Kolhydratsgräns

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 41 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2329
  AvatarKicks
  Deltagare

  Jag räknar aldrig kolhydraterna jag äter utan går mer på känsla och hittills har det funkat väldigt bra… 🙂 Men jag har en liten fundering på det här med antalet kolhydrater. Hur många gram kolhydrater krävs för att blodsockret ska åka i taket och ge den dumma insulinproduktionen? Det är ju säkert olika från person till person men ett ungefärligt svar vore snällt.. 🙂 Alltså, vid vilken gräns känner kroppen att ”oj oj, nu måste jag bilda lite insulin”? 😛

  #37068
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Vilken bra fråga!! =)

  #37086
  AvatarKicks
  Deltagare

  Ja visst var det.. ;D

  #37067
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  mmm… är aldeles övertygad om att det kommer flera svar;)

  #37085
  AvatarKicks
  Deltagare

  Det är ju bra att du tror på min tråd… ;D Men jag misstänker att denna tråd kommer att innehålla mer frågor än svar… 😛

  #37059
  Avatargoamarie
  Deltagare

  trollet, du kan ju testa det nu när du har din blodsockermätare 😀

  #37066
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  haha, sant… vi får se om jag äter ”många kollisar” ngn dag;)

  #37058
  Avatargoamarie
  Deltagare

  en öl är nog en hel del kollisar :p
  ta en sån dag 🙂

  #37065
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  =) Det kommer nog hända!

  #37054
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Hur många gram kolhydrater krävs för att blodsockret ska åka i taket och ge den dumma insulinproduktionen? Alltså, vid vilken gräns känner kroppen att ”oj oj, nu måste jag bilda lite insulin”? 😛

  Blandar du inte ihop ketos o insulinproduktion?
  Tveksamt om kroppen ens väntar tills blodsockret går upp för börja producera insulin. Den produktionen är ju igång redan vid misstanken av att socker är på väg (t.ex åsynen av söt mat) Man behöver ju inte ens höja blodsockret för att insulinet börjar porla (man äter sötningsmedel)

  En diabetiker med insulinpump kanske kan svara på frågan. Hur lågt kan man ställa pumpen? (Om någon förstår hur jag menar ;))

  #37090
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Som jag förstått saken så finns det en koppling mellan blodsockernivån och insulinproduktionen. Man brukar tala om insulinkänslighet. Utan att gå in på någon detaljerad förklaring så kan man säga att personer med god insulinkänslighet producerar och detekterar korrekta mängder insulin så att blodsockernivåerna inte blir för låga, och samtidigt inte stimulerar för stor inlagring i fettcellerna. Vidare skulle man kunna säga att om insulinkänsligheten blir riktigt dålig så är man på väg mot typ 2 diabetes.

  Mitt svar på din fråga skulle alltså vara att det inte går att svara i generella ordalag, utan det är en individuell gräns (om det ens finns en strikt sådan) för varje enskild person.

  #37055
  AvatarFranke
  Deltagare

  Det är väl knappast någon magisk gräns där kroppen plötsligt börjar kasta in insulin, det lär ju snarare vara proportionerligt mot mängden socker man får ut i blodet + de andra faktorerna andra nämns. Väldigt få saker i naturen har en magisk gräns, utan lite ger lite och mycket ger mycket.

  #37070
  AvatarKnuffa
  Deltagare

  Jag mäter mitt blodsocker kontinuerligt, flera gånger dagligen. Jag försöker hålla mig under 5kh/dag vilket inte ger något extra utslag alls. Vissa dagar äter jag lite mer, kanske dubbla mängden, och då höjs mitt blodsockervärde ett par steg vilket innebär att jag tar någon eller ett par extra enheter med insulin.

  #37064
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Det gör ont att sticka sej i fingret!! 😉

  #37089
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Hade jag inte varit rädd blod hade jag kanske fixat sån där utrustning bara för intressets skull. 🙂 Tänk vad intressant det skulle vara att följa blodsockerkurvan ett par dagar!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 41 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.