Mat revolution!!!!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1954
  Avatarcaizita
  Deltagare

  såg innhålls förteckningen på dagens skol måltid….

  hmmm å folk undrar varför barn är överaktiva, rastlösa mm etc…

  Med den socker mängnden :PPP

  #30381
  Avatarkejsarinna
  Deltagare

  Usch ja, skolmaten är ju bedrövlig. Dels felgjord, emn sedan oxå även så äcklig, att folk faktiskt inte äter, vilket leder till sötsug och gigantiska mellanmål hemma sen :/

  #30365
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Jag tror inte det är skolmatens fel att ungarna är uppstissade. Kolla först hemma hur det är där; juice, fruktyoghurt, O´boy, sockrade flingor/puffar på morgonen. Öh, skolmaten är äcklig den vill inte jag ha, jag går till kiosken eller McDonalds istället. Hem på eftermiddagen; massor med mackor eller ett par Gorbys som alltid finns i frysen. Allt nersköljt med en flaska cola. Middagsdags; nä det där ser inte gott ut det äter inte jag (fast curlingföräldrar serverar ju inget som inte barnen tycker om utan hela familjen äter barnmat; korv eller köttbullar med makaroner eller pulvermos)
  Jag tycker skolmaten ser ok ut för det mesta. Man kan ju inte begära att alla i Sverige ska äta LCHF, det behöver dom inte. Men om föräldrarna lärde sina barn lite allmänt matvett skulle dom må mycket bättre.
  Har jag rätt eller har jag rätt ;D

  #30376
  Avatarcaizita
  Deltagare

  självklart så ska inte skolmaten vara lchf 😉
  men nu pratar jag om småskola Dagis till årskurs 3…. (där jag jobbar) de barnen har lite svårt att gå till kiosken eller macan..
  Joo tyvärr e skolmat dålig över lag :P…
  storkök kok….
  alldeles för lite fet o massor av kollisar 😛

  Vi måste ändra sybn på mat nu när de är små ….o laga bättre skolmat…

  #30367
  AvatarMamita
  Deltagare

  Här håller jag med Agnetasch, jag tror det är värst hemma. Skolmaten håller man på jättemycket med att förbättra, och dessutom är ungarna väldigt kräsna. Därför att dom kan. En hungrig unge säger inte nej till mat. En hungrig unge som inte kan springa iväg till närmsta kiosk och köpa nåt godare säger inte nej till mat. Det är alla dess mellanmål hela tiden som gör att dom inte blir särskilt hungriga och därför kan säga nej till maten som bjuds. Svenska ungar idag är inte särskilt ofta riktigt hungriga tror jag. Dom går och småäter lite grand hela tiden. Det har jag också gjort, och var sällan riktigt hungrig. Tills jag började med LCHF, nu äter jag alltmer sällan mellanmål (lite svårt på kvällarna fortfarande) och jag tänker mer på vad och NÄR jag äter, om jag verkligen behöver och är hungrig. Vi äter ihjäl oss för att vi KAN. I fattiga länder kan dom inte. Fast nu har jag läst att dom rika i fattiga länder äter västerländsk snabbmat – kryllar av snabba kolhydrater alltså – och blir förstås feta…

  #30375
  Avatarcaizita
  Deltagare

  Håller med er 😀

  Tror vi bara pratar om 2 olika saker… 😉

  Tror med det är värst hemma.. fyy ja 😛

  Men tänk om vi kunde servera väll lagad mat i skolan, som inte är producerad i stor kök….

  Så barnen fick ett bra mål om dagen….. 😀

  #30374
  AvatarStefan_Vas
  Deltagare
  Quote:
  Håller med er 😀

  Tror vi bara pratar om 2 olika saker… 😉

  Tror med det är värst hemma.. fyy ja 😛

  Men tänk om vi kunde servera väll lagad mat i skolan, som inte är producerad i stor kök….

  Så barnen fick ett bra mål om dagen….. 😀

  Så gjorde det väl förut? Men allt skulle effektiviseras och kostnads-banta, så det la ut det på storkök som lagar maten dagen innan och som sedan hålls varm hela dagen i värmeskåp.

  #30372
  AvatarMikaelaJohansson
  Deltagare

  Jag håller med er om att det är för mycket kolhydrater i skolan. Jag går själv fortfarande på gymnasiet, och det är verkligen jätte svårt att äta rätt i skolan :O Jag äter ingenting när jag är i skolan för dom har mjöl, potatis och rotfrukter i allting, och potatis, ris och pasta till allting. Och alltid är allting fettsnålt… Det är inte konstigt att barn och ungdomar ser ut som dom gör, även jag då 😛 Som tur va hittade jag LCHF och har nu fått in lite vett i skallen 🙂

  #30369
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Skulle oxå vilja se mer vällagad skolmat… många barn äter bara ”mat” i skolan och sen mackor och gorbys så det vore fint om det målet var bra…

  #30364
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Jag håller med er om att det är för mycket kolhydrater i skolan. Jag går själv fortfarande på gymnasiet, och det är verkligen jätte svårt att äta rätt i skolan

  Men det är väl inte skolans uppgift att dra ner på kolhydraterna för normalviktiga elever? 3% av barnen i Sverige är feta, ska alla barn behöva rätta sin mat efter dom? Dessutom har den fetman grundlagts i 3-7 årsåldern o då kan det ju knappast vara skolans fel.

  Går du i gymnasiet få du väl välja om du vill köpa skolmaten? Strunta i det då o ta med en god LCHF-matlåda.

