KETOS

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #325
  Avatarcathrine
  Deltagare

  Ketos betyder enbart att kroppen själv tillverkar energin som behövs, när man inte äter kolhydrater. Energin bildas från fett och protein och kallas för ketonkroppar. Gränsen för mängden ligger kring 100-150g kolhydrater/dygn, så ju mindre mängd kolhydrater du äter, desto mer måste kroppen använda sig av fett för tillverkning av ketonkroppar.

  Hos vissa, men långt ifrån alla, ger urinmätsticker utslag på ketoner i urinen. I själva verket försvinner det överskottet hos de flesta efter ett tag när kroppen ställer in produktionen till precis så mycket som behövs.

  Du är alltså, förutsatt att du inte äter (några större mängder) kolhydrater, konstant i ketos. Man ”trillar inte ur ketos” för att man äter kolhydrater, mer än tillfälligt. Så fort de är förbrukade återgår kroppen till att använda fett som energi.

  Kolhydraterna påverkar insulinnivån vilket gör att fettcellerna inte tillåts att frigöra energi. Du blir hungrig trots att du åt nyligen.

  Ketos är muskelbesparande, om än marginellt: tack vare ett reducerat glukosbehov (minst/”bäst” ju mindre kolhydrater du äter) kommer kroppen inte behöva bryta ned muskelprotein för att frigöra glukos. Det är en effekt många märker i form av att de inte längre blir hungriga av träning, utan ofta snarare tvärtom.

  Tillståndet ketos är alltså en konsekvens av att inte äta kolhydrater, och är för övrigt ett helt naturligt tillstånd för kroppen som faktiskt inträffar, i begränsad utsträckning, varje natt!

  Det är något som inträffar vid fasta och all bantning.. även vid hård fysisk ansträngning och i mild form när vi fastar under nattens sömn!

  Text: Mikaelj 🙂

  #8355
  Avatarcastru
  Deltagare

  Är det därför jag upplever en rejäl viktminskning varje natt?

  #8369
  Avatarwantingmemories
  Deltagare
  Quote:
  Är det därför jag upplever en rejäl viktminskning varje natt?

  laugh1.gif

  Fråga: hur vet man att man är i ketos? Måste man kolla med sånnadär urinstickor?

  #8352
  Avatarcathrine
  Deltagare

  Man får en metallsmak i andedräkten , ,man märker nog det . ja det finns på apoteket stickor om ma vill göra så 😀

  #8354
  Avatarcastru
  Deltagare

  Lite lustigt det där med metallsmak. Flickvännen undrade om jag blödde för hon tyckte att jag smakade lite blod när jag kysste henne för några veckor sedan. Fattade inte vad det berodde på då men det här är kanske förklaringen? 😛

  #8368
  Avatarwantingmemories
  Deltagare

  Oooookej, då har jag en annan fråga (jag är helt ny med det här så ni får ursäkta). Måste man äta under en viss bestämd mängd kolhydrater för att hamna i ketos eller varierar det från person till person? Eller varierar det från person till person beroende på hur stor man är, hur mycket muskler man har, hur mycket man rör sig osv?

  Och kanske den mest viktiga frågan av dom alla, om man inte är i ketos, fyller lchf inget syfte då? Blir det ”fel” om man inte tar bort tillräckligt mycket kolhydrater för att hamna i ketos, OCH ökar fettmängden? Eller tar det bara längre tid att gå ner i vikt då?

  #8353
  Avatarcastru
  Deltagare

  Ge dig själv 5 min på forumet så ska du se att alla dina frågor ska besvaras sedan tidigare 😉

  #8361
  Avatarellie
  Deltagare

  Nu gissar jag vilt men jag tror att första veckorna så kände jag av ketos på följande sätt; Lite svag och yr första veckan, illamående och huvudvärk i v 2-3. Kroppen behövde väl ställa om sig. Nu är jag hur pigg som helst. Illamåendet och huvudvärken är som bortblåst. Nu är jag piggare och orkar mer. Någon som känner igen det. Kanske ska man prova urinsticka ändå, för säkerhets skull ???

  #8367
  Avatarwantingmemories
  Deltagare
  Quote:
  Ge dig själv 5 min på forumet så ska du se att alla dina frågor ska besvaras sedan tidigare 😉

  redface.gif :-X

  #8362
  Avatarellie
  Deltagare

  Sv till Wantingmemories” -Till vem svarar du med en annas citat och vad tycker du det tillför 😀

  #8366
  Avatarwantingmemories
  Deltagare
  Quote:
  Sv till Wantingmemories” -Till vem svarar du med en annas citat och vad tycker du det tillför 😀

  Jag svarade på det en annan sa till mig med en emoticon som uttryckte att jag skämdes för att jag inte läst alla trådar i forumet innan jag ställde en fråga och sen en emoticon som uttryckte att jag inte skulle ställa fler frågor. Något mer du undrar? Tydligen är det väldigt mycket man måste tänka på innan man skriver ett inlägg här…

  #8359
  Avatarmeep
  Deltagare

  istället för att spekulera köpte jag ketos stickor för 50 kronor… räcker kanske 100 dagar…

  mina resultat har vart rödare än röd, go go fett bränning ;D

  #8358
  Avataragnetasch
  Deltagare

  wantingmemories: Inte vara ledsen nu, det blev bara ett missförstånd,din lilla skära skamsen-gubbe är ny o okänd här på forumet 😉

  Quote:
  Måste man äta under en viss bestämd mängd kolhydrater för att hamna i ketos eller varierar det från person till person?

  Man brukar säga att man ska äta under 100-150 g kolhydrater om dagen för att hamna i ketos.Det låter ju som om det skulle kunna vara olika för olika personer.
  Det är sällan vikt,muskelmassa o rörlighet diskuteras ihop med ketos,det är antagligen därför du inte fått något svar.Om du tar reda på det o berättar här på forumet hur det förhåller sig så kommer du i alla fall att ha en intresserad läsare 😀

  Quote:
  Blir det ”fel” om man inte tar bort tillräckligt mycket kolhydrater för att hamna i ketos, OCH ökar fettmängden?

  Ja det blir fel. Det blir som om du åt som vanligt bara lite fetare. Då går du upp i vikt. Du måste starta ”fettbrasan”

  #8365
  Avatarwantingmemories
  Deltagare

  Aha, tack för ditt svar! Och förlåt om jag lät otrevlig i mitt tidigare inlägg, jag var inte helt på topp när jag skrev det…

  100-150 g kolhydrater är ju betydligt högre än tidigare siffror jag sett florera (på detta forum och övriga ställen) där en del säger att man inte ska gå över 20 g kolhydrater om dagen. Eller handlar det om någonting annat? Jag antar att det helt enkelt gäller att hålla koll på vad man stoppar i sig så att man hittar sin egen gräns. Jag har kört lchf i ungefär två veckor nu, men inte märkt av någon viktnedgång än. Jag äter antagligen fortfarande för mycket kolhydrater då? Tror att det är frukosten som är boven, jag ska justera den och se om det hjälper…

  #8357
  Avataragnetasch
  Deltagare

  100-150 g/dag är högsta gränsen. Dom andra gränserna är personliga; ju fortare man vill gå ner i vikt desto mindre kolhydrater får man äta. Vanliga gränser är 5 g o 20 g. Ju mer kh du tillåter dig desto mer kan du variera din kost. Men är du inte så pjåskig med maten o har bråttom så kör du 5 g 😉

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.