Jordnötssmör?

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4226
  padresurfing
  Deltagare

  Enligt Dr. Loren Cordain, författare från den kända ”Paleo dieten”, ska man undika jordnötter eftersom dom är inga ”nötter” det är ”legumes”. En annan författare är sportmänniskan Mark Sisson med sin blogg http://www.marksdailyapple.com/ som också påstår att jordnötter är något att undvika. Legumes höjer vår insulin produktion och inflammationer dyker upp.

  I några forum så pratas om att jordnötssmör kan man äta i måtliga mängder men studier (Cordain, (2002:111) visar att folk som är på LCHF/Paleo/PB (Primal Blueprint) diet pågrund av dom lider av ulcerös colit eller Ileítis (Crohn) mått sämre av t.ex tagit under paleo dieten en lite mängd av t.ex mjölk eller legumes. I dessa studier har patienterna blivit allt mer känsliga på dessa produkter eftersom kropper reagerar även av små mängder med en allergisk symptom (reaktion).

  Så frågan:

  Är det tillåtet att använda jordnötssmör i LCHF?

  Referens:
  Loren Cordain (2002), The Paleo Diet, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey

  #65206
  MsHisingen
  Deltagare

  Vad som är tillåtet är upp till var och en. Min viktminskning avstannar när jag äter jordnötssmör, men tror att det mycket beror på att jag tycker att det är så himla gott så det blir lätt rätt mycket. Kolhydrathalten ligger väl runt 16g/100g och det blir en del om man äter några stora skedar. Men håller man sig till en tsk eller två blir det inte så många kolhydrater och därmed inte så mycket insulinproduktion.

  #65205
  Mynlen
  Deltagare

  Som MsHisingen säger, vad som är tillåtet eller inte är upp till var och än. Därför gillar jag LCHF så mycket, jag kan anpassa det till det JAG .
  LCHF står enkelt för low carb -dvs du äter mindre kolhydrater, men vilka du äter ändå är upp till dig och high fat- att du byter ut kolhydraterna mot fett, men vilket fett är upp till dig.
  Om du vill använda solrosolja är det upp till dig men det avråds inom LCHF pga för mycket omega 6 (tror jag det var) och för mycket processerat.

  Jag använder jordnötter då och då. Ikväll ska det bli jordnötssås på kycklingbitar 🙂

  #65209
  padresurfing
  Deltagare

  Det är klart allt är tillåtet men allt är inte heller bra för oss och det är därför man kanske söker sig till LCHF, har jag fel? Att konsumera mindre kolhydrater har inga studier bevisat att man kan få någon att gå ner i vikt. Däremot det är mycket frågan om vilka kolhydrater vi ska äta eller ha i våra kost.

  Att säga att alla kolhydrater är dåliga är det samma som att säga att allt kolesterol är dåligt. Min fråga var mer riktad mot att veta om jordnötter ska inte ingå i LCHF eller ska man räkna den i sin kost (måtliga mängder)? Fast jag tänker fortfarande att jordnötssmör är av den typ som man kanske ska avstå, eller? Att det är gott håller jag med om och att det vattnar i munnen när man känner lukter av den….inget att argumentera. Men ska vi verkligen ha den?

  #65204
  Mynlen
  Deltagare

  det finns inget vi. Det finns inget som ÄR LCHF. dvs inte strikt definierad som det och det får man inte äta osv.

  LCHF är högst individuellt.

  Sen undrar jag var du fått ”Att konsumera mindre kolhydrater har inga studier bevisat att man kan få någon att gå ner i vikt” ifrån. För det är just det vi gör för att minska i vikt, äta mindre kh. blodsockret går inte upp om vi inte äter kh, och då frisätts mindre insulin, och insulin eller snarare leptin tror jag det var, ser till att fettet lagras.

  Så vitt jag vet var det en del studier som bevisade detta. Men jag vet inte så noga vilka det är, men att dom finns vet jag. (står i matrevolutionen också men jag har lånat ut boken så jag kan inte kolla)

  #65208
  padresurfing
  Deltagare

  Det finns inget vi? Men det är det ”vi” gör? Om det inte finns något som heter LCHF, vad gör du har? Om det inte finns några studier med riktlinjer om LCHF så kan man inte lita sig på att det fungerar, eller hur? En hypotes om att det skulle fungera om ”jag” gör så, ”jag” äter så kanske skulle gå hem men den är inte pålitlig, eller hur?

  En sak har du rätt. Att allt är individuellt är bra sagt. Men visste du att det mänskliga genomet har utvecklas mindre än 0.02 % sedan stenåldern? Det betyder att du och många andra har samma biologiska och genetiska tendenser.

  Jag tror inte att du har förstått riktig det jag menade. Jag menade att det beror mycket på vilka kolhydrater man äter för att en ska kunna gå ner i vikt. Du kan äta väldigt lite kolhydrater fast av fel sort (pasta, ris, bröd, legumes, o.s.v) och du kommer inte att gå ner ett enda gram. Men konsumerar du de rätta kolhydraterna (grönsaker, frukt, osv) så visst då går du ner. Om du vill läsa om dessa studier så har jag en del referenser att klistra på. Jag håller med dig om insulin och det är bevisat.

  Jag hoppas att jag har klargjort mina menningar. Och ”inget vi” är inte svaret eftersom i detta vi är vi alla.

  http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/

  #65203
  Mynlen
  Deltagare

  vad jag menade med att det finns inget ”vi” är att du skrev ” Men ska vi verkligen ha den?” men eftersom LCHF är så individuell utan fasta regler så är det upp till var och en.
  Visst äter ”vi” alla här LCHF, då är det en ”vi” men eftersom var och en gör olika val kan man inte säga ”vi” till allt heller.

  Om jordnötssmöret, jag vill äta den och tror inte den är så farlig – för mig. Om en annan vill avstå från den av vad för skäl då är det ok, men att säga att man inte får äta det i LCHF, det stämmer inte.

  Jag vet inget om att vissa kh skulle vara bättre än andra. Jag räknar alla kh som samma, men jag tror jag förstår vad du menar. Men äter man så litet kh som jag gör, tror jag det kvittar om dom kommer från en bit mörk choklad eller från broccoli….

  #65200
  toru
  Deltagare

  Jag skulle undvika jordnötssmör då det innehåller för mycket kolhydrater för min ”nivå”. Dessutom är det så ”kompakt” att man lätt överäter utan att man tänker på det. I alla fall om man gör en jordnötssås. Men alla reagerar olika på kolhydraterna så testa om det funkar.

  #65207
  padresurfing
  Deltagare

  Tack Toru! 🙂

  #65202
  mctrollet
  Deltagare

  jag har börjat så smått lära mej om tillsatser och annat skit och försöker när det går med närodlat/ekologiskt osv… men visst vill jag ha min jordnötssås ngn gång i månaden liksom min mörka chokladbit, även om det inte är bäst för mej… lite njutning;)

  #65201
  Lillnettan
  Deltagare

  För min del så tillhör jordnötssmör den kategorin mat som i små mängder då och då kan räknas som okej lchf-mat (inte något som rekommenderas, men något som ändå är okej vid festligare tillfällen), men som jag väljer att inte äta för det går banne mig inte att låta bli burken när den väl står i kylen. 😛 Det triggar mitt sug efter mer kolhydrater så för min del får det vara.

  Anna Hallén, kostrådgivare inom lchf och författare till två fina kokböcker, skriver för övrigt så här om just jordnötter:

  http://www.annahallen.se/ja-dessa-jordnotter

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.