Fråga

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1414
  niklas73
  Deltagare

  LCHF tankar.
  Har tagit och jämfört två seriösa siter kring kolhydrater, den första för den andra mot. Läs detta och läs sedan min fråga/slutsats och kommentera.
  Varför behöver vi kolhydrater?
  Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/

  Källa livsmedelsverket
  —-
  Om man äter väldigt lite kolhydrater så kommer blodsockret att vara normallågt. Vid normallågt blodsocker så kommer insulinhalten i blodet vara mycket låg. När insulinhalten är låg kommer hormonet glukagon att frigöras. Glukagon omvandlar bl a fettsyrorna i kroppsfett (och fett vi äter) till glukos. Glukoset används av hjärnan, musklerna och andra organ som bränsle.

  Detta förutsätter att en viss mängd animaliskt fett tillförs kroppen – för mig som är smal måste jag tillföra en hel del för att inte försvinna (när fettet är slut så börjar kroppen ta av olika muskler, blodkärl etc och ombilda dessa till glukos). Om man har mycket kroppsfett kan man ta det lugnare med intaget av fett men äta den proteinmängd som behövs för cellernas fortlevnad.

  http://kolhydrater.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=6f68f7f6-5383-48af-85cf-2857a866a5f1

  Källa Kolhydrater i fokus

  OK! Men innebär inte det här att om jag väljer att äta kolhydrater istället för fett så uppstår ungefär samma resultat. jag tillför sådant som behövs för att vi ska fungera (stycke 1) men avstår från att till föra fett (stycke2+3) .

  Kolhydrater -> blir glukos -> Det organen behöver för att funka.

  Stryp kolhydrater->Kroppen producerar Glukagon som bränner tillfört (och det man redan har bundet i kroppen) fett till glukos–> Det organen behöver för att fungera.

  HighFat (lcHF) är alltså till för att kompensera för ett kolhyderat bortfall. Om man är fet bör man väl inte äta fett alls i o m att man redan har fett att ta av? Då gäller bara Low Carb så energi MÅSTE tas av lagrade fettdepåer?

  Slutsatsen är att om jag är frisk, inte är överviktig så kan jag mumsa måttligt med bröd, pasta, ris etc så länge jag vardagsmotionerar fall jag vill om jag skiter i fettet?

  #20012
  Franke
  Deltagare

  Problemet med att äta kolhydrater är de indirekt blockerar fettcellerna så att du blir hungrig igen istället för att använda dina fettdepåer, detta av insulinutsöndrandet som sker för att minska blodsockret. Protein skapar mycket mindre insulinutsöndring och fett extremt lite. Detta och annat gör fett till en (i min åsikt iallafall) överlägsen energikälla.

  Visst kan du käka pasta till varje måltid, men då kommer du som sagt gå hungrig och blodsockret åker berg- och dalbana varje gång du äter. Dessutom låter det väldigt torrt på tallriken.

  #20013
  Vodo
  Deltagare

  svar: Ja

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.