Har gått upp 6 kg! Hjälp!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4587
  AvatarJenkan69
  Deltagare

  Hur har det blivit såhär? Jag verkligen vantrivs! Sedan midsommar har jag gått upp 6 kg. Jag är 1,74 lång och startade på 65 kg. Mest för att jag upptäckte att LCHF inte bara var en diet utan också väldigt bra mat. Nu är jag uppe i 71. Har aldrig vägt så mycket i ogravid-tillstånd.
  Kan erkänna att när jag började så var jag som ett barn i en godisaffär, men nu äter jag inget godis, kakor, bullar, frukt, potatis m.m. Jag är helt enkelt inte sugen. Alltså ingen ”förbjuden” mat.
  Jag har tidigare varit med i Viktväktarna och varit fettskrämd i säkert 10 år. Så jag kan förstå varför kroppen behåller fettet jag äter, men nu borde den inse att det kommer mer…

  Jag är ute och springer 3 ggr/v (när jag får ihop det) och då allt från 5-10 km i ett lagom tempo.

  Så här kan min mat dag se ut:

  Frukost:två ägg, ekologisk kokos (ca 2 msk), smör, grädde 0,5dl. Rör ihop allt detta till en gröt. Kanel på och 0,5dl grädde och en skvätt mjölk. Te med en skväll mjölk (på jobbet) /grädde (hemma) + en sukett (ingen sådan hemma)
  Lunch: lax, romsås (ca 1 dl) och grönsaker (tomat, blomkål, gurka) och vatten. Te lite senare med mjölk/grädde + sukett
  Middag: Är inte alltid så hungrig så då kan det bli rysk yoghurt, lite bär och grädde, ev keso. ÄR jag hungrig så blir det samma utformning som lunchen fast kyckling/quorn (äter inte kött) istället + vatten.

  Vad gör jag för fel? Har aldrig räknat på kolhydraterna, men är detta för mycket? För övrigt dricker jag väldigt sällan alkohol.

  Om jag inte är hungrig så ska jag ju inte äta. Funderade på om jag nu äter för lite.

  Är jag för stressad??? Är det stressen som ställer till det? Har nog anlag för detta fortfarande då jag varit sjukskriven en två månader för uttmattningssymdrom som det heter (1,5 år sedan). Att väga 71 kg stressar mig nog som bara den när jag tänker efter… Kläderna passar liksom inte.

  Jag välkomnar alla tips och funderingar. Skulle bli så glad om någon tog sig lite tid och kom med idéer.

  Må väl alla och kämpa på!

  #69835
  AvatarSaris
  Deltagare

  Det är vääääldigt mycket kh, väääldigt mycket grädde. Dra ner på mejerierna, byt ut dom mot ägg, majo, bacon, smör. Skippa mjölken helt!

  #69842
  Avatarpoeta
  Deltagare

  Håller med. Kan inte se ordentligt med fett eller protein i din kost nånstans… Men en massa mjölk? KH.. mjölksocker..

  #69834
  AvatarSaris
  Deltagare

  Bort med grädde, kokos, mjölk, rysk yoghurt, keso, bär. Bort bort! KH + fett = viktuppgång.

  #69846
  AvatarJenkan69
  Deltagare

  Tack för alla svar hittills!
  ÄR det verkligen så att det är mejerierna som ställer till det? Tyckte inte att 1 dl grädde till frukost och kanske 1 dl mjölk på en dag ställde till det. Sedan gör jag ju sås på antingen grädde… eller creme f till lunch och middag. Så kanske 2 dl grädde… Eller mer… Huu nu får jag tänka om. Men det är ju så himla gott!
  Undrar hur jag ska kunna få till en LCHF-mat som funkar för mig då. Jag äter inte kött och då försvinner en del valmöjligheter.
  Men jag ska ta åt mig detta och försöka hitta andra lösningar.
  Blir väldigt glad för alla svar. Måste lösa problemet.

  #69833
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  äter du fisk??

  #69832
  AvatarMadde01
  Deltagare

  Tja, lite matförslag:

  Omelett till frukost (gjord på 3 ägg, en skvätt grädde, stekt i smör/kokosfett, skiva några ostskivor o lägg på)
  Äter du bacon? I såna fall kan du variera med ägg o bacon.

  Lunch/middag: Lax med romsås
  Lax med fetatäcke,
  Rökt lax med majonnäs o ägg
  Rökt makrillfilé
  Kycklingfilé med kryddsmör
  Kycklinggryta

  #69840
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Problemet är enkelt, du äter för mycket. Hade du ätit mindre mat än vad ditt energibehov kräver så hade du gått ner i vikt. Börjar du succesivt gå upp i vikt så äter du för mycket.

  Rent spontant så tror jag att grädden är boven i dramat, i ditt fall. Inte på grund utav kolhydrater, utan på att du verkar äta/dricka runt 1,5-2 Dl grädde/dag? Det är cirka 500-750 Kcal från bara grädden och känns lite överflödigt. Hoppa över grädden och allt annat du slänger i kaffe och te så spar du inte på lite kalorier.

