Ketos?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2209
  Stephanie
  Deltagare

  Vad är ketos?

  Vissa skriver om det här och där men fattar inte vad det är, å så nå ketostix eller nåt liknande??

  Någon som kan förklara?

  MVH S

  #35612
  Vodo
  Deltagare

  kort och enkelt så betyder ketos att kroppen ställt in sig på att använda fett som främsta bränsle. Det gör den när man äter tillräckligt lite kolhydrater, någonstans från 60 g per dag och mindre. Det behöver däremot inte betyda att du förbränner fett från kroppen. Alla människor hamnar i ketos vid fasta, tex på morgonen innan frukost.

  Ketostix är stickor som diabetiker med typ 1 kissar på för att kolla så de inte hamnar i okontrollerad ketos, ketoacidos. Ett tillstånd som är farligt för dem, men inte för vanliga människor.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_%28metabolt_tillst%C3%A5nd%29

  #35614
  Stephanie
  Deltagare

  Tack för ditt svar 🙂

  Varför är det så många som använder dessa stix då? Är de diabetiker så de måste, eller ska man göra det ändå?

  Det är inte bara detta eller 😛

  MVH

  #35611
  Vodo
  Deltagare

  Många litar inte på att kroppen är i ketos och känner sig tvungna att bekräfta det med stickor. Saken är den att de endast visar ett överskott av sk ketonkroppar och ligger man i balans ger de inget utslag. Enda sättet att tillförlitligt kolla om man är i ketos är att ta ett blodprov.
  Hur som helst så är man i ketos om man äter ungefär 60 g kolhydrater och mindre. Det är väldigt individuellt och vissa kan ligga uppemot 100 g per dag och fortfarande vara i ketos. Det finns ingen tvär gräns för när man ”trillar” ur ketos.
  Det många glömmer är också att ketos inte är någon garanti för att du går ned i vikt. Du kan vara i full ketos och ändå stå stilla eller tom gå upp i vikt. Du kan självklart också gå ned i vikt utan att vara i ketos. Ketos betyder alltså egentligen bara att kroppen använder fett som främsta bränsle.

  #35613
  Stephanie
  Deltagare

  Okej , tack så mycket för dina svar 🙂 Då vet man lite mera igen då 🙂

  Tack 🙂

  MVH

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.