Lchf och barn?

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #545
  AvatarGrunka
  Deltagare

  Har en 6 åring som efter att vi i augusti började med lchf har gått upp väldigt mycket i vikt. Han äter vanlig mat på dagis så han äter inte strikt lchf kost. Min man och jag är oense om huruvida det är kosten eller något annat han gått upp av. Har ni erfarenheter av detta?

  #9889
  Avatarcathrine
  Deltagare

  Hej Grunka
  Barn och LCHF vågar jag inte säga ngt om. Har surfat om det på nätet. Står inte så mycket om det , antar mig att det är känsligt ämne på grund av att det inte är bevisat att det är nyttigt eller INTE farlig som det skrivs lite här och där eller en kost som fungerara enligt läkarna typ alla läkare .Sedan kommer barnskyddetslagen mm. om det skulle hända ngt samtidigt när barnet äter en kost som är ”underlig”…Dr.Annika Dahlqvist skrev bra om det på sin sida så här:

  Alla barn, även överviktiga, kan äta en kost rik på naturligt fett, men de bör undvika margariner och omega-6-oljor. De behöver sannolikt inte äta speciellt strikt kolhydratsnålt, för de rör på sig mycket och de växer. Men de bör äta en betydligt mindre kolhydratmängd än den som Livsmedelsverket rekommenderar.

  De kan äta köttfärssås med spagetti i stället för spagetti med köttfärssås.
  Om övervikten inte går ner som man vill på en måttligt kolhydratsnål kost, får barnet minska på kolhydratmängden tills vikten vänder neråt, eller åtminstone inte fortsätter uppåt.
  Det är viktigt att barnet förmås att låta bli potatischips, -strips och godis. De innehåller mycket kolhydrater och fel fett: transfetter och omega-6-rika matoljor. Godis innehåller dessutom ofta oräkneliga smakämnen och färgämnen av okänd skadeverkan på deras kroppar.
  Bästa sättet att slippa suget efter skräpmat är att äta tillräckligt av naturligt fett.
  Läsk och saft kan man dricka till fest, men inte till vardags. De innehåller stora mängder med socker. Likaså drickchoklad. Helmjölk och vatten är tillräckligt gott att dricka till vardags.
  Barn som äter mycket kolhydrater, margariner, matoljor, glutamat och andra tillsatser, samt snålt på animaliskt fett, kan få störningar i sin psykiska funktion. De kan bli koncentrationsstörda, aggressiva, överaktiva, och få en försämrad intellektuell utveckling.
  Dessa barn bör ändra sin kost: minska på kolhydraterna och äta smör och annat animaliskt fett, inklusive omega-3, och helt utesluta de konstgjorda fetterna och tillsatserna. Man vet ju inte vilket de tål sämst så det är lika bra att låta bli alla. Så länge margarinfetters och de moderna vegetabiliska matoljornas inverkan på människan inte är kända bör man avstå från dem.

  #9891
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Varför äter 6-åringen LCHF? Det är ju en bantningsdiet för vuxna.

  #9888
  Avatarimported_Richard
  Deltagare
  Quote:
  Varför äter 6-åringen LCHF? Det är ju en bantningsdiet för vuxna.

  Det finns ju personer som äter LCHF pga andra hälsovinster än just viktnedgång, även fast det kanske är den största orsaken.

  Varför är LCHF en bantningsdiet för vuxna? Varför skulle den inte fungera lika bra på barn?
  Däremot tror jag inte att det är bra om barnet samtidigt som det äter LCHF får i sig vanlig mat på dagis.

  #9890
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Det finns ju personer som äter LCHF pga andra hälsovinster än just viktnedgång

  Men när man läser om dessa hälsovinster rör det sig ofta om ”vuxna” besvär; fibromyalgi, diabetes typ 2, irriterad tjocktarm, torr hud o hjärtproblem. Även då är det en diet för vuxna. Kan en hel familj (som det verkar i det här fallet) lida av en o samma krämpa som man ska bota med LCHF?

  Quote:
  Varför är LCHF en bantningsdiet för vuxna? Varför skulle den inte fungera lika bra på barn?

  Det skulle säkert fungera om man har helkoll på barnets mat. Men hur blir det med barnets sociala utveckling? Aldrig någonsin en glass eller en läsk eller en frukt ihop med kompisarna. Glöm hamburgare o popcorn. Inga barnkalas (om inte mamma skickar med några hårdkokta ägg o en tub majonnäs) Det låter väldigt tråkigt. Man får nog ha starka själ till att sätta barn på en sån diet. Hela detta forum är fullt med vuxna som kämpar med sin längtan efter godis o snacks, hur tror ni en liten unge ska kunna hantera det suget o det grupptrycket?
  Att barn kan äta smör o dricka standardmjölk är en annan sak, men dom behöver ju inte överdosera.

  PS Vad finns det för andra alternativ till den stora viktuppgången Grunka? Du o din man var visst oense om anledningen.

  #9893
  AvatarFredrik H.
  Deltagare

  Om jag åt allt detta fett på kvällen och sedan gick och åt pasta till lunch så skulle jag vara fet som en tunna vid det här laget. På mig är det verkligen allt eller inget som gäller.

  #9892
  AvatarGrunka
  Deltagare

  Jag och min man började med lchf i höstas för att min man hade så många arbetskamrater som körde detta. Vi började och jag hängde på. Vår son har aldrig ätit helt lchf utan ätit det hemma och vanlig mat på dagis. Jag tycker dock att han har gått upp i vikt sen vi började med detta. Jag själv har nu slutat med lchf och känner att jag kan gå ner i alla fall. Min man tycker att hans onda axlar blivit bättre så han försöker fortsätta.

  Jag hoppas att vi ska kunna gå ner allesammans men min man har lite svårt att förstå att en diet kanske inte passar alla. Meningen var aldrig att banta vår son med detta utan förhoppningen var att han skulle kunna gå ner lite med detta han med av bara farten, men det går tydligen inte…..

  Tack för alla kommentarer.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.