Hur löser man jobblunchen?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3921
  AvatarLarz
  Deltagare

  Jag har en fråga. Jag har förstått det som så att LCHF funkar på det sättet att man ska äta tills man är mätt och sen äta när man blir hungrig igen. Just nu har jag ingen sysselsättning om dagarna, så just nu skulle det ju funka fint att äta på det sättet.

  Men hur blir det om jag t.ex. får ett jobb framöver och jag kanske måste äta lunch på en fast tid som arbetsplatsen har bestämt och jag inte har någon möjlighet att styra över det själv, då blir det ju genast lite svårare att efterleva den principen? För problemet är ju om man blir så pass mätt av frukosten och står sig väldigt många timmar efteråt, så finns det ju ingen garanti för att jag hinner bli hungrig igen när det är lunch på jobbet. För som jag har förstått det så kan man stå sig väldigt länge på en LCHF kost, och att det kan dröja ett tag innan man blir hungrig igen.

  Då blir det ju fel om jag måste tvinga i mig lunchen bara för att inte riskera att bli hungrig senare under dagen. Och får jag inte i mig någon lunch, då kommer jag ju antagligen prestera sämre på jobbet. Och måste jag dessutom vänta tills jag kommer hem istället när det är middag, då kommer jag ju antagligen att hungra ihjäl under resten av dagen, om det går för många timmar emellan.

  För om jag plötsligt skulle ta mig friheter och avbryta arbetet och äta lunch när jag känner för det och faktiskt är hungrig, så gissar jag att det inte skulle uppskattas av chefen och då lär jag inte bli särskilt långvarig på den arbetsplatsen. Om man nu inte har tur och råkar få en väldigt förstående chef som kan ha överseende med det, men oddsen för det är nog inte så höga.

  Som jag har förstått det, så har endel löst det genom att justera ätandet på det sättet att man t.ex. äter lite mindre till frukost, inte så att man blir helt mätt, som man vanligtvis ska sträva efter med LCHF, utan bara en sån mängd som krävs för att man ska kunna bli hungrig igen och står sig lagom fram till lunch. Men då inställer sig ju genast frågan om en sån metod kan förstöra dieten och viktnedgången? Hur har ni andra löst detta dilemma?

  Fast det här gäller ju inte bara jobblunch, utan överhuvudtaget när det blir såna dagar som man är tvungen att anpassa sig efter fasta tider. Om man t.ex. är bortbjuden någonstans. För man kan ju faktiskt inte alltid kräva att alla andra ska anpassa sig efter ens egna matvanor.

  #60981
  Avatarevise
  Deltagare

  Äter du tillräckligt mycket till fruksot så tror jag nog att du skulle klara dig utan mat hela dagen. Ibland blir jag hungrig men bryr mig inte om att äta och jag klarar mig många timmar ändå. Ibland räcker en kopp kaffe med grädde så kännar man sig mätt igen. Jag har provat att gå hungrig många gånger och jag måste säga att sen jag började med LCHF så blir man inte speciellt ”tom” och orkeslös av att inte äta, man tappar inte skärpan heller….inte jag i alla fall…jag kan ju inte prata för alla 🙂
  Annars är ju altrernativet som du själv skriver, att äta en mindre frukost så är du nog hungrig då det är lunch.

  Jag tror nog att du kommer att hitta den bästa lösningen för dig när du väl börjar jobba! Jag äter alltid samma tid när jag jobbar, oavsett om jag är hungrig eller inte eftersom jag äter med mina kollegor och det påverkar inte mig så mycket. Vad jag inte riktigt kan styra över är vilken typ av mat jag ska äta och hur mycket fett jag får i mig så nu ska jag sluta gå till matsalen och istället börja ta med hemlagad mat.

  #60987
  AvatarLarz
  Deltagare

  Problemet jag kan se med att hoppa över lunchen, även om jag nu skulle stå mig och jag mot all för modan lyckas hålla mig mätt till middagen på kvällen. Är ju dels att lunchen är ju lite en social grej, när man sitter och umgås och pratar med kollegorna.

  Sen kan det ju se lite skumt ut om alla andra sitter där och äter sina luncher och jag endast sitter och smuttar på en kopp kaffé eller något för att jag inte är hungrig. Risken är ju att dom anar oråd och undrar varför jag aldrig äter någonting och felaktigt drar slutsatser som att det kanske är något fel på mig.
  🙂

  Nu säger väl endel av er, men så berätta för dom om din diet och förklara vad LCHF är, så behöver dom ju inte dra såna slutsatser. Men jag kan känna att det kanske kan vara lite svårt att vara öppen med en sådan här pass kontroversiell diet alla gånger, särskilt om man är ny på en arbetsplats och inte känner folket så väl i början, och när man hör om mångas erfarenheter att man får ett konstigt bemötande och att folk rent av kan känna sig provocerade av ens livsstil.

