Måste man verkligen inte bry sig om att räkna kalorier alls?

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Måste man verkligen inte bry sig om att räkna kalorier alls?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5407
  AvatarTjocka Bettan
  Deltagare

  Hej,

  Jag har läst runt lite på nätet och hittat lite recept som jag kände kunde funka för mig och är idag inne på fjärde dagen med lchf. Av gammal vana fyller jag i det jag äter i min kaloriräkningsapp och det blir ju en väldans massa kalorier per dag. Om jag ser till hur jag borde äta bortsett från lchf ska jag inte äta mer än 1600 kalorier (har ätit så sedan november och det har inte funkat nämnvärt), helst mindre men nu drar det iväg en bra bit över 2000.

  Typisk dag är:

  Frukost: Omelett på två ägg och 2 msk grädde, steks i smör.

  Lunch: Smoothie på 1 dl grädde, 1 dl grekisk youhurt, ca 50 gr hallon, 1 dl vatten

  Mellanmål: 200 gr keso, 1 avocado.

  Kvällsmat: Stekt kött, fisk, fågel (ca 200 gr), ca en dl grädde för att såsa till det. Halva tallriken sallad med tomat gurka +200 gr kidneybönor, alt kikärtor.

  Detta blir altså en väldans massa kalorier och jag skulle kunna äta mer. För jag är inte jättemätt efter en måltid, måste strida med mig själv att inte nalla mer……..

  Kan man äta så här mycket kalorier och ändå gå ner. Är det trots allt inte + och – i energintag/förbrukning oavsett vilken diet?

  Känner mig inte säker på vad jag håller på med?! :o(

  #83672
  AvatarFranke
  Deltagare

  Grundidén är att man ska slippa räkna kalorier då kroppen kan reglera sitt näringsintag enklare med diet utan socker och andra kolhydrater. Du kan börja med att bara räkna kolhydrater och äta dig mätt, får du dålig viktnedgång kan du börja fundera på att minska mängd mat (i.e räkna kalorier).

  Kan tillägga att det du äter inte är i närheten av LCHF, kidneybönor är som att äta pasta i princip. Din lunch ser väldigt omättande ut, prova att byta ut den till nåt redigare (fast föda) och skippa mellanmålet. Sen tar du bort kidneybönorna och byter ut mot blomkål/broccoli/bladväxter eller liknande.

  #83675
  AvatarVeronicaS
  Deltagare

  LCHF är ju olika för varje individ men av det jag läser att du äter är det inte LCHF för att gå ner i vikt- fööör mycket kolhydrater. Jag räknar inte kalorier MEN räknar kolhydrater, jag går inte ner i vikt om jag inte håller mig till 10 gram kolhydrater per dag.

  #83686
  AvatarTjocka Bettan
  Deltagare

  Men……Kidneybönor är ju grönsaker som växer ovan jord? Min app hävdar att det bara är 14 gram kolhydrater på 100 gram, pasta var dubbelt så mycket. Det här kanske inte alls är så enkelt som jag läste någonstans? Undvik, bröd, potatis, ris pasta, sötsaker och ät ägg, kött, fisk, fågel, smör, grädd, fet jogurt ost och ovanjord grönsaker?

  Jag vill inte äta en tyngre lunch då jag tränar vid tvåtiden. Äter jag rejälare orkar jag inte med träningen lika bra. Flytande passar bäst, innan åt jag olika nutrilett shakes, men de är ju sååååååååå vedervärdiga……*urk*

  #83687
  AvatarTjocka Bettan
  Deltagare

  Veronica, jag läste någonstans att man skulle helst inte äta mer än 50 gram kolhydrater, 100 gram om man inte ville äta så strikt. är jag lägger in det jag ätit hamnar jag någonstans mellan 50-100 gram, närmare 50.

  #83676
  AvatarVeronicaS
  Deltagare

  Jag är inte säker på vad ”maxgränsen” går för att man ska kalla det LCHF.. Men jag måste köra den strikta varianten dvs max 10 gram. Jag började med max 20 gram men det hände knappt något då med min vikt. Har svårt att tro att man kan gå ner med 100 gram kh om dagen men det är som sagt individuellt.. Kanske någon annan vet var gränsen går ”för LCHF” men som sagt om man ska ner i vikt så låter 100 gram otroligt mycket i mina öron. jag skulle isf börja med 50 gram om dagen för att se om något händer med vikten, om det inte gör det dra ner ytterligare. Vet att en del LCHF receptböcker innehåller mer kolhydrater än vad jag kan äta nu och tror att en del av dem vänder sig till folk som vill äta LCHF för att inte gå upp i vikt och att man mår bra. Jag startade med max 20 gram kolhydrater per dag och köpte inte något som innehöll mer än max 5 gram kolhydrater per 100 gram. Det var min start sen ficka jag dra ner till max 10 gram kh om dagen.