  #69845
  AvatarJenkan69
  Deltagare

  Hej igen!
  Tack Madde 01 för lite tips på mat. Bra idéer. Jag avskyr verkligen att laga mat, och att äta. Finns inget tråkigare. Bottnar väl i att jag är usel på det. Alltså också ingen fantasi.

  Jimmy! Är det verkligen så att jag äter för mycket? Menar du då för mycket kalorier? För mycket fett? Har svårt för att ställa om hjärnan från att ha ätit så lite fett som bara går till att äta det. Men, fettet gör mig mätt, och jag ska äta när jag är hungrig. Sant?
  Jag tänker att när jag äter så ska det vara protein, sås 1-1,5dl och lite grönsaker (läst hos Anna Hallén, du vet). Alltså så vid alla måltider. Äter då detta tre ggr om dagen och två koppar te. Är det för mycket? Känns som om det är bra då jag inte behöver äta vid fler tillfällen.
  Grädden, tror inte att det stannar vid 2 dl… Kanske inte så varje dag för jag har ju annan grund i sås ibland (creme f och kokosmjölk), men det blir nog mer än jag vet om. Så om jag förstår dig rätt så är grädden fel, inte pga kh utan fett? Jag hänger inte alltid med hur detta med LCHF funkar och hur man ska tänka… Verkar så himla lätt för en del. Uppenbarligen har jag fattat fel, det ser jag på vågen…
  Tog endast två msk grädde i min ”ägggröt” i morse. Alltså minskat mängden. Snyft!
  Tar tacksamt emot fler av dina tankar.

  #69839
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Grejen är inte att du äter för mycket kolhydrater eller för mycket fett. Du äter inte för mycket av det ena eller det andra, det är ditt sammanlagda energiintag som antagligen överstiger ditt energibehov. Hänger du med?

  Varför jag anmärkte på grädden är inte för att det är något fel på grädden i sig. Varför jag menar att just grädden kan vara en fälla är för att det mättar väldigt lite, nästan inget alls, men innehåller väldigt mycket kalorier. Du kan till exempel äta över ett kilo kycklingfilé och ändå ger det mindre energi än 3 Dl grädde. Alltså tror jag att all grädde du får i dig varje dag gör att dina kalorier springer i väg till väldigt höga höjder, jämfört med hur mycket energi du faktiskt behöver. Detta i sin tur innebär att du får i dig för mycket kalorier, vilket innebär att du går upp i vikt, det är vad jag tror.

  Förstår du? 🙂

  #69831
  Avatarperjoh
  Deltagare

  LCHF sägs vara viktnormaliserande, dvs överviktiga går ned i vikt medan smala personer kan öka i vikt. För dig som ser ut att tillhöra till den senare kategorin blir faktiskt kaloriräkning ännu viktigare om du vill minska i vikt.

  #69838
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Många misstolkar dock LCHF till det att man kan frossa i fett hur mycket man vill men ändå fortfarande vara slank. Vilket naturligtvis, inte är fallet.

  #69844
  AvatarJenkan69
  Deltagare

  I början, oj vad jag smakade på allt som tidigare varit förbjudet, men jag har lugnat mig allt eftersom jag lagt på mig. Men det händer ändå inget, nedåt.
  Jimmy, jag förstår hur du förklarar för mig, så pedagogiskt och enkelt (läst om dig tidigare att du är grym på detta). Precis vad jag behöver med detta. Kommer läsa det flera gånger… Tycker ändå att jag rör på mig ganska mycket med min löpning, så visst har jag funderat på det här med viktnormalisering. Men där är vi inte överens jag och min kropp om vad som är bäst ;D.

  Funderar också mycket på vad min stress kan ställa till med. Det är ju aldrig en lugn stund innan jag stupar i säng för att sova 7-8 tim. Vad tror ni om den? Luriga grejer på många sätt. Inte så lätt att ta det lugnt heller.

  Nu är jag inte alls mätt lika länge som när jag har mer grädde i mon ”gröt” på morgonen… Fast det kanske inte beror på det. Jag har bearnaissås till lunch idag. Nog tänker jag efter lite grann. Har bara vääääldigt ont om tålamod.

  #69837
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Stress påverkar kroppen negativt då det rubbar hormonsättningen lite och frisätter korisol, kroppens fettinlagrande hormon. Dock så ska det inte vara något större problem om du inte äter så mycket kolhydrater. Sömnen med 7-8 timmar per natt tycker jag låter aldeless lagom!

  Se det som en livsstilsförändring istället för en quick fix och ge det lite tid så kommer det tillslut ska du se 🙂

  #69843
  AvatarSweet
  Deltagare

  Ja,,, man blir litta koko i början,, hahaha
  Att ha ett nytt fett tänk..

  Men jag gjorde oxå fel med just mejerierna i början.
  Alldeles gför mycket grädde, creme fraische och mjölk.

  Tog bort det och bytade till mat som passade med olika såser.
  Finns ju många kalla såser att välja på.
  Och jag kör med majonäs,

  Gallan klarar inte av ägg,, så det har jag fått skippa.
  Synd och störigt för det finns så mycket att göra med ägg och det mättar.

  Kämpa på.. så kommer tankesättet att lossna

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.