Hur räknar jag ut hur mkt kolhydrater jag fått i mig?

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Hur räknar jag ut hur mkt kolhydrater jag fått i mig?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4371

  Jag har nu käkat lchf i en vecka… känner verkligen att jag trivs i att äta den maten. Och de känns superbra.. Men börjar nu bli lite orolig, käkar jag för mkt kolhydrater?

  Ärligt talat så suger jag på att räkna ut hur mkt kolhydrater jag får i mig varje dag. Förstår verkligen inte hur jag ska räkna, hade vart oerhört tacksam för lite hjälp där…?
  Finns de nått enkelt/bra sätt att räkna ut de på?

  Idag har jag tex ätit detta (och såhär ser ungefär en vanlig dag ut för mig):

  Frukost: Omelett(3ägg,2dlgrädde,2skivorbacon)
  Lunch: Fetaostköttbiff(fetaost,bacon,köttfärs,ägg,grädde,cremefraice) Creme Fraice, kokt ägg, bregott
  Midag: Köttfärsås(köttfärs, tomatpure,krossade tomater,sambal olek) 1avokado, creme fraice

  Är detta alldeles för mkt för att komma ner i vikt?

  Pleeeeeeaase help mee

  #66596
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  alltså grädde är väl 3/100g och en dl är ca 100g så frukost blir 6g kh om bacconen är ok…
  lunch får du kolla på fetaosten… och sen räkna cf och grädde…

  #66610

  Ja, så långt hajjar jag… men sen liksom att kunna räkna ut hela måltider och liksom räkna så att man ligger runt 20g kolhydrater eller mindre per dag? Hur fattar jag hela den proceduren? (lite långsam e jag, hehe)

  och så som jag lyckades räkna, om jag nu lyckades, så skulle mitt intag av kolhydrater denna dagen ligga på ca 27 gram?? är jag helt ute och cyklar?

  #66595
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Det kan nog stämma fint!

  #66609

  Hm… ja det är ganska mkt att lära sig de där… men jag har ju 20 kilo att kämpa mig ner så…. hej å hå!

  #66594
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  hihi, tid att lära då;)

  #66602
  Avatarcm100
  Deltagare
  Quote:
  Frukost: Omelett(3ägg,2dlgrädde,2skivorbacon)

  Jag själv är väldigt väldigt ny med LCHF (endast fjuttiga 2 veckor) så jag vet jue inte vad som är rätt eller fel egentligen, plus så har jag väl lite fett-fobi fortfarande.

  Men 2 dl grädde låter mycket. Det är väl cirka 700kcal endast det. 3 ägg är kanske 375kcal, plus 2 skivor bacon (ingen aning vad det är i kcal). I din frukost är det redan 1000+ kcal.

  Nu får nån annan rätta mig om jag är helt fel ute. Och jag vet det finns råd om att strunta i kcal då man kör i LCHF, men om tanken är att gå ned i vikt, måste du fortfarande ha ett underskott av kcal (dvs att du tar in mindre än du förbränner). Det kan du inte fly från, utan det är grundregeln. Enligt mig är LCHF bara ett sätt att säga till kroppen att den ska förbruka fett, istället för att lagra det.

  Jag misstänker även att ditt ”tak” för din viktnedgång är kanske ca 1600 kcal om dagen? Om din frukost är 1000kcal, ”betyder” det att du har cirka 600kcal att äta för resten av dagen. Mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål igen kanske + ev dricka under dagen. Jag kanske har helt fel, men i min ögon låter det svårt att gå ned 20kg med dessa siffror.

  Jag skulle skippa gräddet helt, vilket betyder att du kan fortfarande äta dig mätt och gott på 1600kcal, och du kommer inte ha några problem att gå ned i vikt.

  Detta är iaf mina personliga tankar. Finns det några andra kommenterar på mitt inlägg? Har jag fel eller rätt med hur jag tänker?

  #66608

  Jag har ingen aning… om jag nu inte får äta grädde helt plötsligt? eller ha i omeletten? de man äter ska ju va fett… då räcker de ju liksom inte med mjölk? Va ska jag då göra sås på?

  Ah…. de där med kcal kan jag inte ett skvatt om! om jag ska va helt ärlig……..

  #66593
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  visst är det lite mycket, men det gör inget i början för äter man tillräckligt med fett kommer fettmättnaden och då behöver du inte räkna nåt;). Du har nog inte kommit in i den då du självklart räknar in mat 6ggr på en dag=)

  #66607

  ah….men nu känner jag mig förvirrad, förvirrad, förvirrad……….

  Hur ska detta gå, om man får olika bud till höger och vänster. hej åhå

  😮 🙁

  #66601
  Avatarcm100
  Deltagare
  Quote:
  om jag nu inte får äta grädde helt plötsligt?

