Har en fråga om en sida jag läste på nätet.

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Har en fråga om en sida jag läste på nätet.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3891
  AvatarLarz
  Deltagare

  Hallå på er. Jag är ny här på forumet och har någon vecka tillbaka läst en massa på nätet om LCHF och har fastnat allt mer och mer för den här kosten ju mer jag har läst om det och efter att ha läst alla positiva upplevelser och har funderat på att testa. Och hade mer eller mindre bestämt mig för att påbörja dieten den närmaste veckan.

  Men så surfade jag in på den här sidan för någon dag sedan om någon som hade testat LCHF under flera år och som nu hade börjat må dåligt och behövt uppsöka läkare och blev lite orolig när jag läste uppdateringen längst upp på den här sidan: http://resare.com/kolhydrater/

  Ni kan läsa vidare på sidan, men jag citerar endel av stycket här i inlägget:

  Quote:
  Uppdatering några år senare

  Eftersom den här sidan så många år efter den skrivits fortfarande får ganska många träffar så tänkte jag skriva några rader om hur jag äter nu

  Jag har i flera år ätit lågkolhydratskost/LCHF. Ibland lyckats gå ner i vikt. Oftast inte. Väldigt länge trodde jag att det berodde på min egen dåliga karaktär men nu tror jag snarare att det är direkt hälsovådligt att äta LCHF och att man bryter ner kroppen av att göra det.

  När jag började gå ner i vikt så åt jag LCHF. Lågkolhydratskost med mycket fett och rejält med gröna grönsaker. Jag mådde väldigt bra första månaden men började sedan få problem med huvudvärk, koncentrationssvårigheter, svårt att sova och trög mage. Men det var det värt tänke jag. Tills jag efter några månader gick till en läkare som konstaterade andra gradens hypertoni. Trots att jag gått ner i vikt så hade mitt blodtryck gått upp! Läkaren ville sätta mig på mediciner men jag kände mig för ung för det. Jag läste halva internet och hittade dr John McDougalls, dr Caldwell Esselstyn, dietisten Jeff Novick mfl så valde jag att totalt invertera mina energikällor. Från att ha ätit mycket kött och fett till att äta nästan uteslutande stärkelse. Normalt ligger jag mellan 75/15/10 och 80/10/10 på energifördelning mellan kolhydrater/protein/fett.

  Jag är ju bara nybörjare och även om jag har läst på en hel del så jag kan inte riktigt avgöra om det är så att han/hon har gjort något fel, att det kanske bara är självförvållat eller om det faktiskt är själva kosten som är problemet? Någon inbiten och erfaren LCHF:are som kan ge en kommentar på sidan och som kan få mig lite lugnare och övertyga mig om att jag fortfarande har gjort ett bra val med att påbörja LCHF?

  Jag har förstått så mycket som så att man i vissa fall har fått räkna med endel omställningsbesvär i början och det är jag beredd att ta om det faktiskt går över, men jag vill ju inte riskera att kosten ska göra mig sjuk eller att den ska förstöra kroppen på något sätt.

  #60525
  Avataralfons
  Deltagare

  Jag kan bara relatera till min egen sjukdomsbild jag har gått ned 19 kilo har ca 30 kvar men har kunnat sluta med diabetesmedecin och medecin för högt blodtryck har stått still i vikt jätte länge men mår oförskämt bra

  #60538
  AvatarLarz
  Deltagare
  Quote:
  Jag kan bara relatera till min egen sjukdomsbild jag har gått ned 19 kilo har ca 30 kvar men har kunnat sluta med diabetesmedecin och medecin för högt blodtryck har stått still i vikt jätte länge men mår oförskämt bra

  Jo, jag har förstått att dom allra flesta mår bra av LCHF och att många har positiva erfarenheter och fina hälsovärden, det var därför jag lockades till att prova. Men sen när jag läste det där, så blev jag lite fundersam och orolig, och tänkte om någon kunde bringa lite klarhet och kommentera hans upplevelser av kosten. Är han kanske bara ett av undantagen?

