Har blivit "lurad" så nu är det dags för att prova LCHF :) (kort historik ingår)

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Har blivit "lurad" så nu är det dags för att prova LCHF :) (kort historik ingår)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 86 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3606
  AvatarWillhelm
  Deltagare

  För ungefär 2 månader sedan sa min läkare att nu är det jävlar i mig dags att tänka på vikten! 180kg vågar räckte då inte längre för mig och jag vet faktiskt inte vad jag vägde när jag började. Körde strikt på pulver (modifast) i 4 veckor, från och med sista maj, och efter 2 så fick jag fortfarande error meddelanden på vågen. 3 veckor till senare, dvs idag, stannar vågen på 155kg och jag är i himmelriket.

  Tyvärr är pulver inte så himla roligt i längden, även om jag nu troligen kan köra strikt en månad till utan problem så börjar det kännas väldigt tråkigt… en nära vän har under samma tid kört LCHF och tappat en hel del centimeter runt midjan (inte för att hon nu hade så mycket från början). Hon har hursomhelst lyckats lura i mig att lchf är en bra idé och den senaste veckan har jag i princip bara käkat sallader + 1-2 pulvershakes per dag för att sänka kolhydratintaget, senaste 2 dagarna inga shakes alls.

  Så nu är det alltså dags att börja strika ordentligt (och börja öka fettintaget) och jag undrar lite över vad jag kan äta. Min kompis har typ levt på ost och skinkrullar, avocado, paprika, mozzarella, ägg, feta ostar, kött och bea samt stekta grönsaker (blomkål, broccoli etc). Då det har fungerat perfekt för henne antar jag att det kommer fungera även för mig?

  Mest av allt vill jag nog bara göra det ”officiellt” att jag ska börja genom att posta här men är även intresserad av hur mycket jag bör äta per mål och hur ofta. Har blivit varnad för att jag i början kommer vara väldigt hungrig, vilket speciellt varit sant den senaste veckan med sallader hela tiden (dock har jag ju inte lagt på något extra fett under den tiden). Finns det någon bra bukfyllnad man kan använda inom LCHF? Hur är det med t.ex sallad? Har alltid fått lära mig att sallad kan man äta tills man dör utan att det gör någon större skillnad, stämmer det även här?

  Har surfat runt lite här på forumet och kommer fortsätta göra så och antar jag kommer finna många bra svar men spamma mig gärna med tips och tankar 🙂 Ska idag iväg och handla saker till kylen för första gången på länge då den gapat tom senaste månaden eftersom det bara stått pulvershakes i den, vad hade just du köpt och varför?

  Önska mig lycka till
  /Willhelm

  #55031
  AvatarMarika
  Deltagare

  Kolla på kostdoktorn.se där finns bra råd.
  Sallad kan man inte äta hur mycket som helst när man äter LCHF. Man ska ha koll på kolhydraterna och sallad innehåller ju en del av dessa. Det kan vara bra att hålla sig under 20 g kolhydrater /dag.
  Jag tror du kommer att känna dig proppmätt om du ätit pulverdiet och sallad under en lång tid, fett mättar något otroligt i jämförelse med sallad.
  Du kommer säkerligen att få en massa bra tips av dem som är bättre på detta en mig men hoppas att jag bidragit lite i alla fall.
  Lycka till!

  #54994
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Välkommen! 🙂

  Min kyl/frys är fylld med:

  * Smör. Riktigt smör, ingen lightvariant. Behövs till tex. stekning, kryddsmör, att ha i såser…
  * Olivolja. Att ringla över sallad.
  * Ost. God ost av alla slag; brie, brännvinsost, fetaost… Bra till lunch/mellanmål, vid ev. sötsug, att ha i omeletter, ostbrickan till fredagsmyset…
  * Storpack ägg. Lchf-arens universalmat. Bra till allt.
  * Grädde. Till såser, bla.
  * Goda tillbehör, som oliver, lite grönsaker (lök, sallad, en paprika, squash…), kokosmjölk, currypaste, tonfisk, makrill på burk, vitlök, bearnaise, aioli, majonnäs, krossade tomater, kryddor, skinka…
  * Storpack köttfärs
  * Storpack kyckling, tex. filé eller lår.
  * Kött, tex. kotletter
  * Laxfilé, fryst
  * Bacon
  * Fryst broccoli, blomkål, brysselkål (enkelt att ta fram och fixa den mängd man vill ha)

