Koll på kolhydrater mm?hjälp!!

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1119

  Alla pratar alltid om att det är så lättvindigt med lchf,ingen vägning och mätning koll på antal kalorier mm…hur kommer det sig då att nästan alla vet exakt hur många procent kollisar,protein och fett ni får i er under dagen???räknar ni på något vis då lr?ska man ha kolla på det så borde det bli jobbigt tycker jag.
  Ska själv gå ner i vikt med lchf…hur får jag den bästa starten??kört en vecka nu,ätit ägg,kött,kyckling,färsbiffar,majonäs,feta såser med vispgrädde och feta röror med cremefraiche och grönsaker ovan jord och ost av alla dessa slag.Ingen aning om hur mycket kollisar jag får i mig.Ni som har erfarenhet av detta snälla hjälp mig!Känns helt fel att äta så här,fattar inte hur man går ner i vikt av detta.Känner mig inte uppblåst i magen längre och jag njuter varje gång jag äter allt gott så jag hoppas på resultat.

  #15496
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag använder kostverktyget på lchf.se. Det är riktigt bra men det kostar pengar att vara medlem där. För mig är det värt varenda krona… Mycket smidigt verktyg.

  Som jag skrivit i någon tidigare tråd så får man (i alla fall jag) en bra känsla för vad man äter efter ett par veckors mätande. Idag är det ytterst sällan jag kollar upp innehåll i livsmedel (förutom korvar och sånt som varierar ohyggligt beroende på tillverkare etc.).

  #15497
  AvatarFranke
  Deltagare

  Ofta har man ju en uppsättning måltider man käkar, det är ju inte svårare än att räkna ut hur många gram kolhydrater det är i varje sådan måltid och sedan lägga ihop. Om du lagar en gryta tex med 5dl grädde (3g kh/100g), 1kg kött (0g kh/100g) och 300g grönsaker(~4g kh/100g) i så innehåller den nåt i i stil med 3g*5 + 0 + 4g*3 = 27 gram kolhydrater. Du delar kanske upp detta på 5 portioner: 27/5 ~= 5.5g kolhydrater per måltid. Sen vet du ju det till nästa gång du gör samma gryta. Sen får du addera in allt annat du äter och dricker såklart, men det räcker ju att göra detta ett par dagar för att få en feeling. Antal gram kolhydrater per 100g föda står ju alltid på paketet. Riktlinjen är att ligga under 20g per dag.

  Du går ned i vikt av detta beroende på att när du äter socker så pumpar kroppen ut insulin i blodet, som har fettlagrande egenskaper. Äter du inget socker (= kolhydrater), så kan du få kroppen att lagra mindre och göra av med mer fett istället.

  #15498
  AvatarKarla
  Deltagare

  Du kan också lägga in det du äter på minmat.net, så ser du fördelningen. Fast jag bryr mig inte om det, så länge mitt blodsocker håller sig jämnt och bra. Ät som du gör och bry dig inte om någon fördelning till att börja med. Det brukar man ta till om resultaten uteblir, t ex om man har ätit LCHF i flera månader utan att gå ner i vikt trots att man är överviktig. Då kan man kolla upp fördelningen för att se om det är något man behöver minska på. Ofta beror det på att man äter kolhydrater man inte är medveten om, men som kan bli alldeles för mycket när man adderar dagsintaget.

  Men än så länge tycker jag inte du behöver bry dig alls om det; det är lite överkurs. 8)

  #15500

  Tack för alla svar!jag ska minska lite (hålla mer koll på innehållet per vara) på kolhydraterna…alltså mejeriprodukterna och grönsakerna vad jag har förstått.Kan ju prova en vecka och se om det minskar ännu mer på vågen isf.Vägde mig idag nu efter en vecka -1.5 kg,helt ok så jag kör som jag har gjort en vecka till och ser vad som händer.Ska försöka hålla max 20g/dag =)

  Hur mycket har ni andra gått ner och hur länge har ni käkat lchf?lr är ni kanske normalviktiga och ligger stabilt?
  Finns det någon bra lista på vilka grönsaker som innehåller minst kollisar,lr kan ni tipsa om några?

  #15495
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Här är en liten enkel tabell, grönmärkta grönsakar är ok, var försiktig med gulmärkta o rödmärkta är ajabaja:
  http://www.valutronic.se/weightloss/khtabell.pdf

  #15499

  tackar! 🙂

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.