har några frågor…

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3880
  Avatarett steg i taget
  Deltagare

  Hej,

  Jag är ny här och jag har försökt läsa mig igenom så många poster jag kan men får inte helt rättsida på detta 🙁
  Situationen är denna:
  Jag är lite överviktig (5 kg nu) och min pojkvän är mer överviktig (ca 30kg). Han har provat flera dieter: rejäl bantning med ”konstig mat” som bara soppa etc etc, viktväktarna, dra ner på maten etc etc. Men inget har fungerat tyvärr. Han gick ner 20kg med Viktväktarna men kunde inte hålla det så gick upp igen.
  Vi har en vän som gick ner massor och berättade om LCHF så vi bestämde oss för att testa. Vi är inne på dag 6 nu och jag gick direkt ner 3 kg på 3dagar sedan stannade det tvärt, han har inte gått ner alls och känner sig jätte deppig.
  Första 3 dagdarna var vi inte alls hungriga men nu känner jag mig hungrig hela tiden 🙁

  Jag undrar om jag gör något fel så ville fråga om ngon kan berätta om nägot av följande är fel:

  Jag har gjort:
  chokladmousse (90%kakao) med vispgrädde med lite rent vanilj pulver och typ 5 hallon 4.4gkh/100g för att stilla hans vana att plocka på sött och han gillade det.
  LCHF våfflor med samma som ovan (ej chokladmousse 🙂
  middag är kött/kyckling med fet sås och blomkålsduchesse (lchf recept)
  Lunch samma
  Frukost, våfflor för mig och ägg och bacon för honom
  mycket ost hemma för att plocka
  dricker light läsker
  Har använt Hermesetas sötningsmedel 0kh
  Förutom det så några rutor 85% eller 90% Lindt choklad men något annat kan jag inte komma på.

  Förutom detta så har även min pappa och hans fru bestämt sig för att göra LCHF nu när de har sett att jag gick ner och jag vill veta att jag ger rätt info till dem.

  Har ni några råd hur jag kan hjälp min pojkvän att få igång viktnedgången?
  .

  Tack så mycket på förhand!

  #60440
  Avatarpseu
  Deltagare

  Hej och välkomna.

  Vad jag eventuellt kan tycka är att ni gör undantagen till norm, alltså saker man kan unna sig någon gång verkar bli en del av matmenyn. Kolhydraterna adderas upp snabbt när man tar lite 90% choklad, lite blomkål här och där, grädde och så vidare. Blomkål = 3.85g kh/100g. Grädde 3g/100g

  Personligen tror jag på att köra en ganska strikt förstavecka, det brukar vara då man har den där brinnande ”jag gör allt för att gå ner i vikt”-motivationen. Den där man tappar snabbt när man lever på en svältdiet, men som, i alla fall i mitt fall, stannar kvar när man känner att man är mätt hela tiden och går ner i vikt.

  Lightdricka är ett spännande kapitel. Skulle nog rekommendera att kanske låta bli det i början tills ni kommit igång för att sedan se om ni känner att det fungerar att dricka det utan att det triggar ett mat eller sötsug.

  Så, mitt råd, ta ett par dagar när han, eller ni, äter kött och fett utan kemiska sötningsmedel och en kh-halt på under 15g/dag kanske?

  Välkommna och lycka till!

  #60442
  Avatarcatta
  Deltagare

  Jag är också ny här så jag är ingen expert men ser att ni dricker light-läsk, gör er av med den vanan för light triggar igång sötsuget som fan, ta även bort sötningsmedlet som också triggar. Jag har själv alltid haft mitt te jättesött, senaste tiden har jag tagit en stor sked honung i men det har jag slutat med och det går faktiskt att dricka 😉 Jag vill också ha mjölk i men har istället för mjölk börjat sätta i en stor skvätt grädde istället, tror att det är därför jag inte behöver det söta…

  I början tror jag det är bra om man inte gör för mycket söta saker. Jag har själv fått tips härifrån forumet att man ska satsa på mycket fett i början för att stilla sötsuget. Äter man nog mycket till måltiderna är man varken sugen el hungrig däremellan, jag har då inte varit det och jag är världens sockerråtta i vanliga fall!! 😛
  Skulle man ändå vara lite sugen – koka ett ägg för det mättar väldigt länge, ölkorv är också gott, smakade det för första gången igår 🙂

  Ge inte upp, jag garanterar att nästa vägning så är det säkert neråt på vågen. Lycka till!

  #60445
  Avatarett steg i taget
  Deltagare

  oj oj oj jag hade ingen aning om att blomkålen och grädden hade så mycket! Jag gick bara efter LCHF recepten och tyckte det var jätte bra att det fanns potatis ”subsitut”. Det är ju klart att i slutet så blir det många kh…

  När det kommer til light läsken tex så har det inte triggat något sötsug för mig och han dricker det inte. Jag har tagit ett glas när jag ville ha något med smak men inte orkade ”trycka i mig” mer mat och det verkar fylla upp massor så jag är inte hungrig efteråt.

  När det gäller te så har jag 1 sukett som jag alltid har haft men jag kanske ska testa grädde istället för mjölk och sluta med suketten.

