Hemlagad Kött och Hönsbuljong

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #196
  Avatarcathrine
  Deltagare

  Enkel köttbuljong

  Ben (gärna något märgben)
  Kött (t.ex. fläsklägg)
  Lök (gul, röd, purjo – vad du har hemma!)
  Rotselleri eller stjälkselleri
  Morötter

  Vinäger eller en slatt vin (syrligheten behövs)
  Timjan
  Dragon
  Lagerblad
  Vitpepparkorn

  Lägg allt i en gryta med vatten och låt sjuda. Tag bort skummet. När köttet är klart tar man bort köttet och lägger tillbaka benen och svålen. Nu får köttet sjuda mycket länge! Ju längre man sjuder desto saftigare blir buljongen. Jag kokar gärna buljongen i kanske 12 timmar.Man kan koka längre också. Om man behöver gå hemifrån stänger man av plattan och lägger på grytan en tjock handduk eller lock. Vakta dock buljongen så att inte allt vatten kokar bort.

  När man bestämmer sig för att buljongen är klar mosar man märgen och silar hela buljongen. Om man vill kan man reducera buljongen som är kvar, men det behövs inte. Häll upp på rena glasburkar, låt svalna och frys sedan.

  Jag brukar inte ta bort fettet ur buljongen, men vill man inte ha det kvar kan man ställa in den silade buljongen i kylen. När den stelnat är det enkelt att sleva bort det översta fettlagret. Därefter häller man upp buljongen på burkar.

  Enkel Hönsbuljong

  Hela höns (anpassa efter grytans storlek)
  Sparade höns/kycklingben
  Lök (gul, röd, purjo – vad du har hemma!)
  Rotselleri eller stjälkselleri
  Morötter

  Vinäger (syrligheten behövs)
  Timjan
  Dragon
  Lagerblad
  Vitpepparkorn
  Persilja

  Lägg allt i en gryta med vatten och låt sjuda. Ta bort skummet.. När köttet är klart tar man bort det och lägger tillbaka benen och skinnet igen. Jag sjuder gärna buljongen i 6-8 timmar. Om man behöver gå hemifrån stänger man av plattan och lägger på en handduk eller ett lock på grytan. Vakta dock buljongen så att inte allt vatten kokar bort.

  När man bestämmer sig för att buljongen nästan är klar lägger man i persiljan och låter sjuda i 10 minuter till för att sedan sila
  hela buljongen. Häll upp på rena glasburkar, låt svalna och frys sedan.

  Jag brukar inte ta bort fettet ur buljongen, men vill man inte ha det kvar kan man ställa in den silade buljongen i kylen. När den stelnat är det enkelt att sleva bort det översta fettlagret. Därefter häller man upp buljonen i burkar.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.