Mättat vs fleromättat fett

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3707
  Franke
  Deltagare

  Suttit och läst om människans metabolism litegrann och när jag var inne på ämnet Ketos så hittade jag en intressant bit:

  There is some evidence that a ketogenic diet which utilizes a majority of polyunsaturated fatty acids versus saturated fatty acids induces a deeper state of ketosis than a diet high in saturated fatty acids.

  Med andra ord skulle en diet med högre andel fleromättat fett ge en märkbart lättare viktnedgång genom att öka metabolismen. Detta visades i en undersökning med 70/15/5 ratio, vilket är väldigt likt vad många kör på LCHF.

  Fleromättat fett finns i bla.

   [li]fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner[/li]
   [li]rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja[/li]
   [li]solros- och majsolja [/li]
   [li]olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter[/li]
   [li]sesamfrö och sesamfröolja[/li]
   [li]linfrö och linfröolja[/li]
   [li]valnötter.[/li]

  Jag skulle själv undvika det raffinerade snuskfettet gjort på raps (läs margarin), men ett ökat intag av nötter och frön kanske har positiv inverkan på viktnedgången trots en del kolhydrater? Framförallt fisk låter som en ypperlig energikälla. Synd att man inte gillar fisk… Rörande nötter så kan jag starkt rekommendera Paranötter. De har väldigt lågt kolhydrat innehåll, måttligt proteininnehåll och hela 67% fett, varav hela 24% är fleromättat. För att inte tala om ett högt magnesiuminnehåll som väldigt många har brist på (ett bristsymptom är choklad cravings!). Man kanske borde börja äta ett paket om dagen :).

  #56813
  Mynlen
  Deltagare

  rapsolja anses val inte vara dalig? solrosolja och majsolja var ju mindre bra. Har ingen aning men jag gor majonnas pa rapsolja och det fungerar fint.

  Paranotter har nackdelar ocksa. Dom ar inte sa miljovanliga och sa kunde dom innehalla ett vist amne, kommer inte ihag vad. mogel eller sant som sitter pa noten. Jag ater dom iallafall.

  #56811
  Franke
  Deltagare

  Hmm ja det är mycket möjligt, hade för mig att tillverkningsmetoden var mycket tveksam, men jag kanske blandade ihop det med någon annan olja.

  #56812
  Mynlen
  Deltagare

  haha jag vet inte heller helt bra. Men solrosolja och maisolja var inte bra. Så mycket vet jag.

  Tror rapsoljan var ok för bregott är också ok…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.