Hjälp till någon som är helt lost och ny..

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Hjälp till någon som är helt lost och ny..

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4490
  Avatarlillanblevstor
  Deltagare

  Hej!

  Har precis gjort en användare här, håller på att fundera på att börja med lchf efter ett liv av jojobantning. Är så j*vla less på dieter vill ha ett fungerande liv!!

  Det jag så skulle önska och be om hjälp av er mer rutinerade. Vad önskar ni att någon hade sagt till er innan ni började? Alltifrån vad man ska handla hem och vad man aldrig får vara utan, och andra tips och trix man får med rutinen.

  Alla ”komma igång” råd skulle vara så otroligt uppskattade!!

  Tusen tack till alla som tar sig tid!

  /Lillansomblevstor

  #67679
  AvatarCathrin
  Deltagare

  Hej, jag har också jojo bantat hela mitt liv, provat massor med dieter, viktväktarna….
  men visst funkar en del ett tag, men pulver och bara sallad, light produkter , sockerfritt osv,
  hur kul är det? Smaklöst, man blir hungrig uttråkad , näe funkar inte!
  jag tycker du skall prova LCHF , jag har hållit på sedan i September och faktiskt gått ner en hel del 🙂
  så visst funkar det,
  Läs på så mycket du kan om LCHF, detta Forumet är väldigt bra, man får mycket bra tips här sedan kan du kolla på http://www.kostdoktorn.se/ där finns mycket bra information, om viktnedgång, vilken mat som är bra att handla hem och vad du ska undvika att äta.
  Men Googla på LCHF så hittar du mycket läsvärt, det finns många som bloggar om LCHF också
  Man blir mätt o go, sockerbehovet försvinner, Fantastiskt!! ;D
  Lycka till
  Cathrin

  #67673
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  jag hamnade så himla rätt och gick ner mina 25 kilo på 8 månader, frälst, lycklig! Nu har jag precis slutat röka och gått upp några igen men from imorgon är det slut med det! Mina tips är: försök inte hitta ”ersättningar” utan ät så ren mat du kan med ngn grönsak som tillbehör… Stort lycka till=)

  #67675
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Håller med trollet, försök inte hitta ersättningar, annat än i undantagsfall. Kostdoktorn och Anna Hallens sida är bra också.

  Lycka till!

  #67680
  AvatarJenny_N79
  Deltagare

  Stirra dig inte blind på vågen! Det är nog mitt bästa tips! Den första tiden är kroppen väldigt osäker och kan reagera på olika sätt. Jag har hållit på i 6 veckor och gick först upp lite men verkar nu äntligen vara påväg neråt igen (har tidigare gått ner 27kg med VV och har ca 10kg kvar till normalvikt). Tror min kropp är osäker. Men jag mår hur bra som helst och äter god mat.
  Ha tålamod, det kan ta flera månader innan kroppen känner sig trygg nog!
  Men för vissa fungerar det ju klockrent, -3kg första veckan osv. Alla kroppar reagerar olika! Men jag rekommenderar dig att använda måttbandet.
  Som de andra skrivit, läs på ordentligt, läs Matrevolutionen, den frälste mig. Därför kommer jag aldrig gå tillbaka till att äta som vanligt igen.
  Lycka till!

  #67682
  Avatarskanetjej
  Deltagare

  Håller med Jenny

  Jag har jojobantat i många år, jag gick upp ett par kg men har inte gått ner dem igen
  MEN min midja har minskat med 3cm på en månad o jag mår så mycket bättre så ställ undan vågen ett tag o mät dig.

  Ät dig mätt men var lite försiktig med nötter o mejeriprodukter.
  Jag äter nästan alltid äggfrukost och håller mig mätt länge!

  Lycka till

  #67671
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Mitt tips är att läsa på lite om lchf INNAN du börjar med kosten. Det är inte så krångligt eller svårt, men det finns ändå basicsaker som man behöver kunna. Jag tror rent krasst att man har bättre framgång om man är påläst än om man spontanbörjar och sen går på tusen nitar under vägen för att man egentligen inte alls vet vad kolhydrater är, till exempel. Man slipper de där tråkiga ”Men OJ, jag visste inte att det fanns kolhydrater i ris/bönor/gröt/you name it”. 🙂

  Köp hem ett par trevliga kokböcker, tex. Anna Halléns båda som både förklarar teorin på ett enkelt sätt och också har veckomenyer som kan vara tryggt att använda innan man får kläm på det hela.

