Frukt vs. Godis

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3977
  Larz
  Deltagare

  Det är mycket som har ställts upp och ner i min värld dom senaste dagarna, saker man trodde man visste hur det låg till med, som nu visar sig vara fel och som eventuellt kan ha bidragit till min viktuppgång.

  En av dom sakerna är frukt. Jag hade iofs redan innan allt det här med LCHF uppdagades för mig förstått att det inte var bra att äta några större mängder av frukt, även om det är nyttigt. Men jag tog väl inte riktigt det på allvar, utan jag fortsatte att äta rätt mycket frukt ändå, även om det visserligen inte har varit några massiva mängder, delvis pågrund av ekonomin.

  Förr i tiden så körde jag alltid med alternativa lördagsgodis-dagar typ varannan helg eller liknande, där jag försökte välja lite ”nyttigare” alternativ till vanligt godis för att dra ner på chips och smågodis osv. Och då var alltid ett par frukter ett självklart inslag på dessa alternativa godis-dagar. Plus att jag alltid åt minst 2-3 frukter per dag till mellanmål/frukost, ibland kunde det bli 4 frukter vissa dagar.

  Nu om jag ska köra med LCHF så kommer jag ju förmodligen att sluta med mina mellanmål iallafall, så redan där har jag ju dragit ner rejält på mängden frukt per vecka. Men om jag skulle återuppta dom här alternativa godis-dagarna igen någon gång ibland, hur bra är det med frukt egentligen, i jämförelse med vanligt godis? Frukt är väl trots allt i regel nyttigare än vanligt godis, men hur mycket socker och kolhydrater är det egentligen i jämförelse?

  Är det inte fortfarande bättre att välja en liten plastpåse med frukt, istället för en påse chips eller en påse med smågodis/lösgodis om man vill dra ner på socker och kolhydrater? Är det isåfall några särskilda frukter jag bör rikta in mig på för att minimera sockret och kolhydraterna så mycket som möjligt?

  #61768
  Mynlen
  Deltagare

  ingen aning hur det hänger ihop precist, men jag tror inte det gör något vilket du tar. Båda kryllar av socker och nyttigt är ingetdera. Så njut medvetet av vad du känner för just den stunden. Frukt innehåller kanske litet c vitamin men äter du grönsaker som broccoli eller gul paprika, då får du i dig vad du behöver i C vitamin. Så för det behöver du inte göra det.

  #61769
  evise
  Deltagare

  Jag skulle ha valt frukten eftersom den trots allt innehåller andra nyttigheter. Godis är ju bara socker och massa annat skit. Men vill du inte ha frukten heller så håll dig till bär och nötter och ev mörk choklad om du gillar det.

  Att ta sig en godisdag då coh då kommer nog inte göra varken från eller till oavsett vad du väljer 🙂

  #61771
  Vivvi
  Deltagare

  I mina ögon är frukt kamouflerat godis.

  Ta vingummi och sätt till lite vitaminer och du har en fruktskål istället.
  Vill jag ha i mig vitaminer så tar jag mkt hellre och äter grönsaker än frukt. Frukt har genom åren bara gjort mig hungrig och ännu
  mer sugen på vanligt godis.
  ”ta en frukt istället” sas det alltid om man var godissugen….då gjorde jag det…hjälpte inte ett skit. Var precis lika sugen ändå !
  ”ta en frukt om du är hungrig”…då gjorde jag det…blev ÄNNU hungrigare !!

  #61765
  Franke
  Deltagare

  Tycker ni är lite väl hårda mot frukt, det är trotsallt något vi ätit sen urminnes tider, även om den inte var i närheten lika söt då. Att jämföra frukt med dagens kemikalieblandningar som kallas godis tycker jag inte är helt rättvist.

  Ser man endast på viktnedgång så har godis 5-10 ggr mer socker i sig. Tänker man sen på att må bra så är godis 100% raffinerat socker, medan naturligt socker har färre anti-nutrienta egenskaper, plus att man slipper de högar med kemikalier och e-ämnen som finns i godis. Även om ”frukt & grönt” paras ihop lite för ofta, så ligger det inte riktigt på lösgodisnivån.

  #61766
  mctrollet
  Deltagare

  köp goda ostar på dina alternativa godis dagar=))

  #61770
  Vivvi
  Deltagare
  Quote:
  Tycker ni är lite väl hårda mot frukt

  För mig har frukt bara varit en ”teaser”..alltså nåt som retat min kropp. Bara banan är det som gått bra om jag velat ha nåt som mättar lite grann. Men så är ju banan också en av dom lite mer feta frukterna.

  #61772
  jeannette
  Deltagare

  frukt ar ju gott ju, jag saknar frukt den dar frasch kansla i munnen efter en apelsin eller en saftig apple den kansla for inte jag av att ata ost o agg ….o godis ar for mig en forbjuden poison o dalig grej som jag var jatte beroende…

  Men sedan jag borjade med lchf har inte jag sugen for att ata godis 🙂

  hellre frukt an godis

  #61767
  Gohper
  Deltagare

  Franke har en stor poäng, det är stor skillnad på godis och frukt.
  Men det är på ett sätt lite som godis, kanske inte ska köpa en stor påse eller iaf inte äta upp hela.
  Funkar det med lite frukt så kan du unna dig det.

  Smörstekta äppleskivor med kanel och färsk finhackad chilli… .

  #61774
  skratt-maja
  Deltagare

  Även jag gillar Frankes svar!

  Även jag saknar äpplen otroligt mycket! inte mest den söta smaken utan den härliga känslan att tugga!
  Unnar mig lite klyftor nu och då!
  Kommer att bli extra svårt att motstå när våra egna äpplen blir mogna! Då kommer det att bli efterätt med äpple, kanel och lite goda nötter i ugn!

  #61775
  Celeric
  Deltagare

  Det bästa om du ska köra LCHF är ju att sluta helt och hållet med frukten. Frukt kan man se som naturligt godis det är i stort sett bara massor med socker och är väldigt onödigt att äta om man vill ha ett jämnare blodsocker och dessutom trappa ner på vikten.
  Frukt innehåller ju dels Fruktos och dels Glukos, och fruktosen sätter igång nybildningen av fett i kroppen, sen innehåller ju också frukt glukos som gör att blodsockret stiger, och då kommer insulinet och insulinet gör att kroppen inte kan bränna fett. Klart att frukt är bättre än godis eftersom det är ifrån naturen och inte innehåller massor med kemikalier mm…
  Med strikt LCHF kommer du ändå komma över sötsuget (förhoppningsvis) och då kommer du ju inte känna något behov ut av frukt och annat onödigt socker. Advokado skulle jag föreslå annars att äta!! det är en bra frukt.

  Mvh
  Celeric

  #61773
  war
  Deltagare

  Har inte ätit en bit frukt på tre veckor, önskar att jag kunde säga samma om godis men nån bit har slunkigt ner på fyllan. Ska försöka att inte göra om det.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.