Höga kolestrolvärden

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #415
  Avatarevysve
  Deltagare

  Hej!
  Jag har en undran. Har tagit blodprov på kolestrolvärde (8,8) och blev akut kallad till läkaren. Jag har alldelesför höga värden. Han skrev ut tabletter som han tyckte jag skulle ta. Nu till frågan vad gör man? Jag har ätit efter LCHF sedan 16 juni viktminskning 10 kg. Mår alldeles förträffligt. Skall jag dra ner på fettet, och fortsätta undvika kolhydraterna. Är det någon som vet. Jag vill ju inte bli smal för att dö sedan. Har tänkt mej 5 kg till.
  Hoppas någon kan svara.
  Evy

  #9032
  AvatarRoy
  Deltagare

  jadu, vad ska man egentligen tro? vissa säger att högt kolesterol är farligt, andra säger att det inte är de.

  http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm är en rätt intressant sida.

  #9031
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Är det LCHF som gjort att du fått högt kolesterolvärde? Hur var ditt värde innan?
  Om du vill gå ner i vikt o LCHF hjälper dig att göra det så kanske du får ta det onda med det goda; viktnedgång MEN höga kolesterolvärden. När du nått ditt mål kan du ju dra ner på fettet.
  Under tiden ser jag inget fel i att ta hjälp av blodfettssänkande medel, men det är min försiktiga övertygelse.

  #9033

  Det där är en ganska vanlig fråga. Så här svarade jag nyligen när jag fick den från en orolig elev:

  Samvetsfråga:
  Ska du äta så att du mår bra och blir frisk, eller ska du äta så att du uppfyller läkemedelsbolagens gränsvärden? Fundera på det.

  Jag är ingen läkare och jag ger inga medicinska råd. Jag ser ingenting konstigt med dina värden. Triglyceriderna kommer att gå ner under 1 inom ett år och HDL kommer att gå upp på två eller mer. Då har du utplånat risken för hjärt- och kärlhändelser, enligt min uppfattning. Totalkolesterolet är ett ointressant mått. Det visar som mest att reparation pågår. Sjukkvården kan ingenting om detta.

  Jag skulle bara käka på och fortsätta att må bra. Jag skulle inte drömma om att medicinera mig till ohälsa Vad du gör är upp till dig. Ansvaret tar du själv.

  /SSS

  #9030
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Bara för att man äter LCHF behöver man väl inte köpa alla udda idéer som florerar i dess kölvatten.

  Om man är orolig för sina höga blodfetter är det väl inget konstigt med att man skaffar medicinsk hjälp för det. Jag tycker det är att skuldbelägga folk när man påstår att dom göder ”läkemedelsetablissemanget” när de följer sin läkares råd. Det blir ju bara så att när blodfetterna går upp p.g.a att man äter LCHF o man inte vågar ta statiner för att diverse medicinskt okunniga personer skrämt en för det, DÅ SLUTAR MAN ÄTA LCHF Är det den utvecklingen du vill ha?

  Den största enskilda anledningen till hjärtinfarkt är rökning, kan inte LCHF-rörelsen göra en insats på den fronten istället o låta hjärtforskningen jobba ifred?

  #9034
  Avatarioannes
  Deltagare

  Hej,

  Jag läste Evys fråga med stort intresse, då jag haft samma problem: inkallad till läkaren, råd om medicinering p g a höga blodfetter. Totalkolesterol om 9,3 och LDL (”det dåliga” kolesterolet) på 6,5. Samtidigt högt HDL (”det goda” kolesterolet), nämligen 1,9. Vid 36 år är jag vältränad, frisk och slank som en 20-åring. (Det lilla extrafettet kring naveln försvann när jag testade LCHF-kost för tre månader sedan.) Jag vill inte medicineras hela livet ut och är dessutom misstrogen mot statiner och underliggande syn. Samtidigt undrar jag.

  En liten bakgrundsteckning: Kring 1998 hade jag väldiga matsmältningsproblem, av vilka de flesta försvann efter att jag börjat följa Montignac (en fransk GI-metod). Efter intryck från Weston-Price la jag för 4 år sedan till mycket smör och ägg till min GI-kost. 2-3 ägg om dagen. Dock följde jag i övrigt ett slags GI med ganska många avsteg. Dessutom hade jag gradvis börjat dricka mer än tillrådligt, vilket jag nu slutat med. I somras började jag med LCHF fast med en hel del vitkål, tomater och andra grönsaker till. Jag gick ned de 2,5 kg jag ville och har nu synliga magrutor som jag brukade.

  Och nu till proverna och läkarens samtal med krav på medicinering med statiner. Blodprov togs alltså ursprungligen för att kolla levervärdena. De hade i mars visat sig vara aningen höga, men minskat vinintag tycks som sagt ha löst det problemet, eftersom mina levervärden nu är normala. Däremot upptäcktes nu förhöjda kolesterolvärden. Totalkolesterolet är som redan nämnts högt (allt över 5 är högt) och dessutom är det dåliga kolesterolet riktigt högt (allt över 3 är högt). Sådant väcker frågor. För 9 år sedan, sist det kollades, var mina blodfetter föredömliga.

  Utanpå detta bör en annan omständighet nämnas. Sedan 1,5 eller som allra mest 2 år tillbaka har jag xantelasma på båda ögonlocken. Se här för en definition: http://sv.wikipedia.org/wiki/Xantelasma . Och se den engelska artikeln för en bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthelasma . Denna sorts fläckvisa, gula fettavlagringar på ögonlocken förknippas med antingen ärftlighet eller höga kolesterolvärden. (I min familj finns ingen annan med xantelasma.) Min läkare har förstås inte missat mina xantelasma, och jag måste säga att de i vart fall pekar på att något slags problem föreligger.

  Har någon hört talas om xantelasma tidigare? Eller vet något jag borde känna till? Har någon inblick i sambandet mellan fenomenet och lchf?

  Tack på förhand,

  P.-S. De senaste två åren har jag periodvis varit väldigt stressad och tränat mindre än tidigare. Men kan det verkligen förklara höga kolesterolvärden?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.