Jag ger svar på två frågor om grönsaker och antioxidanter när man äter enligt LCHF

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Jag ger svar på två frågor om grönsaker och antioxidanter när man äter enligt LCHF

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5459
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Behöver man och ska man äta antioxidanter när man går på LCHF?

  Nej, vi som äter mättat fett behöver inte antioxidanter eftersom smör, grädde, kokosfett och andra mättade fetter inte härsknar i blodådrorna så därför behöver vi inte det. Antioxidanter används för att ta hand om de fria syreradikalerna i blodet som orsakar oxidationsprocesser som man får när man äter dåliga fetter som exempelvis margarin. Antioxidanter hittar man i frukt, broccoli, Antioxidanter behövs om man äter enligt tallriksmodellen (kolhydratrik kost med dåliga fetter) men inte om man äter LCHF.

  Missar man inte mycket vitaminer på den här kosten/livsstilen?

  Nej det gör man inte, grönsaker innehåller inga vitaminer som är essentiella (livsnödvändiga) för oss. Allt som människan behöver finns i den animaliska maten.

  #84349
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Hård fysisk påfrestning under längre perioder i kombination med högstressnivå och ökade kortisolnivåer i kroppen kan innebära ett ökat behov av antioxidanter för att minimera stress och skador på intre organ.

  Animaliskt fett innehåller heller inte alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

  Jag börjar misstänka att du kopierar och klistrar alternativt tror blindt på allt positivt du läser om LCHF för du har gett många missgivande råd i dina inlägg du gjort idag.

  #84350
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Ja nu tar ju du upp ett allvarligt tillstånd, jag syftade mer på det vardagliga (jag kanske borde varit mer konkret där). Jag tror inte många blir så farligt uppstressade eftersom kosten ger en positiv spiral och ett inre lugn. Jag har inte hört talas om någon som har blivit så farligt stressad av denna kost så de behöver tillföra antioxidanter men du har säkert en poäng där. Men det är likadant som att man behöver hjälp när man är i en annan krissituation som att man hyperventilerar för att man har andnöd eller att man behöver hjälp för att man fått en hjärtinfarkt. I det vardagliga behöver man inte antioxidanter om man äter LCHF i en krissituation är det möjligtvis annorlunda.

  Om man äter inom LCHF (ramen) och äter allsidigt med feta köttprodukter och mättade fetter så får man ingen brist på vitaminer och annat. Däremot om man inte tycker om lever t.ex. ja då måste man kompletera med vitamintabletter eftersom lever innehåller mycket viktig näring. Du får gärna exempelfiera vad det är jag säger som är missgivande. Jag kan börja med att säga att jag har hämtat min kunskap och mina svar mycket ifrån Sten Sture Skaldeman som är en av de som har mest erfarenhet av lågkolhydratkostens effekter. Även Kostdoktorn (Andreas Eenfeldt) har lagt goda ord för Skaldeman.

  Skaldeman har själv ätit LCHF sen 2001 och han har haft kontakt med mer än 12.000 personer som han har botat ifrån olika välfärdssjukdomar och gjort friska, han har haft runt 100 000 elever i verkligheten. Om du säger att det jag säger inte stämmer så säger du även att Skaldeman ljuger som är en av de största förespråkarna som har mest erfarenhet och kunskap kring detta.

  Jag kan tillägga att han för en väldigt bra retorik, så det han säger var väldigt lätt att ta till sig och förstå, så därför lagrades den informationen lätt i min hjärna kanske därför du tror jag kopierar eftersom jag kommer ihåg väldigt ordaggrant. Jag börjar misstänka att du uttalar dig om saker som du kanske inte bör göra. Du kritiserar mig när jag ändå trots allt hämtat information ifrån en person som har jobbat ideelt i 10år för att göra människor friska, haft runt 100 000 elever och har lång tids beprövad erfarenhet kring detta. Har du sån lång beprövad erfarenhet? eller haft så många elever?.

  LCHF har mer positiva effekter än du tror. Jag uttalar mig aldrig om saker som jag inte har belägg för. Nu pratade jag väldigt mycket om Skaldeman men det är för att det är han jag har hört dessa saker ifrån och hämtat information från när jag har skrivit inläggen. Du får gärna säga till om jag ska länka några ljudklipp så kan du få höra själv och ta till dig ny kunskap =).

  Obs: Jag förstår att du antog att jag kan ha kopierat eftersom jag skrev så många inlägg på en gång igår men det har jag inte. Jag hade mest inget att göra..