  Det kan ju såklart vara så att det är han själv som har slarvat med kosten som sagt, eller att det beror på någonting helt annat som inte har med kosten att göra och att han därför mår dålig, men det är ju svårt för mig att avgöra som nybörjare.

  #60531
  Avatarevise
  Deltagare

  Man kan inte riktigt säga att en diet eller livsstil är bra elelr dålig för ALLA. Jag tror det rä högst individuellt hur din kropp reagerar på olika livsmedel.

  Jag mår så mycket bättre med LCHF än vad jag har gjort på många år så jag är ganska övertygad om att detta är bra för mig. Men jag går på regelbundna hälsokontroller via mitt jobb så jag kommer att ha koll på vad som händer i min kropp. Skulle det på ngt vis visa sig att mina värden blir sämre så får man väl kanske tänka om och hitta en väg som fungerar.

  Jag har ätit LCHF sen februari och ska på kontroll i november och det ska bli spännande att se vad proverna säger 🙂

  #60537
  AvatarLarz
  Deltagare
  Quote:
  Man kan inte riktigt säga att en diet eller livsstil är bra elelr dålig för ALLA. Jag tror det rä högst individuellt hur din kropp reagerar på olika livsmedel.

  Absolut, det förstår jag också såklart att olika dieter kan funka olika bra för olika människor och att det är individuellt. Men jag blev ändå lite orolig och tänkte om det fanns någon här som var lite mer insatt och kunde svara på vad som hade hänt i just det här fallet och varför det gick som det gick. Eller någon som har några allmänna teorier.

  Men det är klart att det kan vara svårt att svara på när man inte vet exakt hur hans/hennes förutsättningar och upplägg på kosten såg ut och vad som hände i kroppen osv.

  Ah. Vilken fördel för dig att du kan gå på häslokontroller via jobbet. Jag har själv tänkt på det att det skulle vara intressant att testa om ett antal månader eller om något år och se hur man mår. Men jag har förstått att det kan vara lite svårt ibland att få en tid om man inte har någon särskild anledning eller inte är sjuk eller liknande.

  #60530
  Avatarevise
  Deltagare

  Nä, det är ju svårt att veta just varför denna männsikan inte mådde bra av kosten. Oavsett om mna hade haft alla fakta om hans leverna så vete tusan om man ändå hade kunnat säga vad som var anledningen.

  Men h*n verkar ju ha valt en medelväg i alla fall och inte återgott till pasta, bröd och massa socker, vilket jag tror är en stor bov till att många mår så dåligt och är överviktiga.

  Jag är inte överviktig och äter inte LCHF för att gå ner i vikt utan för att få ordning på min mage och känna mig mätt och belåten så jag är ju inte så strikt och äter både morötter och frukt men i begränsad mängd, jag hade kanske mått annorlunda om jag hade nollat.

  Testa och se vad som händer. När du har nått din målvikt så lägg till livsmedel som du tycker om och se vad som händer med vikt och mående. H*n i länken började ju må dåligt efter ett tag så hans kropp sa ju ifrån så lyssnar man så behöver man nog inte vara orolig 🙂

  #60529
  AvatarMynlen
  Deltagare

  verkligen inte alla mår bra på LCHF. Det finns en hel del också som INTE går ner på LCHF, hur strikta dom än är. Vad det beror på är högst individuellt, går ju inte att kolla upp hur allt fungerar i en kropp. Dock måste jag säga att jag läser mer hurra historier om LCHF och paleokost än misslyckanden.

  Själv äter jag nu litet mer kh än i början, jag mår bättre på det och har börjat gå ner i vikt igen. Det är att kolla upp vad ens egen kropp behöver, inte följa allt slaviskt. Du kan gott prova LCHF utan att sabba din kropp, om du inte mår bra på det då är det ju bara att ändra igen?

  jag mår utmärkt på LCHF, äter litet mer kh iband (finncrips, bit choklad, två tuggar bröd typ) än vad som sägs vara ”bra” för viktnedgången. Så jag fortsätter som jag gör.