  Och min plan var att jag skulle hålla det här lite för mig själv i början om jag bestämmer mig för att haka på dieten och inte prata så mycket om det i min bekantskapskrets, för att undvika hetsiga debatter som man kanske inte alltid orkar med och tills jag märker att det faktiskt gör skillnad och att det funkar för mig. Undantaget är kanske jag att pratar om det med mina närmaste vänner.

  Då kan det ju också vara lite lättare för mig som nybörjare att argumentera för dieten om man skulle bli ifrågasatt, när dom själva ser att det faktiskt funkar på mig, så blir det ju svårare för dom att säga emot. Det kan ju låta dumt, men jag föredrar att inte komplicera saker mer än nödvändigt.
  🙂

  #60979
  AvatarGohper
  Deltagare

  Man äter en viss mängd mat och den räcker en viss tid. Med flytande mat-tider så är det inte så noga med vilken mängd man äter. Detta för att man äter inte för än den har tagit slut.
  Har man fasta mat-tider så får man justera mängden mat målet innan så att man blir hungrig när klockan är mat.

  Och jag tror faktiskt att med fasta mattider så blir det mer påtagligt att man äter mindre.
  Och att det är detta som gör att det kan vara lite svårare att anpassa portionerna, man vet, men man gör inte… .

  #60980
  Avatarevise
  Deltagare

  Ja, den sociala biten tappar man ju om man inte går med de andra och om alla går blir man kanske sedd som en enstöring om man inte hänger med. Och att inte äta när de andra äter förstår jag också för jag tror att, precis som LCHF kan vara kontroversiellt, så igrågasätts även folk som inte äter och det kan vara ännu värre.

  Min upplevelse när jag började med det här, och jag sa inget, är att de märker det ändå när man aldrig äter sina potatisar, eller pastan, eller tar brödet till fisksoppan. Och de kommer att ifrågasätta ditt val att äta men man får vara så påläst som möjligt och svara snällt på frågorna och inte göra så stor affär av det. De lugnar sig till slut då de ser att man inte blir dum i huvudet av att inte äta kolhydrater, man orkar fortsätta sin träning och t o m få bra resultat. Har man dessutom övervikt och dieten fungerar så blir de ganska snart tysta, och många börjar t o m dra ner på kolhydraterna 🙂

  Jag har blivit ifrågasatt så många gånger, och idiotförklarad eftersom jag inte ens är överviktig, men jag äter ju detta för att min väldigt bråkiga mage mår så mycket bättre och det verkar accepteras mer så du får väl hitta på en bra lögn 🙂

  Sedan vet jag att många inte använder LCHF när man berättar om detta utan säger lågkolydratkost och det verkar folk inte reagera så mycket på.

  #60984
  Avatarwar
  Deltagare

  Jag har ju med mig snacks iform av ölkorv eller ost när jag blir hungrig.

  Jobbkollegorna retas inte, dom beundrar min viktnedgång även om dom skrattar åt vad jag äter.

  Och bortbjuden, jag äter det jag kan, det är inte konstigare än så

  #60988
  Avatarskratt-maja
  Deltagare

  Tycker att man har sett en massa olika dieter i de olika lunchrum jag har lunchat i under åren! Fruktdieter och de som enbart äter keso o dricker te! Tycker att man ser ett tydligt mönster precis efter jul o när det närmar sig badsäsongen är det fler som ändrar sina lunchvanor..för att sedan i november när det är mörkt inte fokusera lika mycket på det man äter!

  Ser även att det blir vanligare att man verkligen äter det man själv vet att man klarar sig bäst på för att prestera mest på! Att inte äta potatis eller bröd till soppa skulle jag inte lyfta på ögonbrynen åt men kanske beror på inom vilken bransch man jobbar!

  Håller tummarna för att du får testa snart, syftar då till att jag hoppas att du hittar ngn trevlig sysselsättning!

  #60986
  AvatarLarz
  Deltagare

  Jag ska försöka ta till mig lite av det ni skrivit här, mycket bra saker att tänka på.

  Men om nu skulle bestämma mig för att köra på alternativet att justera maten och medvetet minska frukosten något innan jobbet, så ville jag ju också veta om fanns någon risk att det kunde påverka viktnedgången negativt, om man nu medvetet undviker att äta tills man är helt mätt på morgonen? Undantaget är ju helgerna och när man är hemma, då kan man ju äta lite som man vill. Men jag är lite rädd att det skulle sakta ner viktnedgången, om jag kör på detta alternativ.

