hur gör man kycklingfileér saftiga?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4958
  Gerre
  Deltagare

  jag är inte speciellt duktig på att laga mat och jag har aldrig lyckats få mina kycklingfileér som jag gör i ugnen med lite kryddor saftiga. de blir alltid lika torra och jag måste alltid ha mängder med sås för att det inte ska bli jobbigt att äta dom.

  går det att få dom saftiga eller är enda alternativet att skära dom i bitar och använda i grytor?

  #76401
  mctrollet
  Deltagare

  lägre temeratur på ugnen och längre tid!!

  #76402
  ulfons
  Deltagare

  Jag brukar steka dom i stekpanna till dom fått lite färg, sen har jag på 3-4 dl vatten och en kycklingbuljongtärning. Bara stå och puttra till dom är genomkokta, blir suveränt saftiga och goda på ett enkelt sätt. Vill du sen tar du lite av buljongen och blandar i lite grädde eller cremefraiche så har du såsen klar.

  #76398
  Daniel123
  Deltagare

  Jag gör som så att jag penslar de tinade filéerna med en 25/75-blandning utav soja & neutral olja(mest olja). Krydda med vad du tycker är gott. Själv tycker jag en kryddning bestående utav salt, citronsaft+zest, timjan och peppar är väldigt gott. Lägg därefter filéerna på en ugnsplåt och kör in i ugnen på 150-175 grader.

  Dessa har jag där inne tills de uppnått en kärntemperatur på 67grader, varvid jag snabbt tar ut filéerna och slår in dem i aluminiumfolie där fågeln får vila 10-15 minuter. Har jag inte tillgång till termometer så kör jag på känsla, samt tar ut en filé och provdelar för att se hur den ser ut inuti. Den tjockaste filén ska på sitt tjockaste ställe ha en väldigt liten, men precis synlig kärna i mitten där köttet inte riktigt hunnit bli vitt och genomstekt ännu. Då är det dags att plocka ut rackarna och slå in i folien. Kärntemperaturen stiger 3-5grader när de ligger inslagna i folien, och på så vis får man perfekta filéer om man är uppmärksam på när det är dags att plocka ut dem.

  Annars funkar det ju att låta filéerna tillagas i sås i antingen ugnsform eller stekpanna, även fast jag själv inte tycker att det blir gott. Föredrar då att göra filén och såsen var och en för sig för att sedan sammanföra dessa 2 om det ska till att bli kycklinggryta. Kycklingfilé släpper inte någon vidare smakrik vätska till en sås i alla fall, samt tenderar att släppa en del äggviteämnen som gör såsen ful och oaptitlig, så en gryta har typ noll och ingenting att vinna på att låta kycklingen koka med, även om det är lite smidigare 😛

  #76399
  Madde01
  Deltagare

  Gör en ficka i kycklingfiléen, stoppa i fetaost, soltorkade tomater samt basilka.
  Linda ant bacon eller parmaskinka runt. Stek lite lätt. I med en stektermometer samt in
  med kycklingen i ugn tills innertempen är ca 72 gr.

  #76400
  Gerre
  Deltagare

  tack så mycket för alla bra tips! 🙂

  #76403
  Mynlen
  Deltagare

  Daniels ungstrick kommer jag att testa kommande vecka.

  jag brukar steka dom i en gjutgärnsgryta: rejäl klick smör, den ska vara het när man lägger i filerna, vänd när dom är litet brynta, salta, peppra och sen lägger jag på locket och sänker värmen. vänder dom då och då. Enkelt och jag tycker dom blir tillräckligt saftiga pga att locket håller fukten inne.

  #76404
  Pygmepuff
  Deltagare

  ett tips är att göra kycklinglårfilé ist. Dels får du mer fett, dels går det inte att misslyckas med dem hur man än gör! 🙂

  #76397
  toru
  Deltagare

  Precis, använd kycklinglårfilé inte bröstfilé. Enormt mycket godare och nästan omöjliga att få torra…

  #76405
  katlan
  Deltagare

  Jag låter dem ligga framme så de inte är för kalla, sen torkar jag av dem, kryddar och bryner dem runt om på hög värme i smör och olja. Sen lägger jag dem i långpanna 150 grader 15-20 minuter, tar ut dem och skär ett snitt i den största för att se att den blivit genomstekt, om inte så in i ugnen 3-5 minuter extra. Sen styckfryser jag dem och tar med till jobbet, skivar till pålägg eller tärnar och gör kycklingröra osv. Har stekt som mest 4 kg åt gången men då har vi en 70 cm bred ugn och då ryms det mera. Håller dock med om att det är svårt att få dem så där saftiga som t.ex kycklingklubbor. 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.