Mörk choklad

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6041
  AvatarTotoro
  Deltagare

  I helgen hade jag vänner på besök och bakade då en LCHF-kladdka. Den blev skitgod! Men, det här med mörk choklad. Jag förstår att det inte är något man ska vräka i sig ofta, speciellt inte om man är sockerberoende. Men hur kan det vara LCHF när det innehåller socker? Sockret står till och med först i innehållsförteckningen. Därför känns det som att jag fuskat nu när jag ätit det!

  Tacksam för svar 🙂

  #91830
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Oavsett om du äter pasta, mörk choklad, frukt eller nötter så kommer det att omvandlas till glukos(blodsocker) på ett eller annat sätt. Skillnaden är hur snabbt denna process går. Små mängder socker ser jag därför inte som ett problem, då det har en försumbar inverkan på insulinproduktionen. Jag tror att det kan vara ”värre” att äta tex ett par potatisar, som innehåller betydligt mer kolhydrater än en liten bit mörk choklad.

  Generellt ska man undvika snabba kolhydrater också, men mindre mängder tror jag inte är några problem (ur en fysiologisk synvinkel).

  #91832
  AvatarLimp
  Deltagare

  Det finns en märklig uppfattning som florerar på internet att LCHF förbjuder vissa saker. Det är fel… man ska minimera istället allt onyttigt och äta naturligt. LCHF förbjuder därför inte sockret, ty tillsatt socker verkar finnas i flesta livsmedel på något vis idag, t.o.m i bacon.

  Däremot håller jag med om att chocklad är extremt dumt att äta, om man är sockerberoende. Ungefär som om alkoholisten skulle resonera sig kunna ta en fredagssup. Alltså, har man problem med suget och är sockerberoende, avstå. Är du inte det, ät med måtta.

  Sedan kan man ju alltid baka åt andra, dvs. bjuda gästerna på det gästerna vill ha. Man behöver ju inte äta av det själv. Då är det också lättare att kräva respekt för sin egen livstil när man gästar andra.

  #91831
  Avatarkrysopras
  Deltagare

  Håller med ovanstående men vill tillägga: Bra mörk choklad ska inte ha socker som första ingrediens i innehållsförteckningen eftersom ingredienserna listas i ordning efter hur stor andel de utgör av produkten. Bra choklad ska innehålla kakao, kakaosmör och SEDAN socker. Prisvärda sorter är t ex den 81% på Lidl, Marabou har en med 86%.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.