Krasch-sömn.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6075
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  Så jag har under de senaste två månaderna fuskat två gånger, genom att äta en (liten men mäktig) bit choklad-tryffeltårta. Den första gången var på Hilton Hotel, och då åt jag brownie-bottnen, men andra gången åt jag bara moussen (mörk choklad + grädde). Förutom magsmärtor så led jag av den sideffekt att jag blev otroligt trött, och när jag väl somnade (mitt på dagen) så tog det ett halvt dygn för mig att kunna resa mig ur sängen.

  Jag har en hel del teorier om hur och varför detta sker, men jag är nyfiken på andras insikt. Själv utgår jag från att min kropp inte längre är van vid att hantera kolhydrater och speciellt då inte snabba kolhydrater som t.ex socker. Jag gissar att jag således är otroligt känslig för både socker-”rushen”, men också den krasch som snabbt följer.

  Jag brukar känna mig ok en eller två dagar efter att jag fuskat, men jag har aldrig totalkraschat på det sätt jag gör när jag äter tryffel-moussetårta. Gör mig lite nervös för huruvida eller ej jag någonsin kommer att kunna bruka snabba kolhydrater över huvud taget. Honung, t.ex, är något jag väldigt gärna skulle vilja ha i en kopp té såhär på vintern.

  Några egna teorier eller erfarenheter?

  #92032
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Man måste nog veta mycket mer om dig, och din historik för att kunna uttala sig på ett vettigt sätt här.

  Däremot kan jag relatera till mig själv som nu ätit LCHF inspirerat i mer än två år. Jag har aldrig upplevt något som ens är i närheten av det du beskriver. Jag kan klämma i mig flera hundra gram snabba kolhydrater på säg 15-20 minuter och i princip inte känna någonting alls speciellt. Då hade jag emellertid inga tecken som skulle tyda på att jag var ”överkänslig mot kolhydrater” innan jag påbörjade den här dieten heller. Till saken hör att jag inte heller nollat eller legat extremt lågt på kolhydrater under mina ca två på denna diet. Jag har kanske som lägst käkat 25 g kolhydrater om dagen, och ibland upp till mer än tre gånger det. Visserligen äter jag uppåt 5000 kcal om dagen, så i procent är det lågt ändå.

  Om du får magsmärtor av så små mängder kolhydrater tror jag knappast att det är dessa som är grundproblemet, snarare något annat, typ kakao.

  Jag TROR, att om man får sådana problem av små doser kolhydrater så har man något seriöst problem, och bör uppsöka läkare. Jag vill inte göra dig orolig, men för mig känns det främmande att kroppen skulle bli oförmögen att hantera insulin och blodsocker bara för att man äter lite kolhydrater under en kort(eller lång) period.

  #92034
  AvatarPygmepuff
  Deltagare

  Jag hade typ spetsen på en tesked med honung i thet när jag var förkyld. Smakade apsött haha. Jag som tidigare hade en bamsestor tesked med honung i förr i tiden. Jag reagerade inte det minsta på det.
  Däremot fick jag jättekonstig yrsel några timmar efter ett glas vin (sött) Allt blev helt svart, jag såg stjärnor och vinglade omkring (blev inte full) Sen var jag törstig i tre dar efter. Jättekonstigt. Då hade jag dock inte druckit alkohol på 2 år. Levern fick väl en rackabajsar chock.

  #92036
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  Själv har jag kört LCHF i cirka ett år nu, och jag är inte så jättestrikt. Väger inte kalorier eller så, utan väljer helt enkelt bort de flesta kolhydrater. Jag konsumerar fortfarande energi-höga ämnen (som t.ex grädde, bär, mörk choklad, cashew och jordnötter) utan att egentligen tänka på hur mycket jag får i mig dagligen.

  Jag har fuskat emellanåt. T.ex kan jag ha en tesked hallonsylt när jag äter brieost, eller så kanske jag äter ganska så mycket 90 %’ig choklad – så att jag går över en viss kolhydratsgräns tror jag inte är problemet. Och jag har tidigare, när jag fuskat, kännt mig uppblåst, lite illamående och lite hängig. Ibland går det över på några timmar, ibland tar det en dag eller två.

  Men jag har aldrig upplevt den här enorma tröttnaden som slår ut mig i flera timmar, och det finner jag lite skrämmande. Det kan mycket väl vara så att där finns andra faktorer inblandade, men det enda gemensamma mellan dessa två tillfällen är just choklad-moussetårta, och jag vågar inte riktigt experimentera vidare, om man säger så.


  @Pygmepuff
  : Vet inte om det gör någon skillnad, men jag har slutat använda socker och sötningsmedel. Får i mig sötninsmedel om jag dricker ett glas pepsi max någon gång, men jag dricker flera koppar thé om dagen, och sötsätter det med riven ingefära och grädde. Skulle nog också tycka att thét smakade apsött om jag hällde i lite honung – men det är så otroligt skönt när man har ont i halsen. 😛

  #92035
  AvatarPygmepuff
  Deltagare

  som tur var fick jag inget sötsug av det. Blir lite ”avtänd” faktiskt. Det är inte så gott som man minns det. Tog en tugga vitt bröd förut bara för att det såg så gott ut. Skulle bara se om det var lika gott som det såg ut. Smakade bara mjöl å jäst, jätteäckligt. Haha. Så spottade ut igen

  #92033
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Jag tror att det är helt andra saker än vad du ätit som legat till grund till de här två händelserna. Av vad du berättar här känns det nästan uteslutet att det skulle vara choklad-moussetårtan som ligger bakom. Om den nu inte skulle visa sig innehålla något som du helt enkelt inte tål. Berätta gärna för oss om du får någon klarhet i mysteriet.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.