Läkaren påstår att jag har dåliga kolesterolvärden pga LCHF

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost Allmänt om LCHF Läkaren påstår att jag har dåliga kolesterolvärden pga LCHF

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #376
  AvatarHelge
  Deltagare

  Idag var jag på 40-årskontroll hos läkaren och blodprov togs för att kolla blodfetterna.

  Kan nämna att jag käkat LCHF under drygt tre månader, jag har även styrketränat hårt cirka 5pass i veckan under de senaste arton åren och är i mycket bra form.

  Iaf. så började hon med att påpeka att jag var överviktig då mitt BMI var för högt. (-Jag anser att mitt BMI är högt pga att jag har mycket muskler efter snart 20års styrketräning och därför väger mycket).

  Sedan nämnde hon att mitt kolesterol var för högt och att jag skulle sluta med smör och börja med lightvarianter ist. för att allt fett jag åt iom LCHF förkalkade blodkärlen och ökade risken för hjärt/kärl-sjukdomar.

  Är mina blodfetter dåliga så jag bör sluta med LCHF?

  Kolesterol: 6
  Triglycerid 0,66
  HDL 2,00 (34%)
  LDL 3,7

  Sockerbelastning:
  Fasta: 4,7
  Efter 2timmar: 6,5

  Tacksam för svar.

  #8760
  Avataragnetasch
  Deltagare

  I all hast, en liten lista där du kan jämföra dina provsvar:

  http://ww2.bankhalsan.se/HV_HKTO_labsvar_ref.htm

  #8764
  AvatarHelge
  Deltagare

  Tack för länken men det enda jag hittade där var att Triglycerider bör vara under 2,0 och mitt var ju 0,66 vilket är klart under.

  #8756
  Avatarcastru
  Deltagare

  Hon verkar oerfaren.

  #8763
  AvatarHelge
  Deltagare

  Jag blev själv lite fundersam nu när jag läst en del på nätet angående Triglycerider, HDL osv. om hon verkligen har rätt…..

  Av vad jag läst mig fram till så är ju både mitt Triglyceridvärde och HDLvärde mycket bra och att det totala kolesterolvärdet dras upp pga mitt höga HDL?
  Sedan har jag läst nu på nätet att högt HDL kraftigt MINSKAR risken för de hjärt/kärl-sjukdomar som min läkare varnade mig för att jag låg i riskzonen för?

  Men läkaren är mycket erfaren och har jobbat som läkare i minst 15år så man tycker ju att hon borde veta sambanden mellan HDL, triglycerider och sjukdomar?

  Och varför säger hon att min feta mat gör att blodkärlen sätts igen när det istället är tvärt om att det höga HDL gör att det INTE sätts igen?

  Jag behöver kanske inte nämna att hon förkastade LCHF?

  #8759
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Om man tittar lite på vad läkaren säger:
  Ditt BMI är högt, ja det blir det om du väger mycket (även om det är muskler som väger) o doktorn nämnde att du var överviktig. Men sa hon att du var FET o behövde banta?
  Att triglyceridvärdena är låga brukar betyda att man inte dricker så mycket alkohol o ett högt HDL-värde påverkar man med motion. Är det ditt livsmönster?
  Men du HAR högt totalkolesterol o LDL-värde, båda är över Läkemedelsverkets riktlinjer o då är det ju korrekt att läkaren påpekar det. Erbjöd hon dig några blodfettssänkande mediciner?
  Vilken kost du äter tycker man ju inte att hon ska bry sig om så länge du har ett mål o en mening med att äta LCHF. Men hon kanske känner det som sin plikt att varna vid höga kolesterolvärden o erbjuda de råd hon kan/får ge.
  I ditt ställe hade jag nog fortsatt med LCHF (o gått o kollat kolesterolvärdet efter ett tag, rätt kul om det sjunker ;D)

  #8755
  Avatarb
  Deltagare

  Nu e jag själv inte så medicinskt kunnig, men min man som tycker om att veta lite om allting påstår att det inte är farligt att ha högt kolestrolvärde, har för mig att erik l skrivit om detta i sin bok.

