Höga kolesterolvärden och gul fläck på ögonlocken

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost Allmänt om LCHF Höga kolesterolvärden och gul fläck på ögonlocken

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #519
  Avatarioannes
  Deltagare

  Hej,

  Jag läste Evys fråga med stort intresse, då jag haft samma problem: inkallad till läkaren, råd om medicinering p g a höga blodfetter. Totalkolesterol om 9,3 och LDL (”det dåliga” kolesterolet) på 6,5. Samtidigt högt HDL (”det goda” kolesterolet), nämligen 1,9. Vid 36 år är jag vältränad, frisk och slank som en 20-åring. (Det lilla extrafettet kring naveln försvann när jag testade LCHF-kost för tre månader sedan.) Jag vill inte medicineras hela livet ut och är dessutom misstrogen mot statiner och underliggande syn. Samtidigt undrar jag.

  En liten bakgrundsteckning: Kring 1998 hade jag väldiga matsmältningsproblem, av vilka de flesta försvann efter att jag börjat följa Montignac (en fransk GI-metod). Efter intryck från Weston-Price la jag för 4 år sedan till mycket smör och ägg till min GI-kost. 2-3 ägg om dagen. Dock följde jag i övrigt ett slags GI med ganska många avsteg. Dessutom hade jag gradvis börjat dricka mer än tillrådligt, vilket jag nu slutat med. I somras började jag med LCHF fast med en hel del vitkål, tomater och andra grönsaker till. Jag gick ned de 2,5 kg jag ville och har nu synliga magrutor som jag brukade.

  Och nu till proverna och läkarens samtal med krav på medicinering med statiner. Blodprov togs alltså ursprungligen för att kolla levervärdena. De hade i mars visat sig vara aningen höga, men minskat vinintag tycks som sagt ha löst det problemet, eftersom mina levervärden nu är normala. Däremot upptäcktes nu förhöjda kolesterolvärden. Totalkolesterolet är som redan nämnts högt (allt över 5 är högt) och dessutom är ”det dåliga” kolesterolet riktigt högt (allt över 3 är högt). Sådant väcker frågor. För 9 år sedan, sist det kollades, var mina blodfetter föredömliga.

  Utanpå detta bör en annan omständighet nämnas. Sedan 1,5 eller som allra mest 2 år tillbaka har jag xantelasma på båda ögonlocken. Se här för en definition: http://sv.wikipedia.org/wiki/Xantelasma . Och se den engelska artikeln för en bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthelasma . Denna sorts fläckvisa, gula fettavlagringar på ögonlocken förknippas med antingen ärftlighet eller höga kolesterolvärden. (I min familj finns ingen annan med xantelasma.) Min läkare har förstås inte missat mina xantelasma, och jag måste säga att de i vart fall pekar på att något slags problem föreligger.

  Har någon hört talas om xantelasma tidigare? Eller vet något jag borde känna till? Har någon inblick i sambandet mellan fenomenet och lchf?

  Tack på förhand,

  P.-S. De senaste två åren har jag periodvis varit väldigt stressad och tränat mindre än tidigare. Men kan det verkligen förklara höga kolesterolvärden?

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.