Jag tror egentligen inte på det, men…

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF-Dagbok Jag tror egentligen inte på det, men…

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #915
  AvatarKarla
  Deltagare

  Har diabetes typ 2, och har under det senaste året varit alldeles för slapp i kontrollen. Vid senaste ögonkontrollen hittade man en liten blödning, vilket skrämde sk-ten ur mig, så nu måste jag skärpa till mig. Var hos diabetessköterskan för två månader sedan, och vägde in mig på 126,7 kg; så mycket har jag inte vägt sedan jag var gravid! Så det blev att intensifiera Friskis & Svettisbesöken. Och sedan för fyra veckor sedan kom dottern med en artikel hon hade hittat om att gå ner i vikt med hjälp av LCHF, och tyckte att vi kunde väl pröva det inför sommarens Greklandsresa. Sagt och gjort, vi hoppade på tåget, även min man, som var mycket skeptisk. Men han har också diabetes, så att drastiskt minska på kolhydraterna är ju bra även för honom.

  Igår var jag tillbaka till diabetessköterskan, och hon bara gapade av förvåning. Så här såg det ut:

  Fyra kilos viktminskning
  Fyra centimeter mindre runt midjan
  Halverad insulindos, och ändå…
  HbA1c ner från 7,3 till 6,2!

  Nu har vi bokat in en ny tid i augusti; då tänker jag förvåna henne ännu mer… 8)

  F ö har även maken fått avsevärt lägre blodsocker och minskat fyra kg. Dottern har minskat 5 kg. Sonen, som hittills ätit ”normalt”, har insett att den här metoden faktiskt funkar för att få bort magen, så nu har även han hoppat på LCHF-tåget. 😉

  Fyra veckor kvar till Grekland! ;D

  #13300
  Avatarrosiefromsweden
  Deltagare

  Grattis Karla! Riktigt bra jobbat, och resten av familjen också. Jag har också förhoppningar när det gäller diabetes. Av någon anledning har jag perfekta blodsockervärden, trots att jag varit i din viktklass och mer i många, många år. Min sambo däremot, som är hyfsat normalviktig, har typ 2 diabetes, så jag hoppas att den nya familjedieten ska hjälpa till att minska medicinintaget eller få bort diabetesen helt. Enda oron är kolesterolen, men enligt experterna ska det visst inte vara något problem. Lycka till!

  #13298
  AvatarKarla
  Deltagare

  Tack, tack, Rosie! 🙂

  Jag är lärare och äter skollunch, så när jag jobbar kan det bli mer kolhydrater än när jag lagar maten själv, men det ser ut att funka hyfsat hittills. Äter bara det som min mamma skulle kalla sovel, dvs kött, fisk eller fågel och så har vi för det mesta ett rejält salladsbord att plocka från. Fast när vi hade städdag skulle barnen ”belönas” med korv och bröd till lunch… så jag åt korv och räksallad den dagen. Och idag hade vi hamburgare, så det blev två burgare – utan bröd – med dressing och grönsaker. Har dock alltid små ostar i min skrivbordslåda, så jag står mig tills jag kommer hem. Det är svårt att få ihop tillräcklig mängd fett på lunchtallriken, och då blir jag urhungrig på eftermiddagen. Funderar på att smuggla med mig ett par småpaket Bregott från matsalen på dagarna… 8)

  #13299
  Avatarrosiefromsweden
  Deltagare

  Småostar – det är en smart grej. Det ska jag pröva. Tack för tipset.

  #13305
  Avatarsophia89
  Deltagare

  Hej Karla
  Mitt namn är Sophia och jag är helt ny här men tänkte börja med att ta bort kolhydraterna och äte mer grönt och kött/kyckling/fisk men behöver man verkligen så mycke fett?
  jag läste att du äter mycke grönt men fettet då?

  Du kanske inte använder denna tråden längre men jag tänkte testa ändå.

  Tack Soffi

  #13297
  AvatarKarla
  Deltagare

  Hej Soffi! I början är det nog bra om du äter rätt mycket fett, så du håller dig mätt och inte behöver småäta mellan måltiderna. Med tiden rättar kroppen till sig och man hittar sin nivå. Då är det inte så mycket fett du behöver sätta till, egentligen. Det räcker ofta med att äta normalfeta köttbitar och någon sked sås eller kryddsmör till. Det viktiga är att du äter riktig mat.

  #13304
  Avatarsophia89
  Deltagare

  tack! jo jag äter riktig mat hade inte orkad med jobbet elller skolan annars.

  men jag behöver ändå något på vägen då jag inte kommer hem på flera timmar.

  jag har läst om ostar. ölkorv då? eller salami?
  fantasin är dålig.
  har du några tips?

  #13296
  AvatarKarla
  Deltagare

  Babybel-ostar håller sig bra. Ölkorvar också. Det finns även ett slags skivad, smal salami med olika slags kryddning, som är bra förpackad och enkel att småäta av. När jag har långa eftermiddagar på jobbet blir det ett par Babybel som jag använder för att skopa i mig ett par småpaket Bregott. 😀 Då står jag mig tills jag kommer hem.

  #13303
  Avatarsophia89
  Deltagare

  hehe bra de.
  men är inte alla ostar bra??

  #13295
  AvatarKarla
  Deltagare

  Tänkte mest på det praktiska här. Visst kan man skära till oststavar och ha med sig i en påse eller burk, men Baby Bel är så praktiskt förpackade när man ska ha med sig något.

  #13302
  Avatarsophia89
  Deltagare

  jaha okej. jag trodde att inte alla ostar var ”godkända”.

  tack så mycke för tipsen ska testa dom.

  har du kanske en ersättning för potatis ris o pasta du kan dela med dig av??

  #13294
  AvatarKarla
  Deltagare

  Blomkålsmos är gott. Skär ett blomkålshuvud i småbitar och koka i lite grädde. Red med en klick Philadelphiaost, krydda och mosa. Blomkål kan också rivas grovt och kokas i max ett par minuter, så blir det risliknande. I stället för pasta kan du använda potatisskalaren och strimla en squash. Fräs strimlorna i smör eller häll direkt i såsen max ett par minuter där också, den blir snabbt mosig.

  Annars är det bästa att du helt enkelt för det mesta försöker tänka bort det där ”ris, potatis, pasta för att fylla buken”-tänket och koncentrera dig på det viktiga, dvs maten. 8) Kött, färs, fisk eller fågel, en bra sås eller kryddsmör och så eventuellt någon grönsak, mest för utseendets skull. 😉

  #13301
  Avatarsophia89
  Deltagare

  jag har blivit bra mätt med maten jag ätit hittils men de e ju så att man saknar något som följe till proteinerna.
  men det är inte ett måste.

  ska testa mig fram o se vad som passar mig bäst. men gott låter det iaf!

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.