  #8761
  Avatarellie
  Deltagare

  Vill gärna bibringa dig denna länk, så får du svar på alla frågor och mer därtill. 🙂 Din läkare skulle tagit Apo-prov! Be om det nästa gång.

  http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  #8762
  AvatarHelge
  Deltagare

  Tack för alla svaren! 🙂

  Njaaa…hon sa väl inte åt mig att banta, bara att jag var överviktig och att jag inte borde äta så mycket fet mat och smör för att det ”kläggar igen blodådrorna” -som hon uttryckte det. Hon rekommenderade lättmargarin osv.

  Ingen medicinering var aktuell.

  Ja jag dricker inte alkohol (utom kanske två ggr per år) och styrketränar som sagt 5pass i veckan.

  Men ni som käkat LCHF några månader och tagit blodprov, vad har era kolesterolvärden, Triglycerider HDL och LDL legat på?

  Beror ett högt totalkolesterol (i mitt fall 6) på LCHF-kosten eller kan det vara andra faktorer som spelar in?
  Jag vet ju inte hur/om mitt kolesterol kommer att öka eller minska om jag fortsätter med LCHF….

  Angående Apo, är det bara HDL/LDL (?) så får jag 0,54 och det skulle vara bra enligt länken i det sista inlägget.
  Citat: Det vanliga sättet att titta på detta prov är att ta antalet LDL och dela med antalet HDL. Detta prov kallas för ApoB/ApoA1. eller ”apo-kvot”.

  #8765
  AvatarMrKarisma
  Deltagare

  Det låter som om din läkare är helt jävla blåst! Och NEJ, du ska inte äta Margarin överhuvudtaget!

  Det är helt konstgjort, finns inga naturliga ämnen kvar! Det används både bensin och livsfarliga syror vid tillverkningen! MARGARIN ÄR GIFT!!

  #8758
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Eftersom jag jobbar som försökskanin på ett forskningslab tas alla möjliga prover på mig i ett kör. Tyvärr kommer jag inte ihåg (eller ber om skriftligt) de provsvar jag fått. Men…
  En gång när jag hade ätit LCHF i 6 veckor togs kolesterolprov,då hade jag sänkt det rätt ordentligt.
  Nu var jag o tog prov förra veckan o borde få svar snart. Nu har jag också ätit LCHF i 6 veckor o det blir intressant att se om det blivit någon förändring.
  Intresset för LCHF är stort på labbet; en annan försökskanin som ätit LCHF har gått ner mycket i vikt men fått svindlande höga kolesterolvärden. Men som vår professor säger: ”Ändamålet får helga medlen. Bantaren har nått sitt mål o kan gå över till en för honom hälsosammare kost” För det är inte bra med för högt kolesterol, där ger han sig inte en tum vår gode doktor. Han har inget emot LCHF som bantningsdiet: ”Ät gärna smör men ät inte så förb-t mycket” ;D

  Jag hoppas inte att det är så man räknar ut apo-kvoten. Ta antalet LDL (i ditt fall 3.7) och dela med antalet HDL (2.0) Det blir en apo-kvot på 1.85!

  #8757
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Sisådärja, nu har jag tagit reda på mina kolesterolvärden det senaste halvåret. Från den 3 augusti har jag ätit LCHF, så provet taget 12 september är det enda provet som tagits efter LCHF-starten:

  Totalkolesterol HDL LDL
  27 februari 6,17 1,37 2,74

  6 mars 5,69 1,22 3,01

  9 juni 6,37 1,28 2,85

  12 september 6,66 1,35 3,43

  Totalkolesterolet ska helst vara under 5.0 o LDL helst under 3.0
  Jag har alltså inte sänkt mitt kolesterol denna gången, tvärtom; både totalkolesterolet o LDL är högre än tidigare. HDL är inte förändrat så min kropp har inte reagerat positivt på att jag äter mättat fett.
  Men jag ska ta prover igen 10 december så man får väl hålla tummarna för att det rättat till sig tills dess ;D

  #8766
  AvatarTjoaloa
  Deltagare

  Gå in på http://www.jobbpartiet.se där finns en beskrivning över margarintillverkning, å jag lovar när du läst den så vill du aldrig mera äta den skokrämen=margarin. Man kan ju undra vad det egentligen är som kläggar igen blodbanorna. Jag röstar på att det är margarinet och inte smöret

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.