Ny på LCHF, frågor kring vad jag ätit och kan man äta för mycket grädde?

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3501
  nada
  Deltagare

  Hej..

  Ja, jag är ganska ny på LCHF och helt ny här på forumet. Har läst många trådar här innan jag valde att bli medlem och det var även trådarna här som gjorde mig taggad att börja äta enligt LCHF igen. (gjort det en kortare period för ett år sen).

  Jag har gjort mycket här i livet för att gå ner i vikt. Har alltid varit överviktig. Bland annat så har det varit viktväktarna, dietshaker, VLCD, LCHF en gång innan, tallriksmodellen och räknat kalorier osv osv. och det har ju funkat ett tag, men sen blir jag så trött på att räkna och räkna och räkna. och på tal om att räkna så har jag tappat räkningen på hur många gånger jag provat en ny diet, gått ner ett par kilo för att sedan tröttna på maten, shakerna etc jag åt och gått upp alla kilo och några till när jag böjade äta som vanligt igen.

  Idag väger jag 93.1 till mina 166 cm och det är ju en hel del. Började med LCHF i Måndags och har sedan Måndag morgon gått ner från 95.0 till 93.1 som jag som sagt väger idag. Givetvis är detta nog bara vatten, men ändå. Jag har blivit besatt av vågen. Kan väga mig upp till 10-15 gånger per dag, inte hälsosamt!!

  Men ja, som sagt är jag ganska så ny på det här med LCHF och jag har lite frågor. Bland annat om nötter, hur mycket får man egentligen äta innan det blir ”för mycket”? Och jag gör varm choklad på kakao, mestadels grädde och fyller ut med mjölk. (ca 2/3 grädde och 1/3 mjölk). Hur bra/dåligt är det?

  Har även lite frågor kring om jag äter för mycket/för lite/rätt/fel så tänkte att jag delar med mig av gårdagens och måndagens ”matdagbok” om det är någon som har synpunkter. Jag är, ska jag tillägga, inte superstrikt med det här med mejeriprodukter eftersom jag för tillfället inte har mycket hemma att äta. Kött, ägg osv, så jag måste fylla ut med mejeri.

  Måndag:
  frukost/lunchkombination – A-fil (3%fett) ca 2-3dl med kanel på
  kvällsmat – 1 kotlett, sallad på grönsallad tomat och gurka, och vitlökssås gjord på gräddfil till detta.
  runt 22 på kvällen – varm choklad på grädde/mjölk och kakao

  Tisdag:
  frukost – hade strömavbrott och inget färdigt hemma att äta, så blev vispad grädde med lite kakao i, inte helt okej jag vet!
  lunch – smörstekta champinjoner
  kvällsmat – parmesanpanerad kycklingfilé som jag sedan ugnsstekte i svamp/lök/bacon och grädde. till detta sallad på grönsallad tomat och gurka
  ”fika” – 1 näve cashewnötter

  Idag hittils så har jag ätit:
  frukost – rester från igår, alltså kycklingen med bacon, grädde etc
  lunch/fika – 1-2 nävar cashewnötter och en kopp varm choklad på mjölk/grädde och kakao

  ikväll så blir det:
  fläskytterfilé med wokgrönsaker och hemmagjort sweet chili kryddsmör. Har detta i frysen, så kommer att värma det genom att slänga det och smör i stekpannan = extra fett utöver kryddsmöret då.

  När jag läser vad jag nyss har skrivit så ser det fullkomligt galet ut. Grädde på grädde på grädde känns det som. och det känns liksom fel, men på nåt vis har jag ändå gått ner dom där första kilona av bara farten..

  Någon som har kommentarer på detta? Det måste ni ha haha för det ser inte så bra ut va 😉

  #53873
  Marika
  Deltagare

  Om du vill gå ner i vikt ska du hålla koll på mängden kolhydrater du äter per dag. Jag försöker hålla mig under 20 g /dag. Mejeriprodukter innehåller kolhydrater precis som grönsaker och nötter. Om viktminskningen börjar gå alltför segt kan du ju vara lite extra noga med att räkna kolhydrater ett tag…
  Om man bantat mycket innan så kan det ta tid för kroppen att ställa om sig, så blev det för mig… Läs mera på kostdoktorn.se

  Lycka till!

