Kan Protein omvandlas till glukos?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5091
  AvatarJannebananen
  Deltagare

  undrar eftersom jag läste en tråd på ett annat forum (en fb grupp) där någon hävdade detta?

  #78581
  AvatarTessan88
  Deltagare
  #78580
  AvatarJannebananen
  Deltagare

  ”Svält leder till att kroppen främst omvandlar muskelprotein till glukos i en process som kallas glukoneogenes. En liten andel fett kan omvandlas till glukos men långt ifrån allt kroppen behöver. Kroppen förlitar sig alltså på muskelprotein som bryts ner till aminosyror varav vissa sedan omvandlas till glukos i levern.”

  Jo… jaha, var det så här de menade måntro? Jag uppfattade texten jag läste som väckte min nyfikenhet mer som att feta personer har en viss ”insulin-tollerans” (tror jag det var) och att det på något vis medför att de är känsliga för ett större proteinintag, vilket resulterar i mer glukos/socker?

  så… även om det du postade var mkt intressant så klart så känns det inte som att det var svaret jag var ute efter? (kanske var en bristfälligt ställd fråga från min sida)

  #78578
  AvatarFranke
  Deltagare

  Oavsett om det kan omvandlas till glukos eller ej så verkar protein påverka insulinutsöndring. Intressant blogpost om detta http://lowcarb4u.blogspot.com/2009/07/protein-intake-and-blood-glucose-levels.html. Jag har sedan för mig att överbliven protein omvandlas till glukos i en relativt ineffektiv process. Att överdriva proteinintaget kan alltså potentiellt hindra viktnedgång, och påverkar definitivt plånboken och miljön onödigt mkt när man kan äta fett istället.

  #78582
  AvatarTessan88
  Deltagare

  Svarade bara på frågan om det KAN bli glukos 🙂 hur när var frågade du inte 😉

  #78579
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Protein kan oxideras och omvandlas till ja. Personer med dålig insulinkänslighet (desto fetare, desto sämre sådan) behöver dock inte ha detta i åtanke då protein och kolhydrater inte påverkar blodsockret (insulinet) på när samma nivå.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.