Glutamat

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #442
  Avatarwantingmemories
  Deltagare

  Jag vet att Annika Dahlquist förespråkar att man avstår från kryddor och liknande där glutamat är tillsatt, eftersom det kan vara skadligt för vår kropp. Jag vet inte så mycket om glutamat eller vad det har för effekter, men jag hörde någonting under en föreläsning som jag tyckte var väldigt intressant. Jag var och lyssnade på en föreläsning inom en kurs jag tar vid Uppsala universitet som heter ”Hjärnan – funktioner, sjukdomar och mysterier”. Där pratade de om nervsystemet, olika slags nerver och deras funktion. Föreläsaren nämnde då att vi har motorneuron, som är nerver som skickar signaler till musklerna så att vi kan röra oss. Det finns en sjukdom som heter ALS, amyotrofisk lateralskleros, där dessa motorneuron dör, och där man då får svårt att röra sig. 50% av de människor som får den här sjukdomen dör inom 18 månader efter att de fått diagnosen.

  Föreläsaren berättade att man gjort experiment på möss, som man hade gett en typ av ALS som motsvarar människans, och att man genom att minska glutamatnivåerna hos mössen kunnat minska antalet motorneuron som dog hos den sjuka musen. Musen överlevde inte längre än den skulle gjort om man låtit glutamatnivåerna vara, men den hade bättre funktioner så länge den levde.

  Jag tog upp det här med föreläsaren efteråt och frågade om hon ansåg att glutamat är farligt att få i sig, men hon sa då att kroppen visserligen kan ta upp glutamat genom matsäcken, men att att hon inte var orolig eftersom man har glutamat i allt protein i kroppen och en promille mer eller mindre (som man får i sig genom maten) inte spelar någon större roll. Däremot kan en ökad glutamatnivå som signalsubstans i kroppen leda till excitotoxicitet, dvs att neuron självdör, men det är ingenting som kan ske endast genom att man förtär mat med tillsatt glutamat.

  Är det någon som vet mer om det här ?

  #9333
  Avatarwantingmemories
  Deltagare

  Och hur rädda är ni för glutamat? Ville jag också fråga.

  #9334
  AvatarGLUT-4
  Deltagare
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.