LCHF för kvinnor???

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4775
  AvatarVeronicaS
  Deltagare

  Någon som prenumererar på Aftonbladet plus? Det finns en artikel under rubriken ”Ät dig smalare och friskare” underrubriken: MATSMART, Kom igång med LCHF för kvinnor.
  Skulle vara intressant och se vad den innehåller om någon prenumererar, jag menar om någon kunde skriva ett referat…

  #73551
  AvatarSolile
  Deltagare

  Jag prenumererar. Kopierar och lägger in 🙂

  Fett, fett och åter fett. Blir du lockad? Nej, vi är många som har svårt för all tung mat LCHF lockar med.
  – Det är tråkigt, för det går att äta både lätt och fräscht med LCHF, ­säger kostrådgivaren Anna Hallén.

  Krispiga sallader, fisk och skaldjur är inte precis det vi förknippar med fettdieten LCHF. Men det är lika rätt och du kan bli lika mätt, om vi får tro ­kostrådgivaren Anna Hallén, som i dagarna kommer ut med en ­receptboken ”LCHF för kvinnor”.
  – Jag har komponerat sallader som täcker kroppens behov och håller oss mätta i flera ­timmar.
  LCHF går som bekant ut på att dra ner på kolhydrater som bröd, potatis, ris, kakor och ­godis. Energin ska vi i?stället få från naturligt fett som smör, oliv- och rapsolja.
  – Det handlar om att normalisera kroppen. Återställa alla funktioner genom att äta det vi är anpassade för – kött, inälvor, fisk, skaldjur, fågel, fröer, svamp, grönsaker och bär, säger Anna Hallén.
  Kroppen har två ­förbränningsmotorer. En startmotor som drivs av socker och en motor som bränner fett. När sockret sinar drar ­fett­förbränningen igång. Förhoppningsvis.
  – Har enbart sockermotorn jobbat de senaste åren kan det ta ett tag att sparka igång fettförbränningsmotorn. De flesta ger upp för att de inte går ner i vikt de första veckorna.
  Stress, sömn och motion påverkar vikten.
  Kilona tycks sitta särskilt hårt på oss kvinnor.
  Då kan det vara en poäng att se över livet i övrigt. Vi får ju inte glömma att stress, sömn och motionsvanor också påverkar vikten.
  – Vilken kost du än väljer kan du inte äta hur mycket som helst utan att röra på dig, säger Anna Hallén. Stillasittandet i sig skapar hunger. För­delen med LCHF är att du inte behöver äta lika mycket för att bli mätt.

  Hur blir jag blir mättare av att ta bort mina pommes ­frites och enbart äta biff med bearnaisesås?
  – Potatis, ris och pasta ger en större bukfylla som gör att du kan känna dig proppmätt, men du blir absolut lika nöjd utan. Du slipper den där dästa känslan och behöver aldrig knäppa upp byxorna efter maten. Och viktigast, du blir inte hungrig lika fort igen, säger Anna Hallén.

  Förklaringen är blodsockret. Proppar vi i oss kolhydrater omvandlas de snabbt till glukos (socker) som tas upp i blodet. När sockerhalten i blodet ökar svarar kroppen genom att pumpa ut insulin som neutraliserar sockret men samtidigt gör oss trötta och okoncentrerade. Och sugna på något sött som gör oss pigga igen. Med LCHF hålls blodsockret på en jämnare ­nivå.
  Fettdrypande kött kan vara motbjudande
  I sitt jobb som privat kostrådgivare har Anna Hallén märkt att kvinnor ofta har svårare än män för traditionell LCHF-kost, som många upplever rätt stabbig.
  Fettdrypande kött och gräddsåser kan kännas rent av motbjudande. Särskilt när de vill gå ner i vikt.
  – Kvinnor tar gärna bort ­kolhydraterna, men ersätter det inte alltid med fett, säger Anna Hallén och menar att de då går miste om en del positiva effekter. Utan fett riskerar vi att ställa kroppen i svält­läge och då gör den sig verkligen inte av med några kilon frivilligt. Fett behövs dessutom för att vi ska fungera optimalt.

  – Precis som vi kan äta oss till sjukdom, hävdar jag att vi kan äta oss friska, säger hon.”

  Ur Aftonbladet 2011-08-18

  #73552
  AvatarVeronicaS
  Deltagare

  Tackar! Aha, en till ”moneymaker” 😉

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.