Lång tid med LCHF – vad händer ?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4778
  AvatarP3t3rB
  Deltagare

  Hittade denna artikel på DN:
  ”Men Mai-Lis Hellénius är, säger hon, bekymrad över LCHF-dieterna. Även om ingen ännu med säkerhet kan säga vilken effekt de har på sikt, finns det tecken som tyder på att de kan förändra fettsammansättningen i blodet, menar hon.
  – På hjärtkliniken har vi haft patienter som prövat att banta med lågkolhydratkost. Och visst har de gått ner i vikt, men sen kommer de till oss med skyhöga blodfettvärden. Det verkar som om blodfetterna sjunker så länge man går ner i vikt, men när man sen stabiliserar vikten och fortsätter att äta enligt den här dieten, så stiger blodfetterna.”
  Källa: http://www.dn.se/livsstil/halsa/hall-koll-pa-din-bukhojd
  Jag har själv kört med LCHF i snart två år. Och det jag reflekterar över är hur jag har gått ner 10 Kg under första året, för att sedan gå upp lite nu på slutet, ca 4 kg. Vad beror det på?
  Jo, jag är inte lika strikt längre, eftersom jag har nått min idealvikt. Då kan man ju gå tillbaka lite utan att skämmas så att säga. Men min erfarenhet säger att det inte alls går bra. Dels mår man dåligt, magen reagerar mycket kraftfullt mot kolhydrater i kosten, mer än förut. Man har lättare att gå upp i vikt känns det som. Eftersom kroppen är van att endast jobba utan kolhydrater.
  Texten ovan säger ju inte exakt varför patienter kommer tillbaka med ökade blodfetter efter en längre tids LCHF:ande. Men min gissning är precis det jag gör nu, fuskar lite för mycket. En vecka så kan man ju hålla sig strikt till LCHF. För att kanske två dagar i rad äta helt fel enligt LCHF. Detta beteende är en katastrof för kroppen. Fett i mängder och sedan kolhydrater, ingen bra kombination.
  Jag hoppas att det beror på detta antagande. Eller vad tror alla ni andra?
  Strikt LCHF eller inte alls, skulle jag vilja rekommendera.
  /Peter

  #73571
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Att man får höga blodfetter är helt enkelt för att man har ätit massor bullar, kakor och annan skit utan att meddela de som utfört studien att man fuskat. Klart att du får höga blodfetter om du äter mycket fett och sedan kolhydrater på toppen av det. Fettet stannar ju då i blodet eftersom kroppen föredrar att använda kolhydraterna som bränsle.

  Att du har gått upp i vikt beror på en mix av att du ätit för mycket, jo man kan göra det med en LCHF-kost med, samt att det kan variera några kilon i tarminehåll etc.

  Som svar på din fråga om vad som händer när man äter strikt LCHF under längre tid: Finns inga studier, men antagligen, du skulle må jävligt bra.

  #73566
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Om du läser runt en del så läser du fler historier om förbättrade blodvärden just för långtids LCHFfare. Inte hos alla, det stämmer men ingen kosthållning är 100% till alla. Men dom där Maj Lis Hellenius pratar om har jag dock aldrig hittat. Kanske jag inte letat tillräckligt noga men jag läser fler förbättringar än försämringar.

  #73570
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  http://www.kostdoktorn.se/kan-man-ata-lchf-resten-av-livet

  Intervju med en forskare/läkare som håller på med detta.

  #73563
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag har kollat mina blodvärden vid två tillfällen. En gång efter 12 månader och andra gången efter 24 månader. Bra värden vid båda tillfällena.

  #73564
  AvatarSolile
  Deltagare

  Jag tror man får sämre värden efter en längre tid, för att man gör som TS: inför lite mer KH i kosten, och då kanske de sämre sorternas KH också. Men det är bara en teori….

  #73565
  Avataralfons
  Deltagare

  Skaldeman skriver att han prövar sig fram med vad han kan äta märker han att han går upp går han tillbaka till strikt kost igen. Kanske du ska prova det.

  #73569
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare
  Quote:
  Jag tror man får sämre värden efter en längre tid, för att man gör som TS: inför lite mer KH i kosten, och då kanske de sämre sorternas KH också. Men det är bara en teori….

  Men då äter man ju inte strikt LCHF heller.. 🙂 Inför man kolhydrater men ändå vill köra strikt LCHF så borde det vara i form utav snabba kolhhtdrater ca 15 minuter innan en fysiskt ansträngande aktivitet, aka träning.

  #73573
  AvatarP3t3rB
  Deltagare

  Tack för alla svar och en mycket intressant video.

  Att stanna i ketos under en längre tid anser jag nästan helt omöjligt. Med lång tid menar jag över 6 månader eller mer. Saken är den att alla ens vänner och bekanta inte håller sig till LCHF-diet. Nu är det ju inte deras fel kanske att man ”syndar”, men med tiden i ketos och vid en bra vikt under en längre tid, unnar man sig lite. Om det tar 2-4 veckor att komma tillbaka, så är det ju värt det. Och lägger man på träning som sagt är ju kanske tiden kortare.

  Min idé är att ska man på fest på lördag och dricka gott och äta vad som bjuds, så kanske man ska dra ner på fettet ordentligt redan på torsdag och äta mera protein. Samma sak under fredag. För att på lördag förbereda och göra kroppen mera mottaglig för kolhydrater. Och under söndagen äte lite fett för att sedan på måndag äta normalt LCHF-diet igen.

  Idén är att inte toppa kolydraterna med fett, vilket jag av erfarenhet vet att det är helt värdelöst.
  Kanske man kommer in i ketos lite snabbare då, eller mår bättre.

  /Peter

  #73568
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Vill du få bra resultat utav din träning så håller du proteinet lite högre än random LCHF:are året runt för att maximera dina resultat. Ketosen rubbas inte så farligt om vi pratar om någon gång om året då man äter större mängder kolhydrater.

  #73572
  Avatarpoeta
  Deltagare

  Är det bättre att äta liberal LCHF (20-30 gram kolisar per dag) eller Strikt LCHF… En sak om man ska gå ner en massa under en viss tid.. Men i längden? vad tror ni? gå rman upp mycket i vikt om man efter strikt LCHF börjar äta 20 gram kolhydrater per dag?

  #73567
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Det lär inte hända något alls om man äter 20 gram kolhydrater/dag. Ketosis infinner sig kroppen vid om man äter mellan 0-50 gram kolhydrater/dag så 20 gram ska inte alls vara något ”farligt”. Är dessa kolhydrater dessutom från grönsaker och andra ickestärkelserika råvaror så lär dessa inte märkas något nämnvärt. Allt under 100 gram kolhydrater/dag kan gå under kategorin lågkolhydratskost men inte över 50 om du av någon anledning vill vara i ketosfas. 10 gram kolhydrater, eller 30 gram kolhydrater, det lär inte bli någon skillnad i långa, eller i korta, loppet för den delen.

  Mår du bra av mindre kolhydrater så ska du äta mindre, dock ska man inte haka upp sig allt för mycket på gram hit och procent dit. Ät det du mår bra av.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.