  Bukfyllnad kommer du inte behöva, fett + protein kommer troligtvis hålla dig mätt och belåten. Ta tex. en sallad på lchf-sätt – jag skulle ha i kokta ägg, stekt bacon, kanske lite fetaost, oliver och stekt kycklingfilé. Sen skulle jag fylla ut med 1 näve ruccola, några ringar rödlök, 2 körsbärstomater och lite fet dressing. Ingen smalmat alltså, utan väldigt matigt! Du ska äta tills du känner dig mätt. 🙂 De första veckorna kan det vara svårt att justera; man äter lätt för mycket/lite men efter hand så hittar man sin nivå.

  #55061
  AvatarWillhelm
  Deltagare

  Kommentaren ”de första veckorna” gör mig lite rädd. Jag kommer kunna strikta i 6 veckors tid innan jag pga mitt arbete kommer vara tvungen att återvända till en ”vanlig” kost igen. Detta beror mycket på att jag i arbetet spenderar väldigt mycket tid på möten där det serveras mat och de har ingen större lust att anpassa sig efter dieter.

  Jag har som vision att ha acklimatiserat mig efter en vecka, sen hur det går lär jag ju märka. Dock har jag en mycket stark motivation och anser mig själv vara rejält viljestark nu när jag väl bestämt mig och det faktum att allvarliga hälsorisker ligger bara runt hörnet är i sig själv en oerhört pådrivande kraft.

  /Willhelm

  #54998
  AvatarVodo
  Deltagare

  Blir du serverad mat så skippa kolhydrater. Be om extra kött eller ta mer grönsakerna till.

  #54993
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Det beror ju på hur du själv är och har för ätarbeteende; många av oss överviktiga har problem med överätning och med att kunna känna av när vi verkligen är mätta, eller så äter vi när vi är glada, arga, ledsna osv. Det gör att det är lätt för vissa och svårare för andra att hitta en normal ätnivå.

  Sen så håller jag med Vodo – ge det ett försök även på alla möten? Ingen trycker väl in potatis och ris i munnen på dig hoppas jag? 😉 Ät det som går, be om extra av det som funkar och komplettera med medhavd mat.

  #55060
  AvatarWillhelm
  Deltagare

  Portionering är inte jättesvårt för mig just nu, man blir mätt väldigt fort när magen gått en månad på 4 pulvershakes, á 2.5dl, om dagen.

  Jag är mest rädd för att överdosera fett (kcal är väldigt läskigt just nu då jag levt på 880kcal per dygn under en längre tid) men har som sagt en kamrat som ska hjälpa mig i det hela och i.o.m. att hon är tjej och mycket mindre än mig så antar jag att portioner som är lite större än hennes kommer fungera rätt bra. Jag har kört några test på nätet där man matar in vikt, längd etc och de flesta verkar rörande överens om att så länge jag ligger under 4k kcal per dag så kommer jag gå ner även om jag så inte gör annat än ligger still på golvet hela dagen, vilket känns bra.

  Jo det går självklart att anpassa sig men lika små mängder kolhydrater som att strikta på sommaren är nog väldigt svårt att uppnå, men självklart kommer jag försöka!

  #54988
  AvatarFranke
  Deltagare

  Det är väldigt mycket svårare att överdosera fett än att överdosera kolhydrater, då fett faktiskt mättar, och håller dig mätt länge. ”Överdoserar” du fett så blir väl den värsta konsekvensen att du inte behöver äta igen på ett dygn.

  #55038
  Avatarnew
  Deltagare

  Det där med att inte äta på jobbet är en vanesak, också att ”våga”. Så ofta plockas det fram fikabröd, kanellängder, bullar, kakor och dylikt på fikat och socker och mjölk till kaffet. På middagsvarianter á la jobb läggs det 50% potatis/ris och någon matsked sås och en liten köttbit.

  Men det handlar om att våga plocka de saker som bara hör till lchf och som man vill ha. Nog kommer man få höra en del glåpord, men avundsjuk blir de då man rasar i vikt då man vräker i sig grädde och ost medan de snåläter minilätta på någon vitfranska. Man ska helt enkelt inte vara så ”svensk” och ”inte ska väl jag ställa till besvär..”, utan faktiskt be om det man vill ha.

