LCHF utan grönsaker?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5376
  Avatarypzilon
  Deltagare

  Jag har läst en del om LCHF, bl a ”Matrevolutionen” och jag har sett den utmärkta videon ”Sugar – the bitter truth”.

  Det är något som lockar då jag har ett antal kilon för mycket, men mitt problem är att jag inte äter grönsaker! Jag kan med viss möda lyckas få i mig lite gurka, morot och paprika. Det enda jag med glädje äter är pizzasallad, men jag lyckas aldrig få den god när jag gör den själv. 🙁
  De flesta recept dignar av grönsaker som jag knappt klara att ta i utan handskar, än mindre stoppa i munnen. Så hur kan man köra LCHF utan grönsaker? Leva på kött med sås? :wink-smiley:

  #83386
  Avataracke
  Deltagare

  I början när man går strikt lchf (max 20 kh/dag) då går det utmärkt att leva på kött m sås… Vi andra som gillar grönt lägger till lite då o då för att unna oss. Men grönsaker innehåller ganska mkt kh så därför blir det inte så mkt. Men coleslaw är bra, vitkål är ganska bra kh mässigt. Prova dig fram Du kommer att bli förvånad hur enkelt det är…
  Lycka till!!!

  #83371
  AvatarFranke
  Deltagare

  Lär dig äta grönsaker, alternativt lär dig leva ett liv med bristsjukdomar. Hela grejen med att ”inte äta grönsaker” låter som en fixidé ändå, det går inte att dra alla över en kam då det är sån enorm skillnad från grönsak till grönsak i både smak och konsistens.

  Detta är inte specifikt för LCHF, utan gäller i allmänhet. Ta bort bröd/pasta/potatis är en hälsofördel även om du inte byter ut dem mot grönsaker.

  #83380
  Avatarpoeta
  Deltagare

  vilka grönsaker som är lchf-vänliga (viktnedgång) är nyttigast att äta? näringsmässigt alltså?

  #83372
  AvatarFranke
  Deltagare

  Spenat är klockrent, extremt bra näringsvärden och bara nån enstaka gram kh/100g.

  #83383
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Grönsaker är viktigt, och jag tror att du kan märka att du gillar vissa om du provar igen. Ibland kan man ju liksom vänja sig vid en obekant smak och så småningom tycka att det är jättegott.
  Broccoli, blomkål, groddar, spenat, gurka, squash,haricots verts, sparris,och avokado äter jag mycket av. Vissa innehåller ju mer vitaminer och sådant som man behöver än andra.
  Men mycket kan du få i dig genom nötter, bär och ägg också. Men se upp så att du inte får några brister!

  #83389
  Avatarypzilon
  Deltagare

  Franke: Det är lätt att säga. Äter du precis allt?

  Det är inte speciellt kul, t ex om man är på restaurang så kan man inte beställa det som verkar godast, utan det som är ”säkert”, dvs ngt med grönsaker bredvid eller enkelt kan petas bort.
  Är man hembygden till ngn så vet man inte i förväg om man kan äta vad som bjuds.

  Det var på dagis som jag slutade äta grönsaker, det är snart 30 år sedan och hittills har jag klarat mig undan bristsjukdommar.

  Innan skulle bli gladare än jag om jag kunde äta grönsaker. Kanske min fru i så fall som skulle kunna laga normal mat.

  #83373
  AvatarFranke
  Deltagare

  Nej jag äter långt från allt, men jag ser till att äta allsidigt nog för att få i mig det jag behöver. Hade själv fixidéer om grönsaker förut men insåg att jag bara fått för mig det hela och tyckte om dem när jag faktiskt provade.

  #83382
  AvatarPygmepuff
  Deltagare

  blanda ner grönsakerna i grytor med mkt vitlök så känner du inte smaken 😉

  #83375
  AvatarMadde01
  Deltagare

  Frukt har jag lärt mig leva utan (jag som kunde äta 4-5 frukter/arbetspass, mkt för att jobbet var tråkigt…),
  men grönsaker skulle jag inte klara mig utan. Här äts det blomkål, vitkål, broccoli, avokado, tomater, spenat, gurka, paprika

  #83377
  Avatarulfons
  Deltagare

  Här nog broccoli överrepresenterat som potatisersättning. Men gräddstuvad vitkål är gott tycker jag, äter även blomkål men det gillar inte frugan så det blir inte så ofta. Vissa wokgrönsaker går åt här, enkelt att ta till när man sladdar ihop grytor.

  #83374
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Jag tror också att man behöver äta grönsaker för att må som bäst och undvika brist av olika ämnen. Det går ofta att gömma grönsaker i tex. pajfyllningar (ost- & spenatpaj osv.), gratänger och sådant. Man får vara lite uppfinningsrik 😉 och framför allt tycker jag att du ska försöka att nalkas grönsaker med ett öppet sinne. Som Franke säger, det låter lite hårt att säga att du ”inte gillar grönsaker” eftersom det finns så många med så sinsemellan olika smaker. Om man väl har vant sig vid att inte äta grönsaker så kan jag tänka mig att man inte testar runt särskilt intensivt, med olika tillagningssätt, kombinationer, rätter…? Testa, testa, testa – jag tror definitivt att du kommer lära dig att äta en del saker även om de kanske inte blir nya favoriträtten, och en del kanske du rentav lär dig tycka om massor. Ge det lite tid. Du tycks ju gilla kål, börja där och jobba dig utåt. 🙂

  Här finns lite tips ang. pizzasallad som gör den mer lik den från pizzeria:
  http://givememycoffee.wordpress.com/?s=pizzasallad&submit=S%C3%B6k

  Lycka till!

  #83378
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Ät mycket kött, ägg, fisk o.s.v så äter du ju inga grönsaker. Jag föreslår dock att du bör äta dem. Du går miste om fibrer och en del vitaminar (framför allt Vitamin-C) om du utesluter grönsaker.

  Avokado är föressten en frukt, Madde. 🙂

  #83384
  AvatarToo-tiki
  Deltagare

  Är det en frukt? Hade jag ingen aning om!
  Man lär sig sannerligen något nytt varje dag 🙂

  #83379
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Yes. Avokado är en frukt 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.