  #83673
  AvatarFranke
  Deltagare

  Vad jag läser är kidneybönor 50g kolhydrater/100g (http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5150.htm), så bara där har du 100g kolhydrater, jämfört med de flesta som försöker gå ned i vikt som käkar <20g om dagen. Kanske räknar vissa kolhydratmängd i kokta bönor (kontra torkade), så det kanske är kokt mängd du räknar med. Bönor är inte grönsaker utan baljväxter, vilka är relativt "förbjudna" inom LCHF, och inget jag personligen ser som särskilt hälsosamt heller (innehåller ämnen som irriterar magen och försämrar kroppens näringsupptag). Sen äter du självklart vad du vill :>.

  Rörande ditt kaloriintag är det väl relativt lågt? Vid en snabb överblick ser det inte mer ut än 1600-1700 kcal.

  #83674
  AvatarFranke
  Deltagare

  Sen kan man självklart nyttja fördelarna med LCHF även på nivåer uppemot 100g, troligtvis mer välmående mage och viktstabilitet om inte annat, samt de troligtvis hundratals småfördelarna av att undvika vete.

  #83685
  AvatarKulla
  Deltagare

  Jag har ätit LCHF sen i september och har aldrig varken räknat kalorier eller kolhydrater. Det enda jag kollar på är innehållet i alla livsmedel. Försöker bara äta produkter som har ett kolhydratvärde under 5 gram/100 gram. Men det kanske beror på hur mycket övervikt du har att gå ner också? Jag har iaf gått ner 25 kg på den ”metoden”. Inte krångligt alls!:)

  #83682
  Avatarbimmerboy
  Deltagare

  @Tjocka Bettan 382984 wrote:

  Detta blir altså en väldans massa kalorier och jag skulle kunna äta mer. För jag är inte jättemätt efter en måltid, måste strida med mig själv att inte nalla mer……..

  (

  EN sak, man skall inte äta sig jättemätt, vare sig här eller någon annanstans. Vill du lättare tappa vikt så ät dig ohungrig inte mer, resten är i regel okynnes som du måste försöka arbeta bort.

  För övrigt tror jag på max 20kh om dagen totalt.

  Till lunch skulle du kunna äta lite tonfisk/kokt ägg det är perfekt innan träningen kan jag tänka mig.

  På kvällen hade jag strukit bönorna och dubblat köttet så blir du både mättare och drar ner på dina kolhydrater.

  Obs! jag är amatör som du och bara säger mina egna okunniga tankar.

  #83688
  AvatarHaxan
  Deltagare

  Jag tror att det är bra att ha lite koll även på kalorierna, inte järnkoll men ändå lite.
  Jag gjorde så i början att jag skrev ner allt jag åt och hade då koll på både hur mycket kh och kcal jag fick i mig varje dag.

  #83680
  AvatarTessan88
  Deltagare

  Kräver din viktnedgång det så är det ju bra 🙂 Jag räknar dem inte alls då jag droppar av ändå. Kollade en gång. Och äter man strikt lchf så tycker ivf jag det är svårt att ens komma över 1000 kcal. Ju fetare mat desto mindre såna kommer man upp i, pga signalsubstansen som säger att du är mätt slås fortare på och går upp till hjärnan

  #83684
  Avatarsamsung
  Deltagare

  Har hållt på i drygt två veckor nu och sista veckan har jag lagt in allt jag ätit i mig i ett program som heter näringsguiden. Jag ligger konstant mellan 2500-3000 kcal per dag.
  jag är man och väger 96 kg och 1.76 lång så jag bör enligt div tabeller max intaga 2400 kcal/dag.
  Jag går ju ner på min kost så har inte direkt lust att minska på härligheterna:)
  Idag blev det 2712 kcal fördelat på 80% fett, 5% kolisar, 14% protein och 0,6% fiber( inte konstigt att man aldrig skiter)
  Man kanske ska sänka fett% lite för bättre resultat?

  #83681
  AvatarTessan88
  Deltagare

  Nej fett procenten behöver du inte sänka. Och eftersom du går ner i vikt så varför ändra på ett vinnande koncept? 🙂
  Om det skulle vara ngt att du inte går ner senare så minska på kh. Jag ligger på max 2% kh per dag 🙂 men det behöver du ju inte göra om det fungerar för dig ändå 🙂

  #83678
  AvatarCeleric
  Deltagare

  Nej man behöver inte räkna kalorier. Förbränner vi maten… vilket vi gör när man äter LCHF så har vi förmånen att äta oss mätta och utan att gå upp i vikt. Så det här med kalorier.. skit i det. Lyssna på kroppen..

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.