  Citering ifrån Skaldeman:
  Jag vågar tryggt säga att huvuddelen av dagens välfärdssjukdomar botas på kort tid av den här kosten. Hela batteriet av autoaggressiva sjukdomar botas. Därför är det rimligt att anta att den viktigaste orsaken till dessa välfärdssjukdomar är felaktig kost.  Jag kanske inte är ute och cyklar ändå? =).

  Mvh

  #84353
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Har du lust att ge mig en länk till där skaldeman påstår att man inte behöver äta grönsaker? Kikade runt lite på hans sida men hittade ingenting om det.
  Finns det någon annan relevant forskning kring det hela?
  Har lite svårt att smälta det nämligen… 🙂

  #84351
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Too-tiki

  Japp! jag ska leta fram det =). Jag har satt till vilken tid du ska spola till på filmerna =). Nej det finns ingen forskning på det, finns det någon forskning som säger att grönsaker är absolut nödvändigt då?. Längre ner finns 2 länkar med Mats Forsenberg och Sten Sture Skaldeman som är sevärda. Mats äter inga grönsaker och verkar må toppen=). Förespråkare med stor erfarenhet bör väl ha en viss tyngd i det de säger?. Vilket vitamin är det man missar anser du när man inte äter grönsaker?. Kolla även in Svtplay länken…

  Två videos med Mats Forsenberg: http://www.youtube.com/watch?v=r1pSMfHs4Bc, http://www.youtube.com/watch?v=SJ1R-Sq9dec. Här är en annan länk: http://svtplay.se/v/2681929/debatt/eftersnack_19_januari?sb,k103453,2,f,-1 se ifrån 13:40. Den äldre mannen där säger att han äter 0 kolhydrater vilket tyder på att han inte äter grönsaker? om du lyssnar.

  Här har du en länk med Skaldeman: http://www.youtube.com/watch?v=eRtdt5h-4ZE&feature=related spola till 4:15 och se därifrån till 4:45. Jag väljer att tro på Skaldeman =). jag tror knappast han sitter där och ljuger, han verkar ju helt enkelt säker på sin sak (eftersom han har hållit på med det här så länge och har lång erfarenhet). Kort och gott så finns allt det man behöver i den animaliska maten men då måste man äta allsidigt! all slags animalisk mat!! vilket jag skrev tidigare.

  Jag är dessutom ett levande exempel på att jag inte har någon vitaminbrist eller liknande när jag inte äter grönsaker eftersom jag har gjort hälsoundersökningar.

  #84354
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Det finns rätt mycket forskning som pekar på att grönsaker är viktigt för människan, men jag är inte inläst på det tillräckligt för att kunna argumentera för det.
  Det kanske kan vara så att alla vitaminer, mineraler och andra ämnen man behöver finns i animalier men påståendet är helt nytt för mig, så därför är det svårt att smälta.
  Känns som att det kan bli svårt att få i sig allt man behöver, även om det finns en möjlighet att man gör det, men det är bara en känsla.
  Jag googlade runt lite på Google scholar, och där fanns ganska många vetenskapliga artiklar om hur grönsaker hjälper en att motverka cancer, magsår, demens osv.
  Det finns mycket forskning om hur rött kött kan skapa sjukdomar också, men bara om man äter för mycket, vilket man ju inte behöver göra bara för att man inte äter grönsaker (eller?).

  Tack för att du tar dig tid att leta fram det 🙂

  #84348
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Jag ger dig en väldigt simpel fråga: Vart hittar du vitamin-C i feta köttprodukter?

  #84352
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Var någonstans hittar du att Vitamin C är så viktigt för människan?, Det är bara en teori att Vitamin C skulle vara en livsnödvändig vitamin för oss, inget som har visat samband på att man behöver det. Jag har bara hört talas om en enda person som ev fick skörbjugg efter flera år på strikt LCHF-kost och några veckor utan ens grönsaker. Det måste finnas mer än en person som äter LCHF och inte äter grönsaker och att de har fått skörbjugg har jag inte känt till. Mats Forsenberg (se ovan) har ju inte lyckats få det i varje fall och inte jag heller. Här har du en länk till en studie som visar motsatsen http://www.kostdoktorn.se/ingen-naringsbrist-av-atkinskost/. Jag citerar följande från Kostdoktorn: En del brukar påstå att lågkolhydratkost / Atkins ger bristfälligt vitaminintag. Det är med all säkerhet felaktigt då animaliska livsmedel ofta innehåller stora mängder av vitaminer och mineraler. I dagarna publicerades en studie som visar just det – man får i sig fullt tillräckligt av alla näringsämnen på Atkinskost.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.