Fått olika bilder av LCHF

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 32 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1626
  AvatarAnonym
  Gäst

  När jag började läsa om LCHF på kostdoktorn och liknande sidor samt privatpersoners bloggar så fick jag en väldigtr positiv bild av LCHF, det lät sunt, vettigt och intressant. Men nu när jag har varit medlem här ett par dagar så blir jag förvirrad för här får jag en helt annan bild. Det verkar här som att man i stort sett bara ska äta kött, fisk, fågel och smör, vilket varken låter särskilt sunt eller kul, knappast en hållbar livsstil heller. Det låter lika illa som att svälta sig eller köra med andra osunda bantningsmetoder. Hur ligger det till egentligen, är det bara ett fåtal här som kör och förespråkar den här (enligt min uppfattning) extrema varianten av LCHF och vilka vetenskapliga källor hämtar ni isåfall era argument för detta ifrån?

  #25049
  AvatarVodo
  Deltagare

  Har man ätit LCHF under en längre tid och stannat av i viktnedgång eller har en extrem kolhydratkänslighet kan det vara idé att äta i stort sett bara kött, fisk, fågel, ägg och smör. Inget osunt alls med att äta den maten som vi alltid har ätit. Kött och ägg innehåller i princip alla vitaminer, mineraler och nyttigheter man kan behöva.
  För många fungerar det att äta kolhydrater i form av grönsaker och mejerier och för en del även lite bröd, pasta och annat ibland.
  LCHF finns i lika många varianter som det finns människor som följer kosten. Man får anpassa den till sig själv. Inget passar för alla och det kan svänga ganska så mycket på hur mycket kolhydrater man vill/kan äta. Vissa ligger upp emot 100 g per dag medan andra i princip nollar.
  För övrigt fattar jag inte varför det hela tiden tjatas om vetenskapliga källor! Vad tror du vi åt innan det fanns potatis, bröd, ris osv?

  #25051
  Avatarfiaia
  Deltagare

  Man kör ju liksom det som funkar.. Jag behöver inte vara superstrikt för att det ska fungera, medan andra verkar vara tvugna att utesluta det mesta..
  LCHF ÄR att du bara ska äta protein och fett och väldigt begränsat med kolhydrater, eftersom det påverkar ditt blodsocker, så jag vet inte riktigt vad det är för ”annan” bild du har med dig sen innan.
  Jag föreslår att du köper Sten Sture Skaldemans bok ”Ät dig ner i vikt”, 39:- pocket. När du har läst den så kanske du får en klarare bild av vad LCHF innebär.
  Sen får ju Du självklart äta hur du vill, bara det funkar 😉

  #25042
  AvatarAnonym
  Gäst

  Har vi verkligen ätit bara kött och smör i alla tider? Men om så vore, hur lång livslängd hade folk förr.. ”Köra det som funkar”. Det går jättebra att svälta sig också men hur bra mår man av det i längden, och även om man nu mot all förmodan skulle må bra efter lång tid, hur ser man ut inombors? Självklart är det viktigt med vetenskaplig forskning och kunskap på området, jag går väl inte fram till vemsomhelst på gatan och frågar om vadsomhelst. På ALLA andra sidor jag har läst på står det att man kan äta grönsaker osv, dock att man ska begränsa sitt intag av kolhydrater men inte som här, här är flera rekommendationer endast kött, smör och ägg.. Eller kokosfett. Jag har läst massor om LCHF, men inget av det stämmer överens med merparten av det jag har läst här. Klart alla får käka vad de vill, men om jag bara ska leva på kött och smör kan jag lika gärna välja någon annan mer sund metod där man får äta mer varierat och inte behöver basera hela sitt dagsintag på 4-5 råvaror.

  #25044
  AvatarTess
  Deltagare

  Om jag minns rätt carolinah så var de på min tråd du var inne å skrev, och den handlade om att jag stannat i vikt och behövde tips och råd på hur jag ska kicka igång viktminskningen igen! Och då fick jag tips om att skära ner på mejeri och ev höja fettnivån, men även kanske dra ner på kolhydratrika grönsaker ett tag så att kroppen fattar att den ska ner å inte upp i vikt. Detta gäller såklart inte för alla, alla e induviduella i vad man kan å får äta, precis som i allt annat. 20gr/dag e det man ska sträva efter när man äter LCHF, men vissa kör fakir och försöker hålla sig runt 0 och andra äter lite mer än 20 som nån annan skrev här.
  LCHFs grundprincip är ju att man ska undvika kolhydrater, socker såsom mjöl, pasta, ris, potatis, bröd men även andra livsmedel som innehåller mycke socker/kolhydrater/glykos. Grädde tex som jag antar att du hört att man ska vara lite försiktigt med, de innehåller runt 3 gr kh, vill man äta de så får man de precis som med allt annat. Man bestämmer ju själjv hur sundt som du säger man vill äta, det e de som e så bra, man bestämmer själv vad ens kropp vill ha och därmed hur kroppen kommer må och hur snabb ev viktminskning man vill ha/får.

