LCHF och mältat havre!?!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5013
  Avatargunilla m
  Deltagare

  Hej alla som läser!

  Har hamnat i en mycket trist situation… För att göra en lång historia kort så har jag fått diagnosen Morbus Ménière som är en yrselsjukdom. Den orsakas av att vätsketrycket blir för högt i inneröra och balansorgan och ger då hörselnedsättning, yrsel, tinnitus och kräkningar. Man får som ett anfall när trycket blir för högt och det varar vanligtvis i 1-4 timmar. Därefter mår man oftast relativt bra igen.

  Jag fick mina första anfall våren 2010 när jag var gravid med andra barnet. Jag sökte aldrig för detta då jag mådde väl när anfallen klingat av. Efter att dottern föddes hade jag inte anfall förens nu i somras. Då fick jag ett par anfall för att sedan inte ha några förens nu vid jultid och nyåret och även nu. Har denna veckan haft tre sådana anfall. Arbetar själv inom hörselvården och har konsulterat en av klinikens öronläkare angående behandling av detta. Hans första rekommendation är SPC-flakes, det är mältat havre som gör att man sätter igång en kroppsegen produktion av något som jag för stunden inte kommer på hur det stavas eller heter… men det är inte det viktiga. De här flakesen ska man äta 2-3 gånger om dagen och mängden totalt per dag är 1 gram per kilo kroppsvikt. Jag väger just nu 79 kilo, har som mål att gå ner till 65 kilo. Har lagt om kosten till LCHF från januari 2010 och trivs ypperligt att äta och leva så här… jag har aldrig räknat mängden kolhydrater jag äter per dag men har mycket sällan ätit något som innehåller mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram. Har i snitt tappat ett halvt kilo i veckan och varit nöjd med detta.
  Nu helt plötsligt så står jag inför detta att jag uppmanas äta de här flakesen som faktiskt gjort att många blivit besvärsfria från sina anfall vilket jag ju oxå vill bli… de innehåller 59 gram kolhydrater påer 100 gram. Jag ska äta cirka 80 gram om dagen så ungefär 50 gram kolhydrater får jag i mig bara genom detta….

  Alternativet till dessa flakesn är vätskedrivande läkemedel. Jag vill helst inte behöva äta läkemedel men just nu vet jag varken ut eller in.

  Hur hade ni gjort? och hur tror ni kolhydratökningen för mig påverkar min fortsatta önskan om viktnedgång samt min plan på att fortsätta livet med kolhydratsfattig kost…

  Tacksam för alla svar jag får!

  mvh
  Gunilla

  #76946
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Du får helt ta ställning till detta själv tycker jag. Det handlar om dig och ditt välmående och din hälsa. På detta forum så är det många som är extremister och blir arga bara någon skriver ordet kolhydrat så du kan nog vänta dig att merparten här hade gått på medicinering istället för havren. Du kan ju äta som du gör nu bara att du lägger till dessa havreflakes på morgonen tillsammans med det (om) du äter då och äta som alltid annars utöver det? Det är bara en tanke från min sida men det är somsagt helt upp till dig själv och vad du innerst inne tycker är bäst.

  #76947
  AvatarTessan88
  Deltagare

  Håller med Jimmy, ditt välmående kommer alltid före allt som har med olika sätt att leva och äta

  #76941
  Avataralfons
  Deltagare

  Sjukdom går före Men om du äter strikt så är det många som går ner på 50%kolhydrater.

  #76943
  AvatarMsHisingen
  Deltagare

  Hade det varit jag så hade jag satsat på att må bra först och främst. Verkar inget kul alls att ha yrselanfall. Om du börjar med havren och får igång den mystiska produktionen, vet du om du i så fall måste fortsätta äta det eller om havren fungerar som startmotor så man kan lägga av sen (blev det här alls begripligt :P) ? I det senare fallet så kan du ju alltid komma tillbaka till striktare lchf när du mår bättre.

  #76945
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Havre som inte kokats innebär ju dock ganska snabba kolhydrater, vilket kanske inte är någon höjdare om man inte brukar äta kolhydrater över huvud taget. Går det inte lika bra med vanliga havregryn? I såfall så använd vanliga havregryn och koka med vatten samt tillsätt kanel. Det är det bästa upplägget när man tänker på insulinkurvan och skonsammast för kroppen.

  #76940
  Avatarulfons
  Deltagare

  Det finns andra som lyckats mycket bra med att gå ner i vikt på annat sätt än lchf. Om du har en sjukdom som reser tvivel mot det här sättet, så tänk dej noga för vad du väljer. Oavsett vad folk tycker på det här forumet tycker jag att du ska prata igenom det riktigt med en kunnig läkare innan du påbörjar nåt lchf ätande. Dina personliga förutsättningar måste vara på det klara innan du startar. Lycka till i fortsättningen oavsett vad ditt val blir.

  #76939
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  självklart ska du äta havren, sjukdom går alltid först… du måste ju inte köra igång med pasta och mackor oxå bara för det;) Krya på dej och uppdatera gärna här hur det går!!

  #76944
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Det Mctrollet säger är bra! Många i min bekantskapskrets är kolhydrater såsom havre på morgon och efter träning och håller sig till fett samt protein resten utav dagen.

  #76942
  Avatargunilla m
  Deltagare

  Hej och tack för alla svar!

  Jag har käkat den här mältade havren sedan i fredags. Har haft ett anfall i helgen som jag dock höll kontroll på genom att äta postafen. Man behöver äta de här spc-flaksen i princip jämt om man välj börjar och det hjälper. Den här mältade havren sätter ju igång kroppens bildning av något protein som påverkar vätskeflödet i kroppen och då bland annat i innerörat där flödet är försämrat vid den här Menieres sjukdom.
  Jag äter havren som musli på yoghurt (äter Lidels grekiska som ju innehåller 2,8 gram kolydrater påer 100 gram) och det funkar. Äter inte mer kolhydrater än jag gjort innan, är nog lite mer striktare känns det som vad jag äter för övrigt. Har ju nästa vecka levt som LCHF:are i ett år och tänker inte frångå mina matprinciper.
  Ska se om jag kan få in några extra motionspass för att kompensera det extra intaget av kolhydrater.
  Hälsan går ju först men det är ju hälsan som gjort att jag lagt om kosten till just LCHF och då vill jag ju inte sabba den. Men yrsel och illamående är inte heller kul.

  Jag har läst på en del och även pratat med sambon. Vi har ju egna höns och vi ska prova mälta havre (det är ju att börja låta den gro) och ge dem. Förhoppningsvis kan dessa äggen ge mig tillräckligt med AF för att jag ska bilda det här proteinet. De här flaksen som jag köper nu finns oxå som frystorkat äggulepulver men är svindyrt, drygt 2000 kr för en förpackning som kanske räcker i en vecka. Så med lite tur kan jag få mina egna höns att producera ägg som innehåller detta som jag nu får genom de mältade havren.

  Den här mältade havren är alltså inte samma sak som vanliga havregryn. De är rätt hårda i sin konsistens och det beror väl på att man låtit havren gro lite för att sedan plocka ut den och göra mat av den…

  Återigen, tack för alla era svar och råd. jag uppdaterar här allt eftersom.

  mvh
  Gunilla

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.