  #55030
  AvatarMynlen
  Deltagare
  Quote:
  Kommentaren ”de första veckorna” gör mig lite rädd. Jag kommer kunna strikta i 6 veckors tid innan jag pga mitt arbete kommer vara tvungen att återvända till en ”vanlig” kost igen. Detta beror mycket på att jag i arbetet spenderar väldigt mycket tid på möten där det serveras mat och de har ingen större lust att anpassa sig efter dieter.

  Om detta ar din installning ar LCHF arligt talat inget for dig. For LCHF ar ingen snabbkur for att ga ner.
  Las tommys historia bland matdagbockerna, aven han ater mycket pa eller med jobbet och har halverat sig sjalv. Men inte pa 6 veckor *skratt*

  Annars haller jag med forgaende talarna, det gar lattare att anpassa sig an man tror! Men det ar nagat man maste vilja!

  #55020
  AvatarMIXA
  Deltagare

  Det här som du skriver om och vad du gör, hur du tänker, påminner om mig själv innan lchf. Köra några veckor några extrema veckor med pulver, veckor med sallader och räkna
  kalorier. Extrema veckor med bara fasta. Resultatet blev att jag blev tjockare och tjockare för varje år. Det måste hända något i huvudet, förändra sättet att tänka, inställningen till sig själv och maten. Ta sig själv på allvar. Till detta behöver man kunskaper som leder till reflektioner. Köp några bra böcker, det gjorde jag. Jag började med SSSs böcker och sedan vidare till andra. Du behöver inte vara rädd för kalorier nu i början, se till att äta dig mätt på lchf mat. Förmodligen kommer du att rasa i vikt i början. Det går bra att äta ute och äta lchf. Vill du dock lägga ner lchf efter någon vecka, då tror jag att sallader är kanske att föredra. Hoppas du väljer det som blir bra för dig i längden. Lycka till 🙂

  #55059
  AvatarWillhelm
  Deltagare
  Quote:
  Quote:
  Kommentaren ”de första veckorna” gör mig lite rädd. Jag kommer kunna strikta i 6 veckors tid innan jag pga mitt arbete kommer vara tvungen att återvända till en ”vanlig” kost igen. Detta beror mycket på att jag i arbetet spenderar väldigt mycket tid på möten där det serveras mat och de har ingen större lust att anpassa sig efter dieter.

  Om detta ar din installning ar LCHF arligt talat inget for dig. For LCHF ar ingen snabbkur for att ga ner.
  Las tommys historia bland matdagbockerna, aven han ater mycket pa eller med jobbet och har halverat sig sjalv. Men inte pa 6 veckor *skratt*

  Annars haller jag med forgaende talarna, det gar lattare att anpassa sig an man tror! Men det ar nagat man maste vilja!

  Det känns skönt att du har en sån insikt kring hur jag tänker och vad min inställning är!

  Jag är inte ute efter någon snabbkur och min vision är att droppa ner till 100 inom 1.5 år, huruvida du anser det vara snabbt eller långsamt vet jag inte. Vad jag vill ha nu på sommaren är något som tillåter mig att grilla med mina vänner, umgås och laga mat tillsammans (något som var ytterst tråkigt när man åt pulver) samt ger mig en bra break från sötsuget som de ytterst sockerrika pulvren gett mig. Om lchf inte ger mig detta, då har du nog rätt i att det inte är något för mig. Men baserat på vad jag sett kompisen göra är det här precis vad hon fick ur sin deal och det har fungerat ypperligt för henne även om hon så sakteliga ska börja med kh (och sänka fett) igen eftersom hon börjar närma sig målvikten. Mina empiriska studier kanske är helt åt fanders, berätta det gärna isåfall.

  MIXA: Jag förstår vad du menar och har gjort samma sak i många år, dock anser jag inte att äta sallader är en bra lösning i längden för det är tråkigt och inte riktig mat. Måste erkänna att jag inte vet vem denna SSS är men har läst en hel del under åren och anser mig ha den kunskapsbas som krävs för att veta vad som är bra och dålig mat. Det jag länge saknat är viljan men då läkaren börjar flagga för allvarliga hälsoproblem så har nu även den infunnit sig.

  Min vision är att lchf ska vara vägen mellan pulver och normalt ätande, vägen som gör att jag tappar sötsug och lär mig en hållbar portioneringsmetod. Är jag helt ute och cyklar här?