  Ok ska ta några dagar utan vispgrädde etc etc. Har börjat med 2 kokta ägg till frukosten.

  Tack för hjälpen och svaren.

  #60441
  AvatarGlassbomben
  Deltagare

  Ja här ser jag att jag också gjort en massa som jag trott varit rätt. Jag har ätit blomkålsgratäng och grädde. Fattade inte att det innehöll så mycket.Likadant med kålpuddingen. En middag blir ju en del då. Japp, då ska jag stryka alla tillbehör och enbart gå in för kött och såser denna veckan och mycket ägg och ost och öl korv . Det var då själva f…n om det inte skulle ge resultat. Synd att man är så glad i mat 😉 Men nu är det nya tag som gäller På´t igen. Tack för alla kloka råd 🙂

  #60435
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  du kan ha lite grädde i såser och så, men skippa ”dessert grädde”. ät kött fisk fågel ägg och skaldjur med smör majjo egen bea… feta ostar med låg kh… skippa substitut 3-4 veckor! Ät när du är hungrig tills du är mätt=)) Lycka till!!

  #60438
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Sen ska du inte glömma att din pojkvän har bantat en hel del, och det ser till att man sen kan ha svårare att gå ner i vikt på LCHF.

  Ändra era matvanor till det som sagts här, och ät MAT, inte al dom extrasakerna du nämner.

  Skippa även sötningsmedlen, det tar några dagar men sen har man vant sig vid det mesta. Sötsug ser till att man håller sig mer sugen på kh rik mat. jag kan NU, efter 6 mån, dricka lightläsk utan att det triggar mig men inte heller alla sorter…. Och inte för ofta. har semester nu och märker jag dricker det litet för mycket, men det är ju semester.

  Försök också att inte hitta substitut för potatis, pasta osv. Jag äter jättegott, det räcker oftast med kött, litet grönt och sås eller aromsmör. Mätt o belåten är jag efter ett sånt mål.

  #60444
  Avatarett steg i taget
  Deltagare

  tack alla för era jätte bra svar, det har verkligen hjälpt!
  Åt ägg till frukost, fortfarande inte riktigt hungrig… gjorden en bacon och ost paj till lunch men den såg så fettig ut att jag bara kunde inte :-[ Nu ska vi se vad det blir till middag… fantasin tryter lite måste jag erkänna

  är det verkligen så att man kan ha svårt att gå ner med lchf om man har bantat innan, det hade jag ingen aning om! Några råd om vad han kan göra?
  Tack!

  #60436
  Avataralfons
  Deltagare

  Gå in på anna hallens blogg och läs men ge kroppen riktig mat och fett så att den vet att det inte är svält som gäller så kommer fett brasan igång

  #60439
  Avatarpseu
  Deltagare

  Mitt råd till honom är att ha tålamod. Det som får folk att sluta banta är ju att belöningen till slut inte matchar kostnaden att låta bli att leva som man gjorde innan. LCHF blir ju mer av en livsstil, där kostnaden är väldigt låg att bara köra på. För att dra en parallell till när jag började så oroade jag mig att jag skulle bli av med min motivation för jag stod still i viktnedgången redan efter 1-2 veckor, jag ville ju gå all in nu när jag skulle ”straffa mig själv” och sona mina synder. Sedan inser man att det är ju möjligt att leva på som vanligt, inte tänka på sitt dietande så mycket och allt eftersom går det framåt.

  Det här blev kanske lite luddigt, men vad jag tror jag försöker säga är att förhoppningsvis känner han sig allmänt nöjd och glad med vad han äter att han inte tänker på att det ska gå framåt. Det händer ändå på sikt. Jag började unna mig lite lyxigare mat lite oftare än förut, så då blir det ännu roligare att äta så här. En annan grej man kan göra är ju att börja tänka ”om 10 veckor tar vi och åker och hittar på under förutsättning att vi håller på och lever som vi ska”, då spenderar man tid att tänka på det istället för sitt ätande och tiden flyger fram.

  #60443
  Avatarett steg i taget
  Deltagare

  alfons – ska gå in och kolla där. Tack för rådet.

  pseu – jag håller helt med dig men jag tror att det största problemet för honom är inte att han inte har gått ner eller att han inte får äta kh men istället kombinationen av detta och att han har blivit så hård i magen… Han verkar inte palla med det alls
  Jag har sagt att det går över och jag har gett honom tabletter men han tar upp det varje dag och är jätte obekväm 🙁 Han klagar inte alls på maten för som han säger; för första gången är han mätt istället för hungrig hela tiden.

  Vi kämpar vidare

  #60434
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  att inte bajsa kan hämma viktnedgången=)

  #60437
  AvatarGohper
  Deltagare
  Quote:
  Jag har tagit ett glas när jag ville ha något med smak men inte orkade ”trycka i mig” mer mat och det verkar fylla upp massor så jag är inte hungrig efteråt.

  Du ska inte bli proppmätt, ät tills ni är ohungriga istället.
  Plötsligt kommer ni troligen bli förvånade över hur små portionerna är.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.