  Lär dig att googla efter kolhydrathalter på tex. grönsaker så du slipper gå och fundera över om du äter för mkt av viss mat, eller registerera dig på ett kostverktyg på tex. lchf.se. Också toppen att ha de första månaderna.

  Börja kolla in förpackningar hemma och i butik och lär dig så smått att hitta produkter med bra kh-halt. Det handlar väl mest om att reflektera lite innan man slänger något i kundkorgen, att man lär in vanan att läsa på förpackningen och jämföra olika produkter med varandra i stället för att slentrianmässigt köpa tex. den yoghurt som man alltid har köpt. Töm om möjligt ut skåpen och kylen på allt kolhydratstinnt och fyll på med lchf-mat innan du sätter igång, det underlättar.

  #67681
  Avatarskanetjej
  Deltagare

  Kan oxå varmt rekomondera Anna H böcker, de är lätta att förstå o bra recept!
  Jag tycker jag kan en hel del om LCHF nu o har oxå lärt mig att det är super individuellt hur det funkar.
  En mall passar inte alla….

  Lycka till o prova dig fram.

  #67672
  AvatarAily
  Deltagare

  När jag började med LCHF koncentrerade jag mig först på att all mat jag köpte skulle innehålla max 5% kolhydrater.

  Jag åt riktig mat så fort jag blev sugen, i stället för att hitta substitut till godis som jag tidigare ätit i tid och otid. Så småningom åt jag mindre ofta, och nu äter jag en till två gånger om dagen. Någon gång i kvartalet äter jag lite nötter när det är helg, för att det är gott.

  Det viktigaste är att bli av med sötsug och småätande tycker jag. Ät bara riktig mat.

  Lycka Till!

  #67686
  Avatarlillanblevstor
  Deltagare

  Tusen tack alla!! :-*

  Blir att läsa på en massa, köpa lite böcker och handla hem bra mat.

  Ju mer jag läser desto mer känns det som att det är något som skulle passa mig. Det jag är ute efter är att hitta ett bra sätt att äta, rutin och viktstabilitet. Är i dagsläget inte direkt överviktig med mina 73 kg och 180 cm. Skulle det försvinna ett kilo eller två skulle jag inte klaga såklart men det är en fungerande rutin och vardag som känns viktig. Inget mera ”jojjande”.

  Tänker ofta på hur otroligt mycket min kropp får slita i onödan, herregud pendlat mellan 57-83 kg sen jag var fjortis. Om jag tänker på hur less JAG är måste min kropp verkligen hata mig vid det här laget, vill börja vara snäll med den, det är ju trots allt den enda kropp jag kommer att ha:)

  #67678
  AvatarJori
  Deltagare
  Quote:
  Tänker ofta på hur otroligt mycket min kropp får slita i onödan, herregud pendlat mellan 57-83 kg sen jag var fjortis. Om jag tänker på hur less JAG är måste min kropp verkligen hata mig vid det här laget, vill börja vara snäll med den, det är ju trots allt den enda kropp jag kommer att ha:)

  Mycket bra tänkt! Välkommen och lycka till! 🙂

  #67677
  Avatarwar
  Deltagare

  Helt lost är du inte, du har ju hittat till oss !

  ;D

  #67685
  Avatarlillanblevstor
  Deltagare

  haha nej 🙂 kanske inte helt lost då.

  Har just suttit och skrivit ned ett tjugotal recept, gjort matseden för nästa vecka samt inköpslista. Har seriöst inte skrivit så här mycket för hand sedan jag gick i skola, herregud sitter alldeles rödblommig här framför datorn 😉
  Men det känns spännande och roligt! Verkar vara en skön stämning här på forumet, mycket peppning och stöd. Känns som man kanske kommer sitta nån stackars timme inloggad här framöver.. 😛

  #67674
  AvatarVeronicaS
  Deltagare

  Jag läste en hel del, det finns ju massor att läsa på nätet, som Lillnettan skriver, läs på innan du startar! Jag hittade en folder på nätet som heter LCHF på tre minuter, den startade jag med som bas samt en lista med saker att ha hemma.

  #67676
  Avatarwar
  Deltagare

  Precis, jag hade nog grunden klar för mig innan jag började, sen var det rätt enkelt, är jag osäker på om nåt innehåller kolhydrater så googlar jag detta + ordet kolhydrat.

  Skitenkelt !

  Försöker hålla mig till max 20kh per dag men oftast ligger jag under 10kh.
  Dock har jag tagit mig nån återfallsdag som alltid återföljs av strikt LCHF

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.