  Quote:
  Det är inte konstigt att barn och ungdomar ser ut som dom gör, även jag då 😛

  Jag förstår ingenting. Dels är skolmaten så äcklig så ingen äter av den, men sen är det den matens fel att ungarna blir tjocka 😮
  Jag tror att de barn som äter sin skolmat klarar av en normat skoldag. I alla fall bättre än de barn som struntar i att äta i skolan. Dessa barn är väl medvetna om att hemma finns det obegränsat med tröstmat (tröst för den hemska skolmaten de inte kunde äta) mackor, pizzaslices, piroger, smoothies, chips,frukt….Allt sånt slänger man i sig då o då när det passar för alla kvällaktiviteter. Glöm att samla familjen till en gemensam middag där barnen får lära sig äta lite andra rätter än bara pizza o tacos.

  Jag tycker synd om den personal som lagar skolmat. Trots dåliga resurser försöker dom få ihop bra mat till eleverna. Ändå får dom bara höra hur äcklig, onyttig o näringssnål maten är o hur inkompetenta dom är som yrkesmänniskor. Hur ser det ut på de flesta lunchrestauranger egentligen? Är matsedeln o personalen av guldkrogkaraktär där? Knappast. Men eleverna ska ha Årets kock som lagar deras mat annars går den inte att äta :-

  Jag kollade vad vår kommun hade att bjuda på i skolmatsväg. Vad är det som är så vansinnigt äckligt med den maten. Bortse från att maten inte är LCHF, det SKA den inte vara:

  http://www.lerum.se/upload/Inv%c3%a5narservice/Barn%20&%20utbildning/Matsedlar/Matsedlar%20skolor/matsedel%20skola%20vecka%202%20-%208%20%202011.pdf

  #30373
  AvatarScatman
  Deltagare

  Det var ett tag sedan jag gick i gymnasiet, men den där lättmjölks-regeln som Livsmedelsverket ville införa, är den införd?

  Lättmjölk på alla skolor!

  #30379
  AvatarGohper
  Deltagare

  När jag gick i mellanstadiet så slevades maten på oavsett hur mycket man ville ha.
  Skulle man sedan slänga för att man inte orkade äta upp så kom matronan, sög tag i armen och sa ”Sätt dig och ät upp, tänk på barnen i Afrika!”. Jag råkade svara att ”Dom blir inget mättare för det!”, det gjorde jag bara en gång, satan en sån hurring, jag och bricka flög ett par meter.

  Skolmaten ska INTE vara lchf, däremot SKA riktig råvaror användas och lagas från grunden, inget d-a pulver tjafs!

  Tacos är inget fel om det lagas från grunden! Hur många gör sin egen salza?
  Det är ju så enkelt, fin hackade tomater och fin hackad chilli, låt småputtra en stund. Blanka ev. av med lite olivolja. Och riktig tacos gör man inte med köttfärs, ”Amercan shit” som en kompis uttryckte det.

  #30380
  Avatarkejsarinna
  Deltagare

  Min skollunch i grundskolan var bra (sen finns det alltid gnällspikar) men den på gymnasiet var bedrövlig. Innan hade vi egna kök och på högstadiet till och med möjlighet att välja kött, fisk eller specialkost. Och alltid mycket sallad. Gymnasiet var det bara dåligt tillagad mat serverad på ett sätt som inte uppmuntrade till att man ville äta, med typ rivna morötter till. Förstår de ungar som drar ut och handlar något annat; hellre en youghurt från konsum än den där lunchen. Problemet var bara att jag, som ändå försökte äta ”nyttigt”, började dagen med gröt (hungrig efter en timme), åt en macka i kafeterian vid nio (hungrig snabbt igen), youghurt till lunch (mättande, nej), en macka vid två och sedan mycket middag (vällagad, hemmagjord). Och sen en macka innan läggdags. Inget jag åt mättade ju!

  Nu, även om jag äter ”min” frukost och middag, så märker jag absolut om jag blir så illa tvungen att äta lunch i jobbmatsalen, hungrig hungrig hungrig! Ännu en gång, bra mat, men alldeles för lite fett.

  Klart skolan inte ska svänga om till någon speciell kost, men problemet är väl att de idag serverar dåligt tillagad mat, som man knappt är mätt på så fort brickan har åkt in i disken, om man inte äter jättemycket istället. Och ja, den är alltför ofta fettsnål och allt baseras på pasta, ris eller potatis. Eller den klassiska grötlunchen (seriöst!) som alltid dök upp några gånger per termin.

  Gick ut gymnasiet 2005, och tror tyvärr inte mkt har blivit bättre (om man ska lyssna på lillsyrran, fortfarande i gymnasiet).

  #30382
  AvatarFixnissa
  Deltagare

  Jag tror att det är upp till föräldrarna att lära barnen hur och vad man bör äta. Å då menar jag att man måste börja redan vid första måltiden. På min dotters skola finns det ganska många alternativ att välja mellan och då är det ju bra om hon väljer det som är minst onyttigt och det som håller henne mättast längst.

  Jag såg nått tv-program för några dagar sen som handlade om en 10-årig pojke som var väldigt överviktig och höll på att få diabetes. Mamman var väldigt ledsen för att pojken åt så onyttigt….. Ok! Vem är det som handlar maten? Ja, inte va det den 10-åriga pojken iaf.
  AHAAAAA! ::)

  #30368
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Självklart ska skolmaten inte vara en diet och självklart är det föräldrars ansvar, men vällagad mat tycker jag nog att man kan kräva både i skola, ”jobbmatsalar”, sjukhus… mm =))

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.