  #60536
  AvatarLarz
  Deltagare

  Absolut har ni rätt i mycket av det ni säger. Kanske bara jag som blev lite nojjig i onödan, men är man nybörjare och inte läst på ordentligt så är det ju inte alltid så lätt att veta vad man ska tro när man läser sånt där.

  Allstå, jag kommer förmodligen inte heller att följa LCHF jättestrikt resten av livet, utan mest under viktnedgången och min plan var precis som ni säger att jag lite succesivt när jag nått min målvikt börja äta lite kolhydrater igen och se hur kroppen reagerar. För att sluta helt med kolhydraterna är jag tveksam om jag klarar av och särskilt med tanke på att forskningen kring LCHF inte är fullständig och att man inte riktigt vet exakt vad som händer med kroppen i det långa loppet, så törs jag nog inte riktigt vara för strikt mer än i början.

  Men givetvis kommer jag inte att släppa LCHF tänket helt och hållet om det faktiskt fungerar för mig när jag väl nått mina mål.

  #60532
  Avatarwar
  Deltagare

  Jag kör ju lchf som ett experiment, har under ett anal år nu legat stadigt på min vikt som per definition är en övervikt och inte fetma. Ville se om jag på ett såpass enkelt sätt som att ändra kosten kunde bli normalviktig, vet ju av erfarenhet att det inte finns några genvägar till att gå ner i vikt.
  Och nu efter snart en vecka så kan jag glatt konstatera att det funkar ju för mig, jag är mätt och glad medans jag rasar i vikt

  #60524
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  åker/kör du bil?? många DÖR där…

  #60541
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Med stor säkerhet NEJ! så är LCHF inte farligt. Om man ser på allting som kosten hjälper/har botat så verkar det ju vara snarare tvärtom?.
  LCHF kost är bra för alla möjliga typer av problem t.ex mot: Inflammatoriska sjukdomar, astma, att lyckas gå ner i vikt, få bättre blodvärden än innan. Moderna stora studier visar inga som helst negativa problem med mycket mättat fett i kosten snarare tvärtom och de kostråd som livsmedelsverket förespråkar kommer ju från U.S.A och U.S.A är ju liksom världens fetaste land?. Människans kroppar består ju till stor del av mättat fett som hjärnans membran t.ex? skulle det vara farligt att förtära något som våra människokroppar består till stor del av? knappast.

  #60545
  AvatarAsfridora
  Deltagare

  Hej Larz!

  Om du inte har läst Kostdoktorns bok Matrevolutionen så rekommenderar jag den varmt! Den rätade ut de flesta av mina frågetecken runt kosten! 🙂

  #60540
  Avatarpladeus
  Deltagare

  Det är ganska så logiskt att LCHF inte fungerar för alla eftersom vi kommer från olika grenar på evolutionens träd.
  Vissa har en 'Asien'-kropp andra en 'Afrika'-kropp och vissa har en 'Skandinavien'-kropp…

  LCHF fungerar utmärkt för mig (Skandinavien, lätt att lagra/förbränna fett),
  men inte för min fru (Asien, tål mjölk/gluten sämre).

  Försök att hitta din egen kosttyp.

  Lycka till 🙂

  #60528
  AvatarMynlen
  Deltagare

  hej pladeus, om din fru inte tål gluten så bra borde LC väl vara bra för henne? Mjölken behöver man inte riktigt. Så jag undrar hur det visar sig att din frus kropp inte mår så bra på LCHF. Bara nyfiken!

  #60539
  Avatarpladeus
  Deltagare

  Hej Mynlen!
  Hon mår illa om hon äter mycket fett men du har rätt i att hon äter LC på så sätt att hon avstår från socker, vitt bröd, råg, mjölkprodukter men äter proteiner och mycket grönt.
  Ganska intressant ämne, eller hur 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.