  Äter man bara kött, fisk, fågel, smör och ägg,. ja då kör man fakir, lägger man till lite grädde, grönsaker å creme fraishe m.m ja då kör man enligt ”grundprincipen” LCHF, som jag trivs bäst med och de tror jag att du kommer att göra med!

  Lycka till Carolinah, övertygad om att du kommer trivas! 🙂

  #25048
  AvatarVodo
  Deltagare

  livslängd har väl knappast med hälsa och göra? Att vi lever länge idag har ju med den moderna medicinen att göra.
  För övrigt så finns det mycket studier som visar att dåtidsmänniskan var hälsosam med bra tänder osv. För övrigt behöver man inte gå så långt tillbaka ens, utan det finns stammar och naturfolk som är mycket hälsosamma utan västerländsk mat. Jag föreslår att du läser första kapitlet utav kostdoktorns Matrevolutionen så kanske du för en djupare insyn. http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2010/12/Matrevolutionen_kapitel1.pdf
  För övrigt, är det så konstigt om den huvudsakliga födan hos folk i norden längre tillbaka i tiden, bestod utav kött, fisk och lite rötter och kanske lite bär en kortare begränsad tid på året? Vad annars fanns det att äta menar du? Och om det nu är så ohälsosamt att äta så, hur sjutton överlevde människan? Vi borde vara utdöda om det nu är så livsfarligt.

  För övrigt återigen är det bara en del som äter strikt LCHF, och det brukar föreslås till folk som stannat av i viktnedgången eller är extremt kolhydratkänsliga

  #25047
  AvatarVodo
  Deltagare

  man kan också undra varför det skulle vara hälsosammare att äta varierat om man får in sig alla vitaminer och mineraler man behöver?
  Tråkigt kan jag tänka mig att vissa tycker, om man har dålig fantasin och inte är så haj på att laga mat, men ohälsosamt?

  Men det är klart, är man ute efter att äta lite av varje så är förmodligen VV ett mycket bättre alternativ. Där får man äta lite av varje.

  #25041
  AvatarAnonym
  Gäst

  Nej, det är återkommande i många trådar och man läser flera gånger rena skräckexempel på matsedlar. Folk som bara äter bacon och ägg en hel dag osv osv osv. Klart livslängden har med hälsa och göra! Självklart är det inte bara maten som påverkar vår hälsa men bla. Jag kan tänka mig att människor har odlat både det ena och det andra i långa tider. Men jag tror inte vi ska se varken människorna eller sättet folk levde på förr som föregångssätt, vi har utvecklats och lever på ett annat sätt idag. Det finns studier för allt, en del mer ovetenskapliga än andra. Man får försöka använda sitt kritiska öga. Det är just kostdoktorn jag har läst mest hos.. Sedan menar jag inte att kosthållningen i västvärlden är något föredöme på alla sätt och vis. Men att endast äta kött och flott varvat med äggmjölk och kokosfett är inte sunt på något sätt i mina ögon och inte heller någon utveckling framåt, snarare bakåt. Jag är inte ute efter att plåga mig själv vilket en sådan kosthållning skulle vara för mig, men jag har all respekt för hur andra väljer att leva, det är ju ändå deras liv och kroppar. Dock är jag inte intresserad av att ta emot sådana råd. Och som sagt, ingen av alla dessa LCHF sidor ger dessa extrema råd. Jag tror att det är sundare att äta mer varierat än så, om inte annat så är det definitivt roligare, visst, vi är alla olika, men jag är övertygad om att ingen mår bra av att äta så enformigt i längden, varken fysiskt eller psykiskt. Jag tror inte jag har så mycket här att hämta, jag håller mig till de vettiga sidor jag har hittat, så tack för mig och hej, lycka till allihopa!

  #25046
  AvatarVodo
  Deltagare

  ok hoppas du hittar något som passar dig. Lycka till!

  #25061
  AvatarMallgan
  Deltagare

  Trist att du upplever det så.
  Precis som Tess så bra beskriver så kommer råden att äta ”fakir” i de trådar där folk berättar att de står still och inte vet vad de ska göra.
  Du verkar ha en väldigt selektiv läsuppfattning…
  Jag ser inte att det är en allmän uppfattning på detta forum att det är enda vägen att äta fakirkost.
  Dessutom är det endast råd – inte krav.