  #55019
  AvatarMIXA
  Deltagare

  Nej, du är inte ute och cyklar! Alla gör som man vill utifrån sina erfarenheter. SSS är Sten Sture Skaldeman. Jag tror att om man ger lchf några veckor helhjärtat, vill man fortsätta. Man ser också vad som funkar för mig, vi är så olika. Skriv gärna ner varje dag vad du äter, du får massor med råd, i fall det inte skulle funka. Annars är grillningsperioden toppen att starta med lchf. Saftiga köttbitar med beasås, goda ostar och lite grönt är toppen! Lite vin går bra, torrt, dock inte öl om man vill köra någorlunda strikt. Räds inte kalorier i början, se bara till att få i dig så lite kolhydrater som möjligt. Och räds inte fett, det är det viktigaste med proteinet som gör att du blir av med ditt fett
  i kroppen. Ät dig mätt! 🙂

  #55029
  AvatarMynlen
  Deltagare
  Quote:
  Quote:
  Quote:
  Kommentaren ”de första veckorna” gör mig lite rädd. Jag kommer kunna strikta i 6 veckors tid innan jag pga mitt arbete kommer vara tvungen att återvända till en ”vanlig” kost igen. Detta beror mycket på att jag i arbetet spenderar väldigt mycket tid på möten där det serveras mat och de har ingen större lust att anpassa sig efter dieter.

  Om detta ar din installning ar LCHF arligt talat inget for dig. For LCHF ar ingen snabbkur for att ga ner.
  Las tommys historia bland matdagbockerna, aven han ater mycket pa eller med jobbet och har halverat sig sjalv. Men inte pa 6 veckor *skratt*

  Annars haller jag med forgaende talarna, det gar lattare att anpassa sig an man tror! Men det ar nagat man maste vilja!

  Det känns skönt att du har en sån insikt kring hur jag tänker och vad min inställning är!

  Jag är inte ute efter någon snabbkur och min vision är att droppa ner till 100 inom 1.5 år, huruvida du anser det vara snabbt eller långsamt vet jag inte. Vad jag vill ha nu på sommaren är något som tillåter mig att grilla med mina vänner, umgås och laga mat tillsammans (något som var ytterst tråkigt när man åt pulver) samt ger mig en bra break från sötsuget som de ytterst sockerrika pulvren gett mig. Om lchf inte ger mig detta, då har du nog rätt i att det inte är något för mig. Men baserat på vad jag sett kompisen göra är det här precis vad hon fick ur sin deal och det har fungerat ypperligt för henne även om hon så sakteliga ska börja med kh (och sänka fett) igen eftersom hon börjar närma sig målvikten. Mina empiriska studier kanske är helt åt fanders, berätta det gärna isåfall.

  MIXA: Jag förstår vad du menar och har gjort samma sak i många år, dock anser jag inte att äta sallader är en bra lösning i längden för det är tråkigt och inte riktig mat. Måste erkänna att jag inte vet vem denna SSS är men har läst en hel del under åren och anser mig ha den kunskapsbas som krävs för att veta vad som är bra och dålig mat. Det jag länge saknat är viljan men då läkaren börjar flagga för allvarliga hälsoproblem så har nu även den infunnit sig.

  Min vision är att lchf ska vara vägen mellan pulver och normalt ätande, vägen som gör att jag tappar sötsug och lär mig en hållbar portioneringsmetod. Är jag helt ute och cyklar här?

  Sjalvklart vet jag inte vad din installing ar annat an vad du skriver har. Men LCHF ar ingen bantningskur och om man borjar med -som du sager- ”vanlig” kost igen kommer du att ga upp i vikt igen. Folk som tror att LCHF ar ett satt att ga ner i vikt fort och sen ”forbli glad och smal och lycklig resten av sitt liv nar dom borjar ata vanlig kost igen” har inte uppfattat det helt. Sotsuget kommer tillbaka nar du borjar ata vanligt igen. Sa enligt MIG ar din vision vagen till besvikelse.

  Sjalvklart ska du gora vad som passar dig bast, det gor vi alla.

  #55009
  Avatarulfons
  Deltagare

  Grillsommaren är en utmärkt lchf tid, Grillad karre med feta såser och fetaost sallader i måttlig mängd. Kokt broccoli passar utmärkt till grillat, eller broccoligratäng med grädde i, mycket mättande.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 86 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.