Insulinindex ? är detta sant?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #499
  AvatarIngenjoren
  Deltagare

  Är diabetiker typ 2
  Har bra kontroll men vill gärna få ännu bättre och tappa 20% övervikt.

  Hittade följande hemsida

  http://www.mendosa.com/insulin_index.htm

  För att göra en lång historia kort så påstår man att Ost,kött,mjölk,joghurt(ej beroende på laktoset) etc ger en mycket kraftigare insulinfrisättning än man skulle kunna tro baserat på GI-index. Om man letar även på andra ställen verkar det (tyvärr) finnas sanningshalt och verkar bero på proteinsammansättningen som tydligen stimulerar insulinfrisättning väldigt ordentligt. Det gör att blodsockret inte stiger så mycket och sjunker snabbt men det är ingen hjälp för att hålla insulinnivåerna låga som man kan behöva för att förbränna fett och få ett friskt liv.
  OBS för att upptäcka detta hjälper det inte för mig att mäta blodsockernivån.

  Viss mängd kalorier pasta frisätter tydligen MINDRE insulin än samma mängd kalorier kött eller ost…

  Ställer mycket av det jag trodde helt på huvudet.

  Det betyder att det kan finnas en förklaring till att jag som gillar att äta kött och ostiga såser har bra men oförändrade långtidssockervärden och ser inte heller de förbättringar av vikt,blodfetter, etc som jag hoppats på efter över ett år på LCHF trots under normalintaget kalorier för min vikt.

  Om detta är sant skulle typ 1 diabetiker som inte har någon egen produktion av insulin att stimulera veta att en rejäl entrecote med fet ostås kräver en rejäl dos insulin. Är det så??

  Någon som kan mer om detta?

  Ingenjören

  #9730
  AvatarGLUT-4
  Deltagare

  Ja det stämmer att det finns icke sockerberoende insulinpåslag. Detta har diskuterats i detta forum tidigare. Bla kakao och mölkprotein har denna egenskap. Och det är något man bör fundera på om viktnedgången stannar upp.

  Quote:
  Om detta är sant skulle typ 1 diabetiker som inte har någon egen produktion av insulin att stimulera veta att en rejäl entrecote med fet ostås kräver en rejäl dos insulin. Är det så??

  Nej. Om nu inte typ 1 diabetikern vill gå upp i vikt har han inget behov av extra insulin efter denna mat. Det som är skadligt är att få för höga blodsockernivåer, vilket den feta såsen och köttbiten inte ger.

  #9729
  AvatarKarinSch
  Deltagare

  Tror inte det finns några enkla svar ang. blodsocker och insulin.
  När jag åt traditionell mat kunde jag utan problem trycka i mig 200 gr nötchocklad utan att blodsockret höjdes mer än lite, lite typ från 6 till 8, däremot kunde en liten kycklingsallad få sockret att rusa till 20 mmol.
  Det är likadant nu, ena dagen höjs det av kött och smör, nästa dag blir värdena lägre efter måltid.

  Märks en otrolig skillnad om jag är stressad eller nere, mindre skillnad bara beroende på mat.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.