Höns och hemägg

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2040
  AvatarLisse
  Deltagare

  Tänkte bara kolla av om det är många av er som äter ”hemägg” eller kanske rentav har egna höns? 🙂

  Vi har ett 50-tal höns här på gården (och även ett gäng vaktlar), så vi får ägg till oss själva och säljer till våra nära och kära. Varenda människa som köper ägg av oss kommenterar smaken på äggen, att dom är så mycket godare än köpägg. Och jag kan bara hålla med.. I höstas när våra höns hade uppehåll fick vi köpa ägg på affärn och jösses vad besviken jag blev :- En av våra grannar blev nästan sur när hönsen inte värpte, för att han blev tvungen att äta köpägg, hihi!

  Så jag vill slå ett slag för hemägg! Har ni chansen, så köp ägg från nån bekant som har höns 😀
  Har man höns som går fritt ute är chansen även mycket stor att äggen blir nyttigare, då hönsen letar mycket egen föda.

  Så, är det några här som har privilegiet att käka hemägg, och har ni i så fall märkt skillnaden?

  #31642
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Jag skulle gärna vilja köpa hemägg, men hur får man tag i dom? Jag har inga bekanta som har höns så jag måste gå efter någon slags annons. Men vad söker man på? ”Ägg säljes” gav bara avelsägg som resultat ;D

  #31649
  AvatarLisse
  Deltagare

  Ja det är ju inte alla som bor granne med en hönsgård, så det kan vara svårt. Men ibland kan man hitta ägg på blocket faktiskt! 😮 Nr jag letat efter just avelsägg så har jag ofta stött på annonser från folk som säljer matägg också 🙂
  Så det kan vara värt att hålla utkik ibland. Eller fråga alla du känner om dom känner nån som känner nån… 😉

  Hoppas du får tag på! (Du råkar inte bo i Dalarna väl?)

  #31641
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Nej, tyvärr bor jag inte i Dalarna 🙁 Men tack för tipset med blocket, det hade jag nog aldrig kommit på själv!

  #31644
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Jag har oxå lite svårt att hitta hemägg (utom i stugan i Hälsingland;), men jag köper iaf ekologiska och dom är sååå mycket godare än vanliga, kan bara tänka mej ”egna” =))

  #31648
  AvatarLisse
  Deltagare

  Ja, otroligt mycket godare ;D
  En del tycker det låter dyrt ( vi tar tre kr styck) men när dom har smakat så vill dom aldrig mer ha nåt annat, så det verkar som det är värt det! 🙂

  #31643
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Jo, jämför man med storpack ”burägg” så är det dyrt, som allt annat naturligt… kött fågel fisk… men värt när man provat=))

  #31645
  Avatargunilla m
  Deltagare

  Läste i Annika D:s bok om att man ska ge hönsen linfrön eller portlak för att höja halten av omega 3, kedjorna blir längre när det har passerat genom ett djur och då kan vi lättare ta upp det.
  Vi har dvärghöns i dagsläget och jag planerar att odla portlak och ge dem i sommar. Vi ska även införskaffa stora höns till sommaren så att vi kan få normalstora ägg för här går det åt ägg vill jag lova. Det har alltid gått åt mycket ägg i vår familj och nu när jag gått över till LCHF känns det ännu vikigare att ha hemmaproducerade ägg.

  Vi hade vaktlar men avvecklade dem för snart ett år sedan, dock får jag erkänna att jag kan sakna vaktelägg till frukost… de är ju så söta!!

  #31647
  AvatarLisse
  Deltagare

  Ja våra ägg får linfrön varje dag! 🙂 Jag läste också om det i Annika D:s bok. Brukar köpa stora påsar med linfrön och ge dom nån näve om dan. Vi har både stora och dvärghöns, ca 50 i dagsläget. Men innan året är slut kommer vi nog att ha nästan dubbelt ;D Vi har så många runt om oss som vill köpa ägg, så vi har bestämt oss för att bygga ut hönshuset.

  Och jaa, vaktelägg är verkligen så söta! Och riktigt goda 🙂 Ikväll tänkte jag göra nåt lyxigt med vaktelägg til förrätt, när det är alla hjärtans dag och allt 😉

  Hoppas att ni alla som vill får tag på hemägg så att ni får prova!

  #31650
  AvatarLilla jag
  Deltagare

  Vi har ett fåtal höns kvar, den röda lille fan var här i höstas och norpade merparten av hönerna. Men om jag lyckas spara några ägg så ska de in i kläckningsmaskinen så det blir flera höner 😛 ”Egna” ägg är såå mycket godare, helt klart!

  #31646
  AvatarLisse
  Deltagare

  Ja, både smak och konsistens skiljer mycket tycker jag 😀

  Och på tal om vaktelägg förut…måste ju länka till den här sidan, grymt intressant!
  http://www.stranddjuravel.dinstudio.se/empty_27.html

  #31651
  AvatarStephanie
  Deltagare

  Köper av en gubbe som åker runt och säljer. 🙂 Och de är mycket godare sen är det mycket lättare att skala också tycker jag.

  Kul att ha egna höns 🙂

  Mvh S

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.