  För det första, är detta mina personliga åsikter. Jag är verkligen ingen dietist! 🙂

  Grädde är lugnt (jag tar själv grädde i mina dagliga kaffekoppar), men i min öron låter 2dl grädde mycket – det är ju trots allt ca 700kcal, cirka 7g kolhydrater redan där i din frukost. (om ditt tak är 1600kcal och 20g kolhydrater). I mina öron låter det lite onödigt. Jag tror du går betydligt mer ned i vikt om du skippar det i en frukost omelett.

  I mina öron är grädde i såser helt okej – hellre det än mjölk då mjölk innehåller med kolhydrater – men jag tror knappast att du tar 2 dl sås till din middag, eller hur? Vilket gör det mer eller mindre ”försumbart” i längden.

  Det var inte meningen att skrämma eller något sånt. Jag tänkte bara yttra mig med min egna personliga åsikter 🙂 Om andra kunde kommentera det jag tycker, skulle det vara tacksamt också!

  Jag tycker du ska testa dig själv, det är din unika kropp trots allt. Jag tror det viktigaste är att du vet för- och nackdelar med allting, även med grädde. Grädde är okej, men du ska veta att det är helt enkelt mycket energi i grädde, även om du kör med LCHF eller inte. Kroppen måste förbränna det hur som helst. LCHF gör det nog lättare för kroppen att förbränna det, men det måste trots allt förbrännas.

  Nu får nån annan skriva, så det det kommer lite med feedback i ämnet. Känns som jag har skrämt och förvirrad trashypsychedelia..

  #66606

  hahah jag kan börja att säga att jag är otroligt lättskrämd! 🙂
  så e de men den saken…

  men jag vill ju ha en förändring, så jag ska nog försöka minska på min grädde, trotts att den e såååå god.
  Innan jag börja med lchf drack jag ju 2 liter blå mjölk om dagen…ehum… är ett big fan av mjölkprodukter haha…

  Tack för åsikterna iallafall! 🙂

  #66592
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  jag inbillar mej dessutom att grädde som är tillagad är bättre än ”rå” grädde typ i kaffe… men har inga belägg;)

  #66605

  hm… jaa… vi märker 😀 fan va jag e trött på att vara en knubbis nu! 😀 tjohoooo

  #66600
  Avatarcm100
  Deltagare

  Om du tycker om att beräkna saker, kan du testa matkalkyl.se:

  http://matkalkyl.se/berakna-energibehov-kcal.php

  Dock ska du inte ta resultatet där döds-allvarligt, då alla människor är unika, men det kan ge en god fingervisning.

  Jag testade precis det; jag är man, väger 97kg, 179cm lång, 26 år.. kanske 1.2 på aktivitetsnivån (jag rör mig inte så mycket som jag hade hoppats på).

  Under rubriken ”3. Uppdelning av energikällor”, skriver jag 15% proteiner, 5% kolhydrater, 75% fett – normala start-värden för LCHFare, enligt Doktor Dahlqvist om jag minns rätt.

  Under rubriken ”4. Viktnedgång eller uppgång”, väljer jag givetvis ”Minska i vikt”.

  Efter jag har räknat ut det, står det ”Ditt totalt energiintag för att Minska i vikt är 1858 kcal per dag.”. Vilket betyder att, för att jag ska faktiskt gå ned i vikt, måste jag max inta ca 1800 kcal per dag. En annan rolig siffra är att det står ”23 gram kolhydrater per dag.”, vilket stödjer LCHF, som säger att om man ska vara strikt bör man är max 20g kolhydrater per dag.

  Nu om jag åt den där omeletten (2dl grädde, 3 ägg, bacon) blir det:

   [li]2dl Grädde: 700kcal, 6g kolhydrater[/li]
   [li]3 ägg: 375 kcal, 0.06g kolhydrater[/li]
   [li]Bacon: 150kcal, 0.06 kolhydrater (enligt den bacon jag har i kylskåpet)[/li]

  [/li]
  [/list]

  Total: 1225kcal, 6g kolhydrater.

  Redan här ser du att gräddet är ”boven”, den har mer än dubbla energin av äggen+baconet tillsammans. Plus så lägger den till 6g kolhydrater. Om du tog bort gräddet, skulle din frukost bara vara 0.12g kolhydrater (vilket är typ ingenting).

  Hur som helst, frukosten skulle vara 1225kcal av mina 1800kcal! Det betyder att jag skulle bara få äta 500-600 för resten av dagen om jag vill gå ned i vikt, vilket skulle vara helt omöjligt och orimligt för mig. Jag skulle vara hungrig och dödstrött hela tiden, vilket är inte tanken med LCHF 🙂

  Det är i dessa banor jag tänker i (då jag är nörd), men som sagt. Din kropp är unik och olika människor förbränner olika. Du får helt enkelt testa 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.