  Du skriver:
  ”ingen av alla dessa LCHF sidor ger dessa extrema råd”
  Inte?
  I princip på alla sidor jag varit inne på står det något om ”fakirkost”. Mer eller mindre omskrivet.

  Jag har också läst runt på många LCHF-sidor men min uppfattning är att många av dessa är för liberala och i vissa fall dessutom väldigt missvisande.
  Är absolut ingen expert på området men det finns mycket skitsnack/myter/lögner om LCHF där ute.
  Självklart ska du hålla till där du trivs och äta det du vill.
  Önskar dig lycka till! 🙂

  #25054
  AvatarMadison
  Deltagare

  Förstår hur du tänker Carolinah… har lite samma funderingar ibland .. hur vet man att det ursprungliga är det optimala? Survival of the fittest handlar ju mest att man ska bli tillräckligt gammal för att hinna föröka sig… inte om att man ska bli gammal och ha ett bra liv långt upp i åren. Läste oxå i boken Fettskrämd igår att smör även innehåller en liten del transfett .. och det är ju verkligen inte bra… är smör då verkligen bra att äta dagligen? Tycker det är fullt förståligt att man är skeptisk och ifrågasätter. Jag slog bakut direkt när jag veta vad det innebar och jag har behövt nått år för att ta till mig det och komma till beslut att jag vill prova… du kanske inte är riktigt redo ännu bara. Jag har tom funderat på vilka som kan ligga bakom lchf.. är det äggproducenter ( nä.. för ägg ingår ju i de flesta dieter).. är det arla ( nä.. de har ju smala produkter oxå..men smör- och gräddförsäljningen kanske går dåligt?) osv.. Men ändå känner jag att jag absolut vill ge det en chans iallafall… MEN …. jag ska testa att äta det som jag fått för mig att min kropp behöver GRÖNSAKER för antioxidanterna, nån mejeriprodukt med probiotika och för att få kalcium (finns väl iof i ost m.m)..och skippa det som min kropp inte behöver.. griskött som innehåller urinsyror som skapar inflammationer i kroppen och är det vidrigaste nästan jag kan tänka mig att stoppa i munnen.. ja typ.. man får väl prova sig fram lite och se hur strikt man behöver vara … är det fakir eller ingen viktnedgång eller ökat välbefinnande eller nån annan vinst med det hela så får man kanske tänka om då.. men prova kan man ju alltid göra… och tycker det är verkligt intressant att läsa om. Har inte läst så många böcker än… håller på.. och kanske försvinner tvivlen.. kanske ökar de.. men som sagt .. det vet man ju inte förrän man provat och skaffat sig tillräcklig kunskap. Tycker det är jätteinspirerande att se hur bra vissa lyckats här inne… så många kan inte ha fel heller ;D

  #25060
  AvatarMallgan
  Deltagare
  Quote:
  och kanske försvinner tvivlen.. kanske ökar de.. men som sagt .. det vet man ju inte förrän man provat och skaffat sig tillräcklig kunskap.

  Bra inställning.
  Jag var väldigt skeptisk i början och såg det mest som ett experiment.
  Men när jag efter 2 dagar blev av med mitt magproblem som jag haft i flera år samt började gå ner i vikt ville jag lära mig mer.
  Nu är jag nästan fanatisk. 😛

  #25043
  AvatarFranke
  Deltagare

  Det är ett gäng här som ”nollar” och försöker hålla intaget till ett minimum, det är som sagt inget man måste göra. Den allmänt accepterade nivån på 20g kolhydrater om dan tillåter ca ½kg grönsaker per dag om man vill det. LCHF behöver inte vara mer begränsat än att skippa bröd/pasta/ris/potatis och att dricka vatten till mat.

  Madison, lchf och varianter på det har funnits som viktminskningsmetod i 50+ år och är vetenskapligt begrundande och har empiriskt visats fungera. Knappast nåt som arla har hittat på för att sälja mer smör….

  #25066
  AvatarHakis
  Deltagare
  Quote:
  Knappast nåt som arla har hittat på för att sälja mer smör….

  Fast kanske borde de propagera mer för smör? 😛

  #25070
  AvatarMIXA
  Deltagare

  I en bok jag fick från min moster, 35 år på nacken, skriver en kvinna att hon gick ner över 40 kilo på att äta 20 kh per dag och
  sedan övergick sakta till 40. Det har hon behållit vikten i 6 år. ::)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 32 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.