blodfettsvärden o som kastar sina statiner i soptunnan.
  -En del är lite osäkrare (dit hör jag) o öser inte på med totalt okontrollerade mängder fett, men använder dock mättat fett. Jag håller ett öga på blodfetterna o tackar inte nej till statiner om dom behövs under den tiden jag bantar med hjälp av LCHF

  Vad jag har sett under en period på ett år så har jag sänkt mitt kolesterolvärde (totalkolesterol o det ”onda” kolesterolet) Triglycerider o blodtryck har också gått ner så jag resonerar nog som så att den här maten passar bra för min kropp i alla fall.

  Hur resonerar du själv? Jag antar att du äter kolhydrater, är du nöjd med den kosten? Den har ju inte precis besegrat cancer, hjärtsjukdomar, diabetes eller förhöjda blodfetter. Det kanske är dagens konsumenter av kolhydratsstinn skräpmat som ska se upp om 30 år 😉

  #10912
  Avatarcalemo
  Deltagare

  Bäste Sara…!!
  Din fråga är berättigad i allra högsta grad. Jag är nyligen hemkommen från sjukhuset efter en hjärtinfarkt. I samband med den så uppmättes ett kolesterolvärde på 8,4. Jag har alltså gått från 5,8 till 8,4 på ca ett halvår. På en direkt fråga till läkaren så var inte det den direkta orsaken till infarkten, men på sikt så kan det vara rent livsfarligt att ha ett så högt kolesterolvärde. Jag fick också höra att det varit flera patienter inne på sjukhuset med bla. stoke, patienter som just hållit på med LCHF-metoden. Dessa bieffekter finns inte om nämnda i Litsfeldts bok eller i A Dahlqvist bok om LCHF-metoden. Måhända att det kan fungera på personer som är friska och fria från sjukdomar. Men har diabetes, njursvikt, högt blodtryck och andra problem så bör man nog konultera en läkare om råd innan man börjar med LCHF.

  #10908
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Du har väldigt rätt i att man måste vara försiktig o själv ta ansvar för sin kropp. Man kan inte bara köpa andras åsikter att det är ofarligt att äta på ett visst sätt. Dom som lovar dig guld o gröna skogar hjälper dig inte när du ligger i sjuksängen.Tvärtom kommer dom att förneka dig o din sjukdom. Litsfeldts senaste infarkt skylldes på att en gammal stent krånglade, vilket verkar rätt otroligt eftersom den har assimilerats med kroppen för länge sedan. Likaså förklarades Kenneth Ekdahls tragiska död vid 48 års ålder med att han rökte, ABSOLUT inte att han åt LCHF. Allt för att det inte ska bli några anmälningar till Annica Dahlqvist från personer som haft hjärtinfarkt p.g.a LCHF-dieten. Hon efterlyser såna men vill nog inga ha 😉

  #10917
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  Hej hå!

  Jo visst bör man vara uppmärksam. Men jag undrar Agnetasch börjar du tvivla eller är du mera (som jag tycker man kan begära) ute efter mer saklig information vad gälladne eventuella biverkningar. När jag läser Dr. D s blogg så finner jag ibland att många av hennes inlägg skrives i affekt eller med viss irritation. Saklighet och konstruktiv kritik är bara nyttigt men jag kan uppleva att hon har svårt för kritik.

  #10920
  Avatarmatte
  Deltagare
  Quote:
  När jag läser Dr. D s blogg så finner jag ibland att många av hennes inlägg skrives i affekt eller med viss irritation. Saklighet och konstruktiv kritik är bara nyttigt men jag kan uppleva att hon har svårt för kritik.

  Håller med helt och hållet.

  #10907
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Men jag undrar Agnetasch börjar du tvivla

  Jag har alltid tvivlat på att LCHF skulle vara ofarligt. Jag har inte fallit för LCHF:ledningens klämkäcka försäkringar att det är så hälsobringande att äta så ensidigt som man gör, i alla fall inte för resten av livet.
  LCHF som bantningsmetod kan jag gå med på; få bort kroppsfettet som är en fara i sig. Men under tiden man bantar bör man vara medveten om eventuella biverkningar o ha stenkoll på sin kropp. Det ids man väl lägga ner lite möda på, man lägger ju ner massor med arbete på träning o vad man äter 😉

  #10916
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  Hej! Undgefär minåsikt då. Jo det är sant jag lär inter köra detta hela livet men vid behov. Just nu ligger jag lite halv low går ner i sakta men stabilt mak väger mig varannan vecka dock verkar måtten inte ändras så mycket och ja jag tycker att magen börjar vara (ursäkta min rakt på sak!) lösig och värskig igen?! Vad kan det bero på?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.