  #53869
  janus.libertas
  Deltagare

  Det finns olika uppfattningar om vilken roll kolhydrater har då man går ned i vikt. ”Renläriga” LCHFare hävdar ofta att man endast behöver tänka på att begränsa kolhydraterna och sedan löser sig resten. Detta stämmer till hälften enligt mig. När man byter bort kolyhdraterna mot protein och fett blir man mättare och kan därför äta färre kalorier. Dessutom har man inte insulin i kroppen som förhindrar viktnedgång. Man bör dock vara medveten om att fett är mycket kaloririkt och i flytande form som grädde är det lätt att få i sig väldigt mycket. Mjölk och Grädde innehåller ca 5% kolhydrater vilket innebär att 4 dl motsvarar hela ditt dagsintag av kolhydrater.

  Vad gäller dina frågor om vad du får och inte får äta så löser du detta lätt genom att registrera ett konto på matkalkyl.se. Jag använder siten för att få ett hum om hur stort näringsinnehåll måltider har. Om du skriver in allt du äter där under några dagar lär du dig vad du kan och inte kan äta.

  Var väldigt strikt med kolhydraterna, framför allt i början! Håll dig under 20 g per dag. Många av oss lider av övergångsbesvär, som extremt sockersug och liknande när vi börjar äta LCHF. Detta går över fortare om kolydraterna hålls på ett absolut minimum.

  Det verkar som om flera av dina måltider är nödlösningar och jag tror inte att du kommer att kunna upprätthålla dieten om du äter så. Tänk på att LCHF inte är en bantningsmetod utan en livsstil. Leta fram nya recept och storhandla. Det är bra för både plånboken och hälsan!

  Du måste prova det här receptet. http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1128

  #53875
  nada
  Deltagare

  jo, bantat har jag ju gjort innan en hel del så det kanske påverkar vad kroppen tycker om bantning igen.. men det får jag ju se framöver, inget man märker på 3 dagar precis 🙂

  hmm ja okej, så kort sagt ska jag egentligen se till att plocka bort mejeriprodukterna också, och grönsakerna?!
  Känns bara lite tråkigt på nåt vis.. att man inte får äta varken grönsaker eller gräddsåser, eller andra såser med produkter från mejerihyllan. Bara kött med en smörklick, eller ägg med en smörklick osv. Men kanske det funkar då?

  Och ja, mina måltider har det inte funnits någon som helst planering bakom. Jag tar vad som finns hemma eftersom inte någon annan här hemma äter LCHF. jag tog studenten i fredags vilket innebär att det finns mycket grädde kvar sedan dess och då känns det som ett enkelt val när det krisar. när man inte har något annast hemma alltså.

  sen så finns det massa rester i frysen att plocka fram och värma. dom andra här hemma har ju sin mat fädigställd för veckan redan och ikväll är det pyttipanna. Det gör ju att jag får nödplocka något ur frysen eftersom det känns lite drygt att plocka ut alla potatisbitar från pytten 😉

  Men jag ska skärpa mig, absolut! och jag ska kolla det där receptet du bifogade 🙂

  Tack för svar 🙂

  #53868
  Lillnettan
  Deltagare

  Hej och varmt välkommen hit! 🙂

  Du är less på att räkna, säger du, så då antar jag att du inte räknar alls utan bara äter mat som har under 5 gram kh/100gram? Det är en bra tumregel om man vill äta lchf utan räknande. Något man ändå måste göra då är att ha lite koll på de saker som man riskerar att äta lite för mycket av och som du själv säger så är det nog mejeriprodukter som är din akilleshäl, iaf nu när du inte har något annat hemma. 🙂

  Jag skulle säga så här:
  – Välj bort A-filen till förmån för äggfrukost eller något fetare yoghurtalternativ så att du kan dra ner på mängden (1 dl A-fil = 4 gram kh, vilket ger ca 12 gram kh om du äter tre dl till frukost – det är mycket om man vill hålla sig under 20 gram kh per dag). Likadant gräddfil; välj gärna fetare alternativ och ät i stället mindre.
  – Om du vill ha grädde, ät ungefär 1/2 till 1 dl grädde per dag, annars drar kalorierna lätt iväg. Upp till en dl nötter en gång i veckan eller kanske ett par (3-4 st.) krossade över en måltid.
  – Utgå från protein av typen kött, fisk, ägg, skaldjur, kyckling osv. Komplettera med fett i stil med kryddsmör, ett par matskedar bearnaise eller annan kh-fattig fet sås, 1-2 matskedar creme fraiche, majonnäs etc. Eller gräddsås förstås. 🙂
  – Många kakaosorter innehåller rejält med kh, så håll lite koll och jämför förpackningar. Drick inte detta för ofta (då varm choklad baseras på grädde), eller testa om äggmjölk med kakao är något för dig?
  – Du behöver inte plocka bort grönsaker, men du behöver se till att välja sådana med låg kh-halt. Tomater funkar, men jag brukar äta kanske 2 körsbärstomater till en måltid och så får det vara bra. 🙂

  #53874
  nada
  Deltagare

  Hej och tack så mycket 🙂

  Jo, precis det är så jag gör.. kollar paketer och förpackningar om jag köper nåt färdigt i affären typ korv eller färdiga såser.

  Ja okej, så äggfrukost istället för filen. och funkar det med creme fraiche istället för gräddfil, bara för att få något som är fetare alltså?

  Bort med grädden helt i princip, och nötterna också. annars får jag äta så mycket kött och annat protein som helst, mer eller mindre 🙂 och steka i mycket smör då och kryddsmör eller liknande till.

  ska leta upp ett recept på äggmjölk och se hur det smakar. Kan inte riktigt se framför mig att jag dricker det haha men jag ska testa 🙂

  #53872
  Mynlen
  Deltagare
  Quote:
  – Om du vill ha grädde, ät ungefär 1/2 till 1 dl grädde per dag, annars drar kalorierna lätt iväg.

  du menar att kh drar iväg. Det tror jag är värre än kaloriernar i grädden…

  annars bra skrivet av Lillnettan,, har inget mer att tillägga.

  #53867
  Butirka
  Deltagare
  Quote:
  Quote:
  – Om du vill ha grädde, ät ungefär 1/2 till 1 dl grädde per dag, annars drar kalorierna lätt iväg.

  du menar att kh drar iväg. Det tror jag är värre än kaloriernar i grädden…

  annars bra skrivet av Lillnettan,, har inget mer att tillägga.

  Både kolhydraterna samt kalorierna. Många verkar ha den uppfattningen att man kan äta precis hur mycket som helst om man inte äter kolhydrater. Men äter man mer än vad man gör av med så går man ju upp i vikt oavsett om man lägger kalorierna på kexchoklad eller på grissvansar. Dock är det ju enklare att överäta kexchoklad än vad det är att överäta grissvansar.

  #53871
  Mynlen
  Deltagare

  Håller inte helt med. Just det där med kalorier in-kalorier ut stämmer ju inte alls alltid. Om man inte får i sig tillräckligt med fett (och det är grädden) klarar man inte av att hålla sig mätt länge. Så iofs är grädden okej, förutom att den innehåller en del kh som lättare kan rusa iväg än kalorierna.

  #53870
  Gohper
  Deltagare

  Grädden är lurig, lätt att få i sig, har en del kh och ganska mycket energi.
  Lätt att skätta lite i kaffekoppen, kanske 3-4cl och blir det 5-6 koppar på en dag så blir det i runda slängar 2dl utan problem. 2dl grädde är 6g kh och 750kCal.

  Men man borde inte bli hungrig lika ofta dock, men det sitter ju en del i skallen…

  #53866
  Butirka
  Deltagare
  Quote:
  Håller inte helt med. Just det där med kalorier in-kalorier ut stämmer ju inte alls alltid. Om man inte får i sig tillräckligt med fett (och det är grädden) klarar man inte av att hålla sig mätt länge. Så iofs är grädden okej, förutom att den innehåller en del kh som lättare kan rusa iväg än kalorierna.

  Av fett och protein blir man mätt, och då äter man ju mindre. Det är ju delvis därför Lchf fungerar bra för dom flesta.

  Men det finns ju många sätt att gå ner i vikt på. Jag gick ner över 20 kilo på en mer traditionell fettsnål ”diet”. Åt mycket frukt, grönsaker, bröd m.m. Kunde och kan hålla mig mätt i över en dag på fyra-sex smörgåsar.

  Alla fungerar ju olika. Jag ser dock överätandet i stort som det största problemet.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.