  Jo, jag har också tänkt den tanken såklart, att arbetskollegorna förr eller senare kanske fattar ändå att det är något skumt, när dom ser vad jag äter för något. Och skulle dom mot all förmodan ifrågasätta mig ändå, så får jag väl antingen var ärlig eller tillfälligt komma med någon vit liten lögn tillsvidare. Men det får jag ta då, när jag ställs inför det faktumet.
  🙂

  #60978
  AvatarFranke
  Deltagare

  När man äter spelar inte så stor roll egentligen, jag tycker att anpassa frukosttid/mängd efter planerad lunch funkar utmärkt. Det är egentligen endast hur mycket man äter som påverkas av när man äter, och detta lär du märka om det sker. Det är inte som att hela kosten förstörs över att man äter lite mer vid ett tillfälle eller lite mindre vid ett annat oberoende av hunger.

  Räkna med att din mat är diskussionsämne för var och varannan lunch :).

  #60982
  Avatarsnutteplommon
  Deltagare

  Lycka till o välkommen hit ,du finner nog snart om du blir mätt och vad du ska ha för jobblunch med dig 😀

  #60985
  AvatarLarz
  Deltagare

  Tack alla för er hjälp. Mycket att ta till sig och fundera på här. Men det ska väl gå bra får vi hoppas. Får väl se om det dyker upp flera frågor efter som. Även om jag försöker att googla det mesta.

  Det är mycket att tänka på nu märker jag, hur man ska lägga upp det och anpassa maten, är ju en helt ny värld för mig det här, så det är mycket som snurrar omkring i huvudet nu.
  🙂

  #60983
  AvatarGlassbomben
  Deltagare

  Jag ser att du har många funderingar på ev, framtida problem. Är det aktuellt nu inom en snar framtid, med jobb?Eller är det nån månad fram i tiden ? Maten är ju egentligen inte så konstig. Bara pasta ris potatis och bröd som utesluts. Hur många sitter med sina salladslådor och äter. Det kan du också göra, med en koll på vad din sallad innehåller. En del sallader innehåller ju ost och skinka. Helt ok att äta och inget konstig. En härlig dressing på bra val av blandning som creme frech till, är ju också ok. Pannkakor på kokosmjölk och fiberhusk, ser ut som pannkakor och smakar ändå godare.Pytt i panna med mycket kött och svamp och hackade ägg. Kött i alla tänkbara sorter, kycklingklubba, fisk, skinka, kassler, tillsammans med blomkålsmos eller en gratäng enligt lchf är inget konstigt. Jag känner att du oroar dej för vad andra tänker om dej. Men jag tror att det inte kommer att vara några problem. Detta är en mycket bättre form av viktminskningsprosess, än många andra pulver och extrem-historier man har provat på. Jag förstår att du vill sköta det, så att det är så nära normal-kost som möjligt, och så lite frågor om din matlåda som möjligt. Men du kan ju säga som nån annan sa här förut, att du håller igen lite på intaget, sen behöver du ju inte säga att du kör på lchf , om det känns svårt att försvara och förklar. Jag känner också det ibland, och det är då fasen att man inte kan få äta vad man vill, utan en massa frågor om varför varför varför. Men om du gör ditt val och kör på lchf, så finns det så mycket ”normal” middagar, så det ska inte behövas frågor om vad du petar i dej. Du gör det för din skull, och här finns massor av information att hämta, och du kan ju även googla, som du själv säger. Och man lär sig nått nytt varje dag. Så stå på dej, och ät det du känner att du vill och som får dej må bra i hälsa och själ. Hämta hjälp från forumet eller annan kunskapskälla. Det finns hur mycket som helst. Stå på dej och jag håller tummarna för dej och önskar lycka till 🙂 Och det där om hur man anpassar frukost mot middagen, så du är hungrig då, det anpassar du väl idag också. Om du börjar med detta nu, så har du snart ställt in dej på hur mycket du kan äta och hur länge det varar. Det tog mej ca 3 dar, sen visste jag vad som håller mej fungerande. Och jag har fått mycket energi av kosten. Är du nyfiken på denna kost , så prova, det är inte så märkvärdigt. Bara mer titt på innehållsförteckningen så man inte hasplar i sig för stora kh-intag. En bra regel till en början är att kh-innehållet inte bör vara högre än ca 5 kh/100 gr. Lycka till, jag håller tummarna för dej

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.