Industritillverkad gröt/välling

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3764
  systeryster
  Deltagare

  Jag har en liten kille på sex månader som jag inte kunnat helamma, utan han har även fått bröstmjölksersättning. Nu börjar det bli dags för välling enl BVC (gröt äter han redan) men nu slår det mig att det kanske inte är så nyttigt att ge honom industritllverkade kolhydrater????!!! Han sover ganska oroligt redan, tror inte det blir bättre av välling….
  Jag undrar nu vad ni gett/ger era små istället? Räcker hemlagad havregrynsgröt m smör o grädde järnmässigt? Kan jag ge äggmjölk? Turkyoggi?
  Känner att det är helfel att köpa ”kolhydratsörja” om jag kan ge något nyttigt istället, behöver bara lite hjälp att tänka rätt här, man är så van att följa BVC och LV rekommendationer 🙁

  #57792
  Franke
  Deltagare

  tycker du tänker helt rätt, normalt kan man ju amma barnen tills de kan äta samma mat som du mer eller mindre. Förstår inte varför man ska ge barn havregryn då det hindrar upptagning av näring, skapar orolig mage och skapar en rejäl insulinutsöndring. En del vällingar innehåller enorma mängder sockerliknande ämnen med GI 140… (vanligt socker har GI 100). Kanske koka ihop lite grönsakerpuréer eller liknande med vispgrädde eller något annat fett som bas? Utblandad med standardmjölk om du inte vill köra lchf på grabben :p. Grönsaker för vitaminer och mineraler och fett för energi och vitala fettsyror.

  #57791
  Franke
  Deltagare

  Kan tillägga att låt dig inte luras av ordet ”osockrad” ex: http://www.semperbarnmat.se/produkter/valling/fran-6-manader/drickfardig-mild-valling-havre. Tittar du på innehållsförteckningen innehåller den maltodextrin som är det sockerliknande ämnet jag nämnde i förra posten, med det högsta GI:t av all mat som existerar.

  #57794
  Mynlen
  Deltagare

  välling förekommer inte i holland och många andra delar i världen så vällingen kan du skippa. Kommer tyvärr inte riktigt ihåg vad man gav då. Det blev väl mest frukt till att börja med (puread) men detta är alltså 20 och 11 år sen 🙂 Men jag kommer även ihåg hemkokta grönsaker. t.ex. blomkål som var kokt och mosat med en smörklick. Sen frös jag det i iskubslådor och hade i en påse kuber till tining.
  havregrynsgröt är inget som rekommenderas här i holland före 1 års ålder förresten.

  Sen finns det ett sätt att lära barnen äta , sök på rapley. Säkert lärorikt.

  Hade jag haft bebisar nu hade den inte fått samma kh mat som förr, det duger mycket fint med vanlig mat och sånt. lite kh i form av bröd efter 1 års ålder skulle jag nog göra men innan des troligen inte.

  #57795
  systeryster
  Deltagare

  Intressant, tack! Jag har aldrig ens tänkt tanken förut att barnmatsprodukter skulle kunna vara dåliga, men ju mer man lär sig desto mer vill man veta! Tänk vad inkörd man är i gamla spår, klart inte barnen ”behöver” välling… Har bara inte tänkt på det förut.

  #57793
  Mynlen
  Deltagare

  så tänkte jag också i början med min första unge. Man är så ingrodd i ”spåret” man känner. Jag har nu tre fina barn, inte överviktiga även om min äldsta dotter måste passa sig litet i vad hon äter (när hon kommer tillbaka från praktiken i USA, det blir till jul blir hon väl tvungen att äta mer LCHF hahaha), men jag har varit ganska liberal i maten och vad jag gav dom. Med det menar jag, jag försökte tänka själv vad som var nyttigt. Mycket har jag lärt mig av en svensk kompis (jajamensan) för det var annorlunda än hur dom i holland sa att det ”skulle” vara. Men jag kom till insikt att det kvittar att följa råden slaviskt, bara man tänker litet sunt. Ju mer man lär sig, som vi nu om kh, ju mer man kan använda lärdomen.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.