Kan nån förklara en sak för mig?

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #364
  AvatarGrunka
  Deltagare

  Jag är ju som jag sagt förut ganska ny på detta med lchf och jag har som så många andra under årens lopp provat alla möjliga och omöjliga dieter. Men vad jag inte förstår är om jag nån gång slarvar och äter mer kolhydrater så är det väl i alla fall till sist antal kalorier man förbränner på en dag som spelar in? Eller? Varför är det i så fall annorlunda med denna diet? jag vet ju att fett är energi och kroppen öppnar upp fettcellerna i stället för att suga åt sig fettet. Kan nån förklara så man förstår varför inte kalorierna verkar spela in längre??

  #8715
  Avatarcastru
  Deltagare

  Givetvis spelar det en viss roll men eftersom kallorihög mat är mycket mer mättande så kommer du bli mätt snabbare på mindre mat än mat med mer kolhydrater. Kroppen har sitt eget sätt att säga ifrån när du har fått i dig för mycket. Don't worry! 😉

  #8714
  AvatarAnonym
  Gäst

  Det jag tror du far efter är att kolhydratrik mat ger höjt blodsocker som ger ökat insulin. Insulin som krävs för att sänka blodsockret är också fettinlagrande. Utan kolhydrater kan inte kroppen lägga på sig fett i samma utsträckning.

  Se'n är det också så att din kropp går över åp keton-drift när du skippar kolhydraterna. Din kropp behöver kolhydrater för att (till exempel) ha en fungerande hjärna. När du får i dig för lite kolhydrater så bryter kroppen ner fettet till energi som hjärnan kan fungera på – ketoner. (Du kan själv kontrollera om din kropp går på fettdrift genom att mäta om du har ketoner i urinet. Finns på apoteket).

  Det är alltså så att din kropp bränner fett även när du sitter still eftersom din hjärna behöver energi. OM du skulle få i dig mer fett än du behöver så lagras inte den på samma sätt kring magen utan kommer ut den naturliga vägen.

  Det är alltså en himla skillnad på 2000 kalorier geleråttor och 2000 kalorier smör.

  #8718
  AvatarGrunka
  Deltagare

  Men om jag äter nånting med kolhydrater så arbetar väl kroppen bort dom först för att sen gå på fettet. Stämmer inte det? ??? Så om jag förbrukar 2500 kcal/dag och äter 1700 kcal så blir det ju ett underskott av kcal. Ursäkta mina dumma frågor men jag är som du förstår så inrotad på kcal så jag är lite trögfattad. :-[

  och jag har förut hört att i princip kan man äta en chokladkaka om dan bara du
  förbränner den, men man lär ju inte må så gott och inte vara särskild mätt heller. 😉 så förutom att man inte mår så bra av att äta 2000 kcal sega råttor så borde det iaf vara samma som 2000 kcal smör, fast jag tvivlar att man får i sig så mycket.

  #8713
  AvatarAnonym
  Gäst

  Fast om du äter mindre än du behöver så blir du hungrig. Du fixar inte en sådan kost i längden och blir en jo-jobantare.

  När du äter LCHF känner du dig ohungrig och sliper sockersug (vilket lätt leder till onödigt småätande) samtidigt som kroppen hittar ”rätt” fettbalans i kroppen.

  Om du har tid så kolla in följande Youtubeklipp där forskaren Fredrik Nyström redogör för sina studier kring fett och kalorier.
  http://www.youtube.com/view_play_list?p=939FC1212832AD6E&search_query=prof.+Fredrik+Nystr%C3%B6m

  Fråga gärna på om du har mer frågor 🙂

  #8716
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Fast om du äter mindre än du behöver så blir du hungrig.

  Kan jag inte hålla med dig om. Jag äter mycket mindre än det kaloribehov min kropp har. Men jag äter det i form av fett o det har en långsammare mag-tarmskanalspassage som håller mig mättare längre.

  1956 gjordes Kekwickstudien, där man gav tre grupper människor samma antal kalorier (1000 kcal) att äta men i olika former. Det blev en fettgrupp, en proteingrupp o en kolhydratgrupp. Fett gruppen gick i genomsnitt ner 450 g om dagen, proteingruppen 280 g o kolhydratgruppen inte nåt. Studien har dock fått kritik för sitt utförande o man har inte lyckats återskapa resultatet.
  Atkins fettfasta är den praktiska tillämpningen på Kekwicks studie. Farlig att genomföra för ovana bantare. Men härdad som jag är har jag naturligtvis provat den o det stämmer, man går ner nästan ½ kg om dagen. Men det är osäkra kilon, man går fort upp dom igen :-

  Men äter man tillräckligt lite energi en längre tid så går man ju ner; man kan ju inte köra en bil utan bensin. Men eftersom det långsamgående fettet mättar mer är det en behaglig bantningskur o kroppen får aldrig signaler att slå om till svält.

  #8712
  AvatarAnonym
  Gäst

  Jo det kan nog stämma iofs. Har läst nånstans att om man konstant ligger med för lite energi så börjar kropppen bränna protein som sista utväg. Detta leder till minskad muskelmassa. Kan inte riktigt säga vart jag läste det eller om jag kom ihåg rätt så ta det med en nypa salt.

  #8717
  AvatarGrunka
  Deltagare

  Jo det stämmer ju att man blir betydligt mer mätt med lchf. Har idag ätit en del kolhydrater för att jag inte hade nån matlåda och inte tid att leta upp nåt vettigt att äta, det resulterade i att jag tom åt lite godis, jag har alltid varit godisråtta, tyvärr men under de veckor jag hållit på med lchf så har jag inte varit sugen alls, det är